ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Bangkok för familjen – 13 nöjen för alla åldrar

Den mäktiga Chao Phraya-floden  är Bangkoks pulsåder och bästa stället att inleda sina Bangkok-besök på.

Den mäktiga Chao Phraya-floden är Bangkoks pulsåder och bästa stället att inleda sina Bangkok-besök på.

1/5

Foto: Michael Töpffer

Kulturshowen Siam Niramit Bangkok tar besökarna genom den thailändska historien under 80 minuter.

Kulturshowen Siam Niramit Bangkok tar besökarna genom den thailändska historien under 80 minuter.

2/5

Foto: Michael Töpffer

Thailands bästa - och största djurpark -  är Safari World strax utanför Bangkok.

Thailands bästa - och största djurpark - är Safari World strax utanför Bangkok.

3/5

Foto: Michael Töpffer

Här  åker man runt i bil eller buss i  över  åtta kilometer och tittar på  djur som rör sig ungefär som i sin naturliga miljö.

Här åker man runt i bil eller buss i över åtta kilometer och tittar på djur som rör sig ungefär som i sin naturliga miljö.

4/5

Foto: Michael Töpffer

Jim Thompson House.

Jim Thompson House.

5/5

Foto: Michael Töpffer

Bangkok för familjen – 13 nöjen för alla åldrar

BANGKOK, THAILAND. Thailands huvudstad må vara känd för sitt pulserande nattliv och sin shopping - men här finns faktiskt nöjen för hela familjen.

Häng med på en tur bland krokodiler, museer och upptäcksresor längs stadens kanaler.

1. Bangkok Sealife Ocean World

(tidigare Siam Ocean World)

Thailands bästa akvarium ligger mitt i centrala Bangkok och är ett riktigt familjenöje. Här finns olika zoner, med allt från korallrev och hajbassänger till Amazonas-flodens djurliv och till och med en bit av Sydpolen. Man kan gå i långa tunnlar under vattnet och beskåda det rika djurlivet i våra världshav. Här finns bland annat också bläckfiskar, rockor, pingviner och uttrar.

Vissa delar är interaktiva. Man kan få låna en dykdräkt och promenera omkring på akvariets botten, eller vara med och mata djuren från glasbottnade båtar.

Det är svalt och skönt här inne, och besöket blir också en avkoppling från storstadens värme och hets.

Adress: Bottenplanet på varuhuset Siam Paragon. Skytrain-station Siam Square.

Webb: www.sealifebangkok.com

Pris: För utlänningar, cirka 250 kronor/personer Barn under 3 år gratis. Det är ofta kö. Biljetter går att förboka på internet.

2. Safari World Zoo and Park

Thailands bästa - och största djurpark - är Safari World strax utanför Bangkok. Parken är uppdelad i två delar. En mer traditionell djurpark, med fokus på vattenlevande djur, som krokodiler och sjölejon, men också tigrar och apor och en massa andra nöjen som shower och mat-stånd, och den mer intressanta safari-delen, Safari Park. Här åker man runt i bil eller buss i över åtta kilometer och tittar på djur som rör sig ungefär som i sin naturliga miljö. Här finns Asiens största hjord av giraffer, men också zebror, noshörningar antiloper och andra djur från den afrikanska savannen. Men det finns också djur från andra världsdelar, som kameler.

Rundturen tar cirka 45 minuter.

Separat finns också en stor fågelpark.

Djurparken har fått kritik för några av sina shower, som orangutang-boxning och elefant-dans. Djurvänner bör undvika dessa jippon.

Adress: 99 Panyaintra Road, Samwatawantok, Klongsamwa. Ta taxi, eller hyrbil hit, och låt den vänta.

Webb: www.safariworld.com

Pris: Cirka 200 kronor för vuxna, 120 kronor för barn, för båda parkerna.

3. Kidzania

Ett av Bangkoks senaste nöjen är Kidzania, en äventyrsvärld där barn får prova på att leka vuxna. I denna inomhuspark finns en ministad med olika hus och byggnader för olika yrkesgrupper. Barnen får prova på hur det är att vara brandman, tandläkare, kock, pilot, banktjänsteman, skådespelare, veterinär och en uppsjö andra yrken.

Här leker de under överinseende av instruktörer som hjälper och förklarar hur yrkena går till.

Konceptet kommer från Mexiko och har nu spridits runt världen i raketfart.

På sin webbsida upplyser företaget om att snittbesöket för barn varar i fyra timmar! Barnen utrustas med digitala armband så att de inte ska komma bort.

