Barcelona - mer än bara Zlatan?

Barcelona är svenskarnas nya stad - mycket tack vare Zlatan.

Foto: Nils Jakobsson

Barcelona är svenskarnas nya stad - mycket tack vare Zlatan.

Kalle Forsell har flyttat till Barcelona med Zlatan.
Som sportreporter är Barcelona hetare än någonsin och för svenskar likaså nu när vår egen Zlatan är på plats.
Följ med till svenskarnas nya stad!

Andra har också läst

FC Barcelona spelar Champions League-match mot ryska Rubin Kazan. Jag åker till hemmaarenan Camp Nou flera timmar innan avspark, jag brukar göra så, det är något speciellt att känna av atmosfären och förväntningarna som finns då Barça ska spela. Luften är mycket svalare än när jag landade här första gången i juli, men det är trots allt så där lagom behagligt. Barça-fansen, culés som de kallas, är så klart många men utanför arenan hör jag mer välbekanta röster, nästan vart jag än vänder mig. Skåningar, västgötar och stockholmare.


Svenskarna är många, och jag träffar olika sällskap från hela vårt land.


Iklädda nyinköpta tröjor, oftast av falskt snitt från ett souvenirstånd utanför arenan, berättar de hur de njuter av staden, men förklarar samtidigt varför de faktiskt är.


Anledningen är Zlatan Ibrahimovic.


- Jo, visst är det för hans skull, medger göteborgaren Anders, 40.


Från Malmö till Amsterdam, sedan till Italien och Turin, vidare till Milano, och nu Barcelona. Zlatans liv har landat i Spanien, och därav till stor del även mitt. Sedan vårt svenska anfallsess blev klart för den katalanska storklubben har jag mer eller mindre fått bosätta mig här nere och följa allt han gör.


Pulsen utanför fotbollstadion

Men förutom att ha ohälsosamt mycket Zlatan-tankar i mitt medvetande har jag samtidigt gjort mitt för att bli vän med Barcelona. En lätt uppgift, har det visat sig.


Det är inte genom fotbollen jag har upplevt staden. För den är vid en närmare eftertanke mest svensk för mig, fotbollen alltså. Det relativt okända bandet Billie the vision and the dancers, från Malmö, har blivit stora här nere i Spanien och hörs alltid i högtalarna före match. Du hittar alltid någon svensk att prata med då Barça spelar, och sedan gör Zlatan förstås sitt med sin närvaro.


Nej, själva dosen av staden Barcelona får jag på övriga håll. Inte vid Barças träningsanläggning Ciutat Esportiva i Sant Joan Despí strax utanför staden, eller på sporttidningen El Mundo Deportivos lilla redaktion, belägen längs Avenida Diagonal som löper genom hela stadskärnan.


Det är när jag har kunnat släppa Zlatan-fokus som Barcelona har upplevts på riktigt. Vid trånga och energiuttömmande ficktjuvstillhållet La Rambla, där jag för övrigt nästan bor, har jag ätit mat till ockerpriser och upplevt turismens aber. Jag har fått sol på Barcelonetas stränder och lommat runt under tvättbelägrade balkonger i innersta Raval. Jag har tagit mig upp på berget Montjuïc och druckit en kaffe, och pulsen har upplevts över några öl på en liten bar i Gràcia. Jag har druckit bra sangria, jag har druckit dålig sangria. Och så klart har jag ätit fantastiskt goda tapas. Men fortfarande har jag oändligt mycket kvar att uppleva.


Barcelona förlorar överraskande matchen mot Rubin Kazan med 2-1, men Anders från Göteborg fick i alla fall se Zlatan göra mål innan han vände hem till Sverige igen.


Jag själv blir kvar, för att se nya matcher och för att lära mig mer om Barcelona. Men det jag har sett hittills och den puls jag förknippar med staden räcker långt för att ge mina vänner en uppmaning att åka hit.


Vare sig de bryr sig om Zlatan och fotboll, eller inte.Text av:

Kalle Forsell

FAKTA

5 restaurang- och bartips


El Pintor
En liten mysig typisk spansk restaurang, som ligger på en tvärgata till Plaza Sant Jaume (St Honorat 7).
Agua
Välkänd fisk och skaldjursrestaurang, som ligger precis vid stranden i Barcelona (Passeo Maritimo 30).
Ciudad Condal
Välbesökt tapasrestaurang, en av Barcelonas bästa. Alltid fullt och vill du sitta ute när vädret tillåter får du ofta skriva upp sig på väntelista. (Hörnet Rambla Catalunya/Gran Via)
Irati
En av de första baskiska tapasbarerna i Barcelona, som ligger alldeles intill Plaza del Pi (Cardinal Casañas 17).
Boadas
Kanske Barcelonas äldsta cocktailbar, ligger ett stenkast från Plaza Catalunya (Tallers 1). Baren öppnades redan 1933 av Miguel Boadas, och i dag står hans dotter Maria Dolors i baren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande