Barcelona är en stad med pulserande kultur och livligt krogliv.
1 av 10: Barcelona är en stad med pulserande kultur och livligt krogliv. Foto: Colourbox
Strand och shopping. På  strandpromenaden tränas löpning, styrketräning och rullskridskor.
2 av 10: Strand och shopping. På strandpromenaden tränas löpning, styrketräning och rullskridskor. Foto: Spanska turistbyrån
Nära till mysiga badorter. Från Barcelona är det lätt att ta tåget till de många små  badvikarna längs Costa Brava.
3 av 10: Nära till mysiga badorter. Från Barcelona är det lätt att ta tåget till de många små badvikarna längs Costa Brava. Foto: Spanska turistbyrån
Saluhallen La Boquería.
4 av 10: Saluhallen La Boquería. Foto: Spanska turistbyrån
På  gågatan Las Ramblas finns det massor att se.
5 av 10: På gågatan Las Ramblas finns det massor att se. Foto: Spanska turistbyrån
Casa Battlo, en skapelse av Gaudí , som präglat stadens arkitektur så  mycket.
6 av 10: Casa Battlo, en skapelse av Gaudí , som präglat stadens arkitektur så mycket. Foto: Shutterstock
La Sagrada Familia.
7 av 10: La Sagrada Familia. Foto: Spanska turistbyrån
Delikatesser. Skaldjuren är av yppersta kvalitet.
8 av 10: Delikatesser. Skaldjuren är av yppersta kvalitet. Foto: Spanska turistbyrån
I festparaderna syns ofta jättar av papier-maché, "gegants".
9 av 10: I festparaderna syns ofta jättar av papier-maché, "gegants". Foto: Spanska turistbyrån
I Barcelona finns många härliga uteserveringar.
10 av 10: I Barcelona finns många härliga uteserveringar. Foto: Spanska turistbyrån

Barcelona – guide till stadens bästa ställen

Barcelona - staden som bjuder på rikt kulturliv, shopping, krogliv och det berömda katalanska köket. Och dessutom havet och stranden som löper längs med staden. Här är guiden till Barcelonas mysigaste ställen.

De första romarna slog ner bopålarna i Barcelona för tvåtusen­ år sedan för de goda ostronens skull. När katalanerna tog herraväldet över världshandeln växte Barcelona till en storstad. I dag är invånarna tre miljoner och staden är på tio-i-topplistan över världens stora turiststäder.

Men så har det inte alltid varit. Inför OS 1992 gjordes en enorm uppryckning av infrastruktur och miljö. Nu är Barcelona en stad med pulserande kultur och pulserande krogliv.

Badalona och Sitges

På stranden trängs invånare och turister som kombinerar citypulsen med sol och bad i det uppfräschade Medelhavet.

På söndagarna går alla till stranden och även vintertid finns det folk som badar. Här är topless mycket vanligare än hemma och på strandens södra del är nudister tillåtna. På strandpromenaden tränas löpning, styrketräning och rullskridskor. Ta pendeltåget till förorten Badalona för en heldag med kristallklart vatten utan turister och envetna strandförsäljare. Eller till vackra Sitges med de fina stränderna.

Spanjorer älskar mat och den är oftast vällagad, även på enklare restauranger. Utländska restauranger håller generellt lägre kvalitet, så satsa på en safari i det världsberömda katalanska köket. Särskilt fisk och skaldjur är av yppersta kvalitet. Väj bland dagsfärska havskräftor och skaldjursdelikatesser du inte ens hört talas om. Ät gärna frukost i saluhallen Boquería och se kommersen vakna bland de bästa av råvaror.

Barcelonaborna går ofta på krogen men på ett civiliserat sätt. Att ta en aperitif på kvartersbaren före lunch är normalt. Mattiderna är extremt sena och med svensk dygnsrytm är det svårt att njuta av allt staden erbjuder. Ställ om till lunch mellan klockan 13 och 15 och middag tidigast kl 20. Festandet startar också mycket sent och på nattklubbar är det tomt före ettiden.

 

LÄS OCKSÅ: 25 bästa resmålen för en weekend

Festa loss i Barcelona

Barcelona är staden som aldrig sover på natten, däremot på dagen. Många butiker har stängt för siesta kl 14-17, så passa på att vila då så du orkar hålla dig vaken till läggdags.

Det finns alltid en anledning att festa tycker man här, och därför firas än i dag diverse gamla helgon. Då paraderas på gatorna med musik och gegants, jättar, som de enorma dockorna av papier-maché heter. Det är familjetillställningar som avslutas med torr cava, Kataloniens champagne. Karnevalen, i år 12-18 februari, är ett liknande spektakel med gycklare och fantastiska maskeradkläder. Barcelonas skyddshelgon La Mercé firas med en enorm stadsfest sista helgen i september. Hela veckan pågår gratis konserter och annat för stora och små. Det hela toppas med en parad av eldsprutande drakar och smådjävlar som kastar smällare.