Adress: 5:e våningen, varuhuset Siam Paragon. Skytrain-station Siam Square.

Webb: www.bangkok.kidzania.com

Pris: Barn 4-14 år: 180 konor. Vuxna: 120 kronor

4. Madame Tussauds Wax Museum

Konceptet är välkänt - och nu finns succén från London i Bangkok. Hälsa på och låt dig fotograferas - varför inte en Selfie - tillsammans med världens megakändisar, både från filmens värld, politiken, kungahusen och andra som satt sitt avtryck i världshistorien.

Madame Tussauds vaxkabinett i Bangkok är uppdelat i nio zoner, i olika teman och epoker. Här finns också interaktiva delar: prova att boxas, spelas golf eller lära dig spela piano, allt under överinseende av mästarna själva.

Adress: 6:e våningen, varuhuset Siam Discovery Center. Skytrain-station Siam Square eller National Stadium.

Webb: www.madametussauds.com/Bangkok/en/

Pris: Vuxna (över 11 år) 200 kronor. Under 11 år: 150 kronor. Något billigare om man bokar på nätet.

5. En tur på Chao Phraya-floden

Den mäktiga Chao Phraya-floden är Bangkoks pulsåder och bästa stället att inleda sina Bangkok-besök på. Ta en tur med någon av de många flodbåtarna för en färgstark upplevelse. Man kan antingen hoppa på de reguljära pendel-färjorna som går mellan pirerna längs floden. En resa mellan ändhållplatserna tar över en timme och sträcker sig 21 kilometer.

Åker man med den vanliga pendelbåten kostar en biljett bara några kronor per person. Men det finns andra båtar som tar turen in i Bangkoks många små och spännande kanaler. Även här finns pendelbåtar som går i reguljärtrafik.

Vid piren vid Saphan Thaksin finns möter man också erbjudanden om att ta små, privata båtar. Då kan en tur på några timmar kosta uppemot 500 kronor, men då kommer man också till populära turistmål, som tempel, ormshower och andra spännande platser.

Barnvagn brukar inte vara några problem att ta med.

Adress: En bra pir att utgå från är vid Skytrain-stationen Saphan Thaksin.

Webb: www.chaophrayaexpressboat.com

Pris: Beroende på båt, men allt från några kronor för reguljära pendelbåtar till flera hundra kronor för en privat båt.

 

LÄS OCKSÅ: 12 måsten du inte får missa i Asien

6. Chinatown

Den färgstarka gatan Yaowarat är pulsådern genom Bangkoks Chinatown. Det är ett myller av kineser, kinesiska butiker och restauranger. Här är spännande att strosa omkring och bara titta på folklivet.

Här finns massor med restauranger som säljer kinesisk mat. Men man kan också hitta mer exotiska butiker, som säljer traditionell kinesisk medicin, örter, teer och tyger.

Några fina kinesiska tempel finns här också, som Chieng Fa-templet.

Adress: Utgå från Yaowarat-gatan. Ta taxi hit. Området är inte förbundet med Skytrain eller tunnelbana.

Webb: http://en.wikipedia.org/wiki/Yaowarat_Road

7. Röda korset i Thailand och Queen Saovabha Institute

Ormshowen hos thailändska Röda korset och Queen Saovabha Institutes orm-park är en spännande upplevelse för alla utom orm-fobiker. Här får man se de skickliga skötarna hantera stora pytonormar, kungskobror och allehanda andra ormar från regionen. Här förevisas också hur man tillverkar serum och hur man ska bete sig om man skulle ha oturen att möta en av dessa dödliga reptiler. Ormshowen är ingen turistfälla utan faktiskt ganska sevärt! Minnesvärt är den enorma kungskobra som förevisas. Den inger garanterat respekt!

Adress: Ligger i hörnet av Henry Dunant Road Road och Rama 4 Road. Ta taxi hit.

Webb: www.saovabha.com

Pris: 40 kronor

8. Jim Thompsons Hus

Amerikanen Jim Thompson är en av Thailands mest mytomspunna och legendariska personer. Han kom hit utsänd för den amerikanska militären och dess underrättelsetjänst strax efter andra världskriget, men kom så småningom att revitalisera landets silkesindustri. För pengarna han tjänade som affärsman köpte han en bit land i centrala Bangkok dit han forslade traditionella thailändska byggnader från runt om i landet. I dag är det ett av stadens främsta museum över thailändsk arkitektur, men här finns också mycket thailändsk konst. En mycket trevlig restaurang finns också här som bara den är väl värd ett besök.

Adress: Längst ner på Soi Kasem San 2, Skytrain-station National Stadium.

Webb: www.jimthompsonhouse.com

Inträde: 25 kronor

9. Play Time, Funarium

De senaste åren har det dykt upp spännande lekland i Bangkok för de minsta barnen. Inomhus finns stora lekparker, med klätterfort, hopptorn, rutschkanor, studsmattor och trampoliner men också sandlådor och klätterväggar. Barnen älskar att hoppa av sig lite energi här medan föräldrarna kan vila i kaféet eller de speciella relax-avdelningarna. Det finns också mer kreativa inslag här, som pyssel- och bakhörnor.

Strumpor är ett krav. Har du inga egna så finns att köpa.

I Bangkok är de två mest populära leklanden Funarium och Playtime.

Adress: Funarium, K-Village, Sukhumvit soi 26. Sedan Taxi. Skytrain-station Phrom Pong. Playtime: Ekkamai-gatan. Skytrain-station Ekkamai, sedan kort promenad.

Webb: www.funarium.co.th, www.playtime.co.th

Pris: Runt 60 kronor för små barn, 20 kronor för vuxna och barn över 13.

10. Asiatique The Riverfront

Nattmarknaden Asiatique The Riverfront är en kul upplevelse. Den är inredd i Bangkoks gamla hamnkvarter och man har bevarat med piffat upp gamla magasinsbyggnader och inrett dem till trendiga butiker, restauranger och kaféer. Nu är det fräscht och toppmodernt. Här finns 1500 butiker som säljer allt från hantverk till designer-kläder. Här finns också Thailands största pariserhjul, och en scen med olika uppträdanden, som cabaret-showen Calypso Bangkok, och en 4D Ymax-biograf.

Adress: Ta egna Asiatique-färjan från piren Saphan Thaksin-bron. Skytrain-station Saphan Thaksin.

Webb: www.thaiasiatique.com

Pris: Fritt inträde

11.Chatuchak Helgmarknad

Bangkok är ett shopping-paradis, men mycket av handeln har de senaste åren flyttat inomhus till gigantiska marmorbeklädda varuhus runtom i staden.

Tröttnar man på dessa cappuccinodoftande shoppingpalats styr man stegen till Chatuchak weekend-market. Här finns 8000 små stånd och butiker spridda över 27 zoner, och som säljer allt från tjusigt hantverk och billigt krimskrams till piratkopierade varor och spännande djur.

Det kan bli ganska varmt här, och det är rejält trångt. Lämna värdesaker hemma och ta på fotriktiga skor!

Adress: 2 Kamphaengphet Road. Skytrain-station Mochit, eller tunnelbane-station Chatuchak

Webb: www.chatuchak.org

Pris: Gratis inträde

12. Siam Niramit

Bangkoks bästa kultur-show är Siam Niramit. Över 100 skådespelare med totalt över 500 olika utklädnader tar besökarna genom sju sekler av thailändsk historia under 80 minuter. Showen är packad med specialeffekter med ljus och rök och rörliga föremål. Elefanter och andra djur deltar också på scenen. En halvskaplig buffé finns också att tillgå innan showen för den som vill göra kvällen komplett. Efter showen kan man besöka en kulturby, rida elefant och annat som kan vara lite småkul.

Observera att det råder strikt foto- och kameraförbud.

Adress: Ta gratis-bussen från utgång 1, tunnelbanestation Thailand Cultural Centre.

Webb: www.siamniramit.com

Pris: Från cirka 350 kronor för billigaste biljetterna, utan middag.

13. Bangkok by Bike och Biking For Baan Gerda

Att cykla har blivit trendigt i Bangkok - också bland turister. Det kan vi tacka svenska Arne Wilhelmson för, som sedan 2006 driver populära Bangkok By Bike. Här får man hyra en cykel och så bär det i väg på guidad upptäcksfärd längs gator och kanaler i stadens mer traditionella stadsdelar i Bangkoks västra sida.

Nyligen har det dock kommit konkurrens. Svenske Joachim Ekström har startat en liknande verksamhet, Biking for Baan Gerda, där man i stället cyklar på gemensam tur i stadens östra delar. Konceptet är detsamma men avgiften går till välgörande ändamål: stöd till barn med hiv.

Webbsidor:

Cykla med Arne: www.bangkokbybike.com. Pris cirka 275 kronor.

Cykla med Joachim: www.dwbigroup.org. Tryck sen på länken Biking For Baan Gerda. Pris cirka 230 kronor.

 

 

Fler härliga artiklar om Bangkok hittar du HÄR!

Annons

ELISABETH MONTGOMERY