Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Barcelona – 12 tips för din weekendresa

Barcelona är ett av våra allra mest älskade resmål.
För solen, värmen och det lättsamma livet.
Men världsmetropolen vimlar också av platser och ­ställen värda att se.

Barceloneta, La Rambla, Tibidabo, katedralen Sagrada Família, Picassomuseet...

Här är Barcelonas 12 mesta måsten.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Barcelona som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till Sagrada familia och andra sevärdheter i Barcelona innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Paradgatan La Rambla.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 12

Guide till Barcelona

Barcelona är storstaden med den genuina och behagligt smeksamma Medelhavspulsen.
Här lever miljoner vardagsliv i en av världens skönaste miljöer.
Barcelona har nattlivet, krogarna, barerna och folklivet.
Men den har också kulturen, arkitekturen, butikerna, musiken och fotbollen.
Lägg sedan till sköna stränder, gröna parker, hemliga oaser och inte minst solskenet och den behagiga temperaturen.
Barcelona är en av de där städerna som det kan kännas riktigt svår att behöva lämna.
Staden kan spåras nära 7 500 år bakåt i tiden, men den började ta form på allvar först runt år 15 före Kristi födelse då romarna anlade ett militärläger på platsen.
På medeltiden ingick staden i kungariket Aragonien och när Ferdinand av Aragonien gifte sig med Isabella av Kastilien 1469 uppstod det rike vi i dag känner som Spanien.
Som rikets andra stad har Barcelona och dess invånare alltid haft ett spänt förhållande till huvudstaden Madrid.
Inte minst under inrikeskriget på 30-talet och Francos påföljande diktatur.
Barcelona är huvudstad i regionen Katalonien och kampen för Kataloniens självständighet har drivits med skiftande kraft genom århundraden (redan på 1600-talet gjorde invånarna bodig revolt mot spanske kungen).
Regionens eget språk – katalanska – är i högsta grad levande i Barcelona liksom kampen för självständighet gentemot Spanien och Madrid.

1. La Rambla

Alla Barcelonabor hamnar förr eller senare på La Rambla, "Ramblan", stadens stora pulsåder.
Den långa paradgatan har ett brett, stensatt promenadparti i mitten, fyllt av stånd och kiosker med blommor och mycket annat. På lediga ytor slåss gatukonstnärerna om utrymme för att kunna samla folkmassorna till sina ofta superproffsiga shower. Folklivet är underbart, men se upp för ficktjuvar, väskryckare och allehanda skummisar.
Stadens myndigheter tycker att gatan blivit allt för populär bland turister, har aviserat om en helrenovering av området i år (2019). Av detta märktes inte mycket vid vårt besök i slutet av mars. Dock har försäljningkioskerna på gångstråket fått ett mer enhälligt och propert utseende.
Bland etablissemangen utmed gatan märks härliga saluhallen Mercat de la Boqueria och en del bra fik som gamla, fina konditoriet Antiga Casa Figueras med "stockholmare" bland sina utmärkta bakelser. Men många av ställena här är turistfällor och priserna är ofta lägre bara något kvarter bort.
Ramblan sträcker sig från hamnen i söder till jättetorget Plaça de Catalunya som med sina stora varuhus är hjärtat i shoppingdistriktet.
Norr om torget utgör Rambla de ­Catalunya promenadstråkets förlängning i norr in i förnäma stadsdelen Eixample. Här är trängseln mindre, promenaden skönt prydd med bänkar och svalkande träd och kantad av butiker och barer av lite lyxigare slag. Här finns många spännande och lite annorlunda butiker.
1 av 12