Barcelonas kulturliv är rikt och varierat, med arkitekturen i en framträdande roll. Antoni Gaudí är den säregna stilkung som präglat staden mest. Gaudís mer än hundraåriga byggnader känns fortfarande hypermoderna och över hela världen har arkitekter och designer inspirerats av hans idéer. Besök Casa Batlló för en psykedelisk vandring i ett vindlande hus, fullt av genialiska tekniska lösningar. I Gaudís Parc Guell kan du äta medhavd matsäck högst upp på toppen med makalös utsikt över hela staden.

Förkärleken för att blanda gammalt med nytt märks på den genomtänkta upprustning som fortfarande pågår i de gotiska kvarteren. Kommunen har subventionerat fastighetsägare som bevarat fasaderna och renoverat husen inuti. Här och där syns moderna detaljer, och ibland har nya hus byggts men de smälter alltid in i omgivningen. Runt moderna museet MACBA samsas skejtare på det medeltida torget. Här är mixen av antikt och modernt som bäst.

I Barcelona går det inte att ha tråkigt

Motsättningarna är gamla mellan den rika regionen Katalonien och huvudstaden Madrid. Trots att majoriteten katalaner vill ha en självständig stat så är det inte aktuellt i nuläget. Katalanska var förbjudet under Francos långa regim, men i dag är det huvudspråk i Katalonien. Alla talar även spanska (kastiljanska) men skyltar står ofta på båda språken, vilket kan vara förvirrande. Spanjorerna pratar inte lika bra engelska som svenskar, särskilt inte den äldre generationen.

Det är lätt att ta sig runt i Barcelona med tunnelbana. Köp kort med tio resor, T-10, i automat som finns vid spärrarna. Taxi är billigt och chaufförerna förväntar sig ingen dricks om du inte har bagage. De tar inte alltid betalkort så kolla innan du hoppar in. Taxi från flygplatsen kostar 300-400 kronor för en resa in till staden där det inte går att ha tråkigt.

 

 

Text av: Hella Mörner

 

 

HÄR hittar du fler artiklar om Barcelona!

Barcelona, Spanien

Resa dit: Norwegian och Vueling flyger från Stockholm. Ryanair kör Skavsta-Barcelona, Skellefteå och Göteborg-Girona. Buss t o r från flygplatsen till city går var 10:e till 20:e minut. Köp biljett ombord eller i automat vid hållplatsen. 10,20 euro t o r.

Bästa tiden: Vår och höst är skönast vädermässigt, vintertid minst turister. I augusti flyr spanjorerna stan och många mindre restauranger och butiker har därför stängt.

Valuta och prisnivå: Euro. Hotell och krogliv är billigare än i Sverige.

Shopping: Carrer Portaferissa/Portal del Angel, dyrare märkesbutiker på Passeig de Gracia. Söndagar är många butiker stängda.

Att göra: Ta hissen upp i tornet på Gamla katedralen på Via Laietana för en hemlig turistupplevelse. En bortglömd, antik attraktion är att åka upp i Cristoffer Columbus-statyn nedanför Ramblas.

Bra att veta: Barcelona är ökänt för sina många och skickliga ficktjuvar och rånare.

Mindre restauranger och företag saknar ofta hemsida och svarar inte på mejl.

Bo: I Barcelona kan det vara svårt att hitta hotell med kort varsel. Kolla lägenheter att hyra på airbnb.se

Hotel Jardí: Från 600 kr/natt för dubbelrum. Eljardi-barcelona.com

Park Hotel: Från 800 kr/natt för dubbelrum. Parkhotelbarcelona.com

Casa Gracia: Dela sexbäddsrum, bo i privat dubbelrum eller lyxa med svit. Pris från 500 kr/natt för privat dubbelrum. Casagraciabcn.com.­

Äta: Can Maño: nära stranden, har enkel, snabb och bra lunch. Carrer del Baluard 12.

Bravo: i hotell W längst söderut på stranden. Middag 1 200-1 700 kr. W-barcelona.com. Cuines: huvudrätter från 120 kronor. Grupotragaluz.com. Ostylade Casa Mari y Rufo: Carrer Freixures 11, 60-70 euro för en middag med allt du önskar. Middag fre+lör, boka bord! Tel.+34 933 197 302.

Barer: På Cala de Vermut, Carrer d'en Copons 2 trängs lokalbefolkning med enstaka turister. La Vinya del Senyor framför vackra Santa Maria del Mar-kyrkan.

På absintbaren Marsella hängde redan Hemingway. Carrer San Pau 65. Hotel Barceló Raval på Rambla Raval 17 har takterrass med bar, liten pool och 360 graders utsikt. barcelo.com. Strandhotellet W:s tjusiga skybar har dyra drinkar men det är det värt! w-barcelona.com.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande