Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Undvik las Ramblas. Här är guiden till det genuina Barcelona.
Undvik las Ramblas. Här är guiden till det genuina Barcelona.
Undvik las Ramblas. Här är guiden till det genuina Barcelona.
Undvik las Ramblas. Här är guiden till det genuina Barcelona. Foto: Vv Voennyy

Barcelona – guide till förstagångsturisten

Barcelona för första gången. Då rä det lätt att fastna på las Ramblas?

Men några få tunnelbanestopp norrut ser Barcelona annorlunda ut. Lummiga gator kantade med trendiga butiker och restauranger, ­pittoreska torg med soliga uteserveringar och en skön puls i luften. Barcelonabon Liz Lindvall visar dig vart du ska gå.

Allt om Resor

Barcelona

RESFAKTA

Resa hit: Direkflyg med bland andra SAS, Iberia och Norwegian från 1 500 kronor och uppåt. Bästa tiden: Året runt. Men så ofta vid Medelhavet är våren (april-maj) och hösten (september-oktober) behagligast klimatmässigt.

Restid: Ungefär tre och en halv timme.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Spanska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Något billigare än hemma, särskilt när det gäller mat och dryck.

Bo bra: I Barcelona finns över 400 hotell och standarden är väldigt hög om man jämför med andra europeiska storstäder. I Gràcia finns få hotell, men en hel del lägenheter - ett populärt och snabbt växande alternativ.

Bra att veta: Se upp för ficktjuvar! Tyvärr är stölder ett vanligt problem. Var särskilt försiktig runt gågatan Las Ramblas, vid järnvägsstationerna, på stränderna och på tunnelbanan.

Läs mer: www.barcelonaturisme.com eller www.timeout.com/barcelona.

Mina 3 bästa ställen

1. Torg

Plaza del la Revolució de Septembre del 1868

Trädens grenar lutar sig ner mot trottoarerna och kaféet på hörnet serverar den skummigaste café con leche du kan tänka dig. Torget är även början på gatan Carrer de Verdi med många bra restauranger och en biograf som visar filmer på originalspråk. Här kan du även läsa din medhavda semesterbok på parkbänken i solen.

2. Bar

Velcro

Carrer de Vallfogona, 10

En liten bar som gör de godaste gin & tonic jag någonsin prövat. De serveras i ett stort, kupat glas med gurka eller jordgubbar. ­Perfekt när du inte är klubbsugen, men ändå inte vill gå hem.

3. Restaurang

Bilbao

Carrer del Perill, 33

Är kända för sina traditionella recept från hela Spanien. Om du går dit på en vardag behöver du inte boka bord. Deras hemlagade canneloni med tryffel är ett måste.

Mina 3 hemliga ställen

1. Krog

Morrisson

Carrer de Girona, 162

Ungefär en gång i månaden går jag hit för att lyxa till min vardag lite. Här är det tapas som gäller och de är både gudomligt goda och billiga. Stämningen är familjär och servitörerna snabba. Ett genuint stamhak helt enkelt.

2. Pub

La Cervesera Artesana

Carrer de Sant Agustí, 14

Från utsidan ser baren ganska tråkig ut, men här inne brygger de sin egen öl som är supergod. Du kan även beställa in små, goda tapas och fråga de trevliga servitörerna allt du vill veta om öl. Ett perfekt ställe att gå till innan kvällen börjar på riktigt.

3. Vintage

Cucharada

Carrer de la Riera de Sant Miquel, 15

www.cucharadabcn.com

Detta är en butik för dig som älskar 60-talsklänningar. Affären är liten, men urvalet mycket bra. Systrarna som äger stället brinner så för sin sak att du går ut härifrån lite lyckligare, oavsett om du köpt något eller inte.

Några låtsasfåglar kvittrar i en bur. Försäljarens röst kvittrar likadant. Las Ramblas sätter sig lätt i örongångarna och irriterar. Jag rör mig uppåt i riktning mot Plaza Catalunya. Trafiken brusar storstadshögt och det känns som om jag hamnat i kön till ett smörgåsbord av souvenirer. Finns det riktiga Barcelona kvar? Den kulturella havspärlan fylld av fantasifull design och galen kreativitet. Eller har spåren av Gaudís originalitet trampats sönder av massturism och internationella affärskedjor.

Jag närmar mig tunnelbanestationen Urquiona på baksidan av det gigantiska varuhuset El Corte Ingles. Också här är gatan full av ljud. Turistbussar. Dragväskor. Amerikanska utbyteselever.­ Bakom min rygg ropar en försäljare ut priset på fotbollströjor. En pappa med sin son letar efter mynt i fickan. Det borde finnas något annat. Och det gör det också.

Ett annorlunda Barcelona

Tio minuter metroresa norrut ser Barcelona annorlunda ut och mer som sig själv. Jag kliver av vid Plaza Joanic. Från restaurangen invid stationen doftar det nybryggt kaffe. Gatan Travesseria de Gràcia kantad av lummiga träd och bostadshus, leder mot hippiekvarterens hjärta; stadsdelen Gràcia - ett favorittillhåll för musiker, konstnärer, husockupanter och pensionärer.

Jag passerar kvarterets gamla saluhall och låter dofterna leda mig in.

Där bland kartonger av solröda tomater står en gråhårig dam med rak rygg och prutar med käppen. Då en försäljare sträcker fram en skiva lövtunn getost kan jag inte låta bli att undra varför det skrivs så få rader om Gràcia i guideböckerna.

Många skulle nog hålla med om att detta är ett av de mer avslappade och spännande kvarteren i Barcelona. Här finns inte mycket till trafik och inga stora shoppingcenter, utan i stället små butiker och marknader som denna. Fram till slutet av 1800-talet var stadsdelen sin egen by, oberoende av Barcelona. Detta är märkbart än i dag. Framför allt finns här fortfarande ett specifikt och levande kulturliv. Bland klickar av modernistisk arkitektur springer du på vanliga Barcelonabor, men även på det senaste inom design och konst, många ekologiska mataffärer och några riktigt bra vintagebutiker.

Jag rör mig mot Plaza del la Virreina, högst upp i Gràcia. I mitten på torget står kyrkan Sant Joan de Gràcia och fungerar som ett utmärkt riktmärke. Här finns flera mysiga uteserveringar skuggade av de stora träden och på helgerna dansar Billie Holidays-fans lindy-hop under gatlamporna.

Natten tillhör Gràcia

Jag vandrar vidare, förbi Plaza del Sol där solen, som namnet utlovar, nästan alltid skiner. Detta är också det torg som har mest liv och rörelse och drar den yngsta publiken. Precis nedanför finns det familjevänliga och lugnare torget Plaza de la Vila de Gràcia. På dagtid leker barn här och på kvällen brukar det bjudas på livemusik från gatumusiker. De många torgen i Gràcia gör att du aldrig har långt till en uteservering. Och när barerna stänger säljer gatuförsäljarna burköl fram till gryningen.

Plötsligt har solen gått ner förbi hustaken och jag befinner mig framför Bodega Emarin på gatan Carrer de Milà i Fontanals. Utanför står en grupp människor runt stora vintunnor som får fungera som bord och smuttar på lite portvin. Inne i butiken trängs vinkonnässörer med helgshoppare.

Jag har bestämt träff med en kompis. Kvällen är mörk och efter lite vermouth inne i bodegan går vi vidare till den kubanska baren Raïm på Carrer del Progrés. Stora sugrör och salsarytmer ur högtalarna. Natten tillhör Gràcia. Festen slutar aldrig och här finns fler barer än i något annat kvarter. Vi beställer in var sin mojito, men det dröjer inte länge innan våra magar börjar kurra. Först en tapasrunda. Sedan blir det fest!

 

 

Text av: Liz Lindwall

 

 

Här hittar du fler härliga artiklar om Barcelona 

 

LÄS OCKSÅ: 12 måsten i Barcelona du inte vill missa!

  Europas 11 bästa städer för en weekend