Låt Chao Phraya-floden bli din ledsagare under ­vistelsen i Bangkok.
1 av 5: Låt Chao Phraya-floden bli din ledsagare under ­vistelsen i Bangkok. Foto: Colourbox
Vy  över gryningstemplet Wat Arun i Bangkok.
2 av 5: Vy över gryningstemplet Wat Arun i Bangkok. Foto: Pensinsula
Asiatique har under de senaste åren blivitett favorittillhåll för både turister ochBangkokborna själva på  kvällarna.
3 av 5: Asiatique har under de senaste åren blivitett favorittillhåll för både turister ochBangkokborna själva på kvällarna. Foto: Patrik Thunberg
En flodbåtsfärd hem mot hotellet i den sena Bangkok-kvällen  är en upplevelse.
4 av 5: En flodbåtsfärd hem mot hotellet i den sena Bangkok-kvällen är en upplevelse. Foto: Patrik Thunberg
5 av 5

Bangkok – bästa sättet att uppleva jättestaden

Bangkok är staden som erbjuder allt. Och lite till.

Vill du snabbt få en känsla för denna mång­miljonstad - låt Chao Phraya-floden bli din ledsagare under ­vistelsen. Gå ombord på en flodbåt och häng med genom huvudstaden i Thailand!

Den bästa tiden på dagen är när solen långsamt är på väg att sjunka över Chao Phraya, Bangkoks flytande ådra som stolt rinner genom staden.

Då är det en upplevelse på många olika sätt att kliva på en flodbåt och åka med. De pendlande Bangkokborna som är på väg hem från sina jobb blandas med turister med kameror som hoppas på en sittplats med utsikt - den kan vara magnifik med den glödande solen med den thailändska ­huvudstadens skyskrapor som häftig kuliss i ­bakgrunden.

Chao Phraya Express Boat

Det finns flera olika alternativ för den som vill färdas på floden, i olika prisklasser. Men vi väljer gärna den vanliga passagerarfärjan, Chao Phraya Express Boat, där biljetten kostar ­mellan två och tio kronor och vi får möjlighet att beskåda de häftiga vyerna från våra platser på de enkla sätena. Många långsvansbåtchaufförer ­försöker sälja på oss privata flodturer för en betydligt dyrare peng, men färjan ger i princip samma upplevelse så vi spar de ­pengarna till annat och kör på det billiga ­alternativet.

Vi färdas förbi tempel, lyxiga hotell, restauranger och vanligt vardagsliv. Det är full trafik på floden, alltifrån stora middagskryssningsfartyg där ­fördrinken just nu serveras på däck till lastpråmar på väg till någon fabrik. De fem­stjärniga hotellens egna taxibåtar ­passerar förbi i skytteltrafik på väg till nöjescentrumet Asiatique.

Vår färja stannar regelbundet vid de många kajerna på båda sidor av floden. Systemet är enkelt uppbyggt med kajplatser i nummerordning, och vi återkommer dag efter dag för att upptäcka nya sidor av stan med hjälp av floden och färjan.

Wat Phrakaew – gyllene buddhans tempel

Sevärdheter, restauranger och butiker finns nästan överallt, och det härligaste är att bara gå av någonstans och ge sig ut i just det området. Att köpa några grillspett längs vägen från ett chilidoftande matstånd ger extra energi för en stund, och det är bara att fortsätta insupa Bangkoks atmosfär så länge vi orkar.

En av de riktigt välkända sevärdheterna som ligger på gångavstånd från floden (kajplats 9) är den gyllene ­buddhans tempel, Wat Phrakaew. Här ligger också Central Palace. Även om man inte är sugen på att besöka själva sevärdheterna i sig så är gatorna omkring roliga att promenera på när kommersen är i gång. Här breds stora filtar ut och varor av alla tänkbara slag säljs för några kronor till ­förbipasserande. När templen och palatset stänger plockas allting snabbt ihop, för att ­återkomma nästa morgon igen.

När vi längtar efter en helt ­annan sorts shopping i de större varuhusen väljer vi att gå av färjan vid Central Pier som huvudhamnen heter. Saphan ­Taksin, som ligger här, är en ­knutpunkt för flodbåtstrafiken och här finns dessutom en skytrain-station där tågen snabbt tar oss vidare till gigantiska köp­gallerior som Siam Centre, MBK och Siam Paragon.

 

 

Läs mer om Thailand. Hitta artiklarna HÄR!

Resfakta

Bangkok, Thailand

Resa hit: Direktflyg från runt 6 000 kronor med Thai Airways. Resor med en mellanlandning går att hitta från 4 000 kronor med till exempel Turkish Airlines och Emirates.

Restid: Cirka 10 timmar med direktflyg.
Bästa tiden: Minst nederbörd på vintern. Ungefär lika varmt, runt 30 grader på dagarna, året om.
Tidsskillnad: Sju timmar före svensk tid vintertid. Sex timmar under sommartid.
Språk: Thailändska.
Valuta: Baht.
Prisnivå: 49 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex.
Vaccinering: Grundskydd och hepatit.
Visum: Behövs inte för svenskar som stannar mindre än 30 dagar.
Bra att veta: Just nu råder en ­osäker politisk situation i ­Thailand och demonstrationer och andra manifestationer förekommer. Håll dig uppdaterad på svenska UD:s hemsida, och fråga gärna på ditt hotell om ­aktuell ­information.
Läs mer: www.bangkok.com

Bäst i Bangkok

Bangkok topp 5

1. Deck by the river
Gå av flodbåten mitt emot det kända templet Wat Arun, kallat gryningstemplet. Ta en drink i solnedgången på Arun Residences tak­terrass. Därefter: trappan ner till restaurangen Deck by the river, och du äter en prisvärd måltid med det upplysta guldtemplet som vy.
Adress: Soi Pratoo Nok Yoong 36-38, ­Maharat Road.


2. Prisvärda lyxhotell
Bo toppenfint vid floden för samma pris som det kostar att ta in på ett enkelt väghotell ­hemma i Sverige. Välj bland femstjärniga hotell med pooler, spa och tjusiga restauranger.


3. Middagskryssning
Bangkok om kvällen är oslagbart. Att ta en middagskryssning är trevligt, inte minst för vyernas skull. Manohra dinner cruises är en kryssningