gabriel forss smultronställen barcelona gabriel forss
gabriel forss smultronställen barcelona gabriel forss

Barcelona: 12 tips till Kataloniens pärla

BARCELONA. Körsångsledaren Gabriel Forss är delägare i nya resebyrån Joyride, som erbjuder besök i Los Angeles med Maria Montazami som guide, San Sebastian med Tareq Taylor och rally i Dubais öknar med Tina Thörner.

Själv agerar Gabriel guide på två resor till Barcelona i maj–juni med körsång i fokus.

Här är hans smultronställen i Kataloniens omtyckta huvudstad.

1. Restaurang Me


En väldigt speciell restaurang nära Diagonal i Eixample som man inte hittar som vanlig turist. Spännande kök med en egen mix av vietnamesiskt, kreolskt och New Orleans. Många smårätter. Tonfisktartaren är en höjdare. Allt har en asiatisk touch med ofta en aning frukt i mixen. Speciellt.

Adress: Carrer de Paris 162, Eixample


2. Restaurang Maka Maka


Ett originellt hamburgarställe på hamnpromenaden i stadsdelen Barceloneta nere vid beachen. Ett beachsurfarhak som har öppet från lunch till sent på natten och som lockar en skön blandad publik, allt från surfare i flip-flops till sällskap som klätt upp sig. Underbart god mat där varje hamburgare har sitt eget tema och galna namn.

Adress: Passeig Don Joan Borbó 763. Restauranggatan Carrer de Blai


En restauranggata i stadsdelen Poble Sec som kan påminna lite om San Francisco med sina branta gator upp mot berget Montjuic. Känns lite oupptäckt. Slingrande gator genom spännande kvarter med massor av trevliga krogar. Många av dem serverar pintxos, extra små tapas som man äter med hjälp av tandpetare, för så där en eller en och en halv euro styck.


4. Baren Ocana


Ett härligt ställe mitt i stan på Placa Reial. En enorm lokal som rymmer både restaurang, bar och nattklubb. Här har de bland annat mexikanska tapas och man kan förstås sitt ned och äta middag också. I källaren ligger en fantastisk nattklubb med en stor bar och bra dansmusik. Här är det fest natten lång och på dagtid har de en stor uteservering på torget.

Adress: Plaça Reial 13-15


5. Klubben El Molino


En sorts katalansk version av Wallmans salonger, kanske. Här körs varietéshower med drag av nycirkus och burlesk. Hit går man för att äta och kolla in föreställningen. Ligger i ena ändan av Carrer de Blai.

El Molino kallas "Barcelonas kabaret-tempel" och hyllas för att ha uppdaterat den gamla kabaret-traditionen till något modernt, elegant och förföriskt. Stor terrassbar med fin utsikt över staden.

Adress: Carrer Vila i Vilà 99


6. Museum


En annorlunda bar som ser ut som en korsning av ett bibliotek och ett museum med böcker och tavlor överallt. Ligger på gränsen mellan stadsdelarna Eixample och Raval. Bra drag sent på nätterna. Och ett bra dansställe som heter Metro ligger precis i närheten.

Adress: Sepúlveda 178


7. Hotell Axel


Ett "gayhotell" i Eixample med en fantastisk takterrass med utsikt över hela Barcelona. Gångavstånd till baren Museum.

Spa i källarplanet och pool på taket.

Adress: Carrer Aribau 33


Foto: Matthew Dixon

8. La Sagrada Familia


Jag håller ju i körresor till Barcelona och i vår ska vi göra två framträdanden på detta fantastiska ställe, den 28 mj och 2 juni. Det är något av en dröm att sjunga på ett sådant ställe förstås, i klass med när vi sjöng i Betlehem och Sydafrika.

La Sagrada Familia är ett av Barcelonas mest kända turistmål, den märkvärdiga jättekyrkan som det efter 130 års arbete fortfarande byggs på. Formgiven av stadens store arkitekt och konstnär Antoni Gaudí.


9. Port Aventura Aquatic Park


Jag är barnsligt förtjust i vatten, rutschbanor och allt sådant och på den här anläggningen en timme med bil utanför Barcelona finns allt man kan tänka sig i form av vattenupplevelser. Fritt fall, massor av olika pooler och så vidare. Om man vill ägna en heldag här ute så finns det en kul nöjespark alldeles intill också.


10. Shopping i Born


Ska man shoppa i Barcelona så hamnar man lätt på de stora varuhusen som El Corte Inglés. Men jag tycker den bästa shoppingen finns i stadsdelen Born med alla sina småbutiker. Här ligger de små, okända forngivarnas butiker vägg i vägg med de stora kända märkenas. En mycket kul stadsdel av gå på shoppingpromenad i.


Foto: Lasse Svensson

11. Observatori Fabra


Ett observatorium på ett av bergen i Barcelona som serverar middag på sin stora uteservering om sommarkvällarna. Efter middagen tas man in i observatoriet för att titta på stjärnorna i teleskopet. Här ska vi äta middag i sommar.

Observatoriet från 1904 är ett av världens äldsta och ståtar med Europa äldsta teleskop. Middagarna är utformade på "rymdtema" och rymmer även anföranden från olika experter på astronomi.

Adress: Camí de l'Observatori


12. Plagen


Ett av de främsta skälen till att jag älskar Barcelona är den sköna blandningen av stad och strand. Du har storstaden – och du har charmiga Barceloneta med sin långa playa. Det är toppen att shoppa ihop till en god picknick i de små butikerna i Barceloneta och sedan gå ner till stranden och njuta den där.


Läs också:

20 saker du inte visste om Barcelona

Bästa gratistipsen från heta Barcelona

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande