<p>"Om vi inte vill sluta som Venedig måste vi sätta någon sorts gräns för Barcelona", säger Barcelonas nya borgmästare.</p>
1 av 4: <p>"Om vi inte vill sluta som Venedig måste vi sätta någon sorts gräns för Barcelona", säger Barcelonas nya borgmästare.</p> Foto: Colourbox
Den berömda parken Parc Güell som tidigare varit gratis att besöka införde nyligen inträdesavgift.
2 av 4: Den berömda parken Parc Güell som tidigare varit gratis att besöka införde nyligen inträdesavgift. Foto: Vv Voennyy
Den populära saluhallen La Boqueria vid La Rambla förbjöd nyligen större besöksgrupper.
3 av 4: Den populära saluhallen La Boqueria vid La Rambla förbjöd nyligen större besöksgrupper. Foto: David Ramos
4 av 4

Barcelona har fått nog – vill begränsa turismen

Barcelona har fått nog av turister.

Stadens nya borgmästare planerar åtgärder för att turismen till den populära semestermetropolen inte ska kunna växa mera.

Det kan låta märkligt - för den omfattande turismen är ju en ledande näring i Barcelona.

Men Ada Colau, stadens nya borgmästare, är långt ifrån den enda Barcelonabon som tröttnat på den ständigt växande turismen.

I en intervju med spanska tidningen El Pais håller hon fram Venedig som ett avskräckande exempel på vad som kan hända när turismen blir alltfört omfattande:

– Om vi inte vill sluta som Venedig måste vi sätta någon sorts gräns för Barcelona, säger hon.

Stopp för nya hotell

Bland tänkbara återgärder nämner borgmästaren ett stopp för nya hotellbyggen och nya begränsningar när det gäller rätten att hyra ut lägenheter till turister.

Barcelonas popularitet har exploderat under de senaste 20 åren. Genombrottet kom med sommar-OS 1992 då Barcelona klev fram som en sofistikerad och elegant stad med stränder, barer och spännande arkitektur. Sedan år 2000 har turistbesöken fördubblats och uppgår i dag till över 7,5 miljoner om året.

La Boqueria har förbjudit stora turistgrupper

På senare tid har flera åtgärder vittnat om att alla inte är lika glada över de många tillresta.

Den populära saluhallen La Boqueria vid La Rambla förbjöd nyligen större besöksgrupper då turisterna ansågs hindra lokalbefolkningen från att kunna göra sina inköp.

Den berömda parken Parc Güell som tidigare varit gratis att besöka införde nyligen inträdesavgift.

Ett eventuellt stopp för lägenhetsuthyrning till turister ska ses mot bakgrunden att många invånare i Barcelona menar att uthyrningen driver upp lägenhetspriserna i staden och därmed gör det svårare för infödda att få råd med bostäder.

 

Källa: The Telegraph

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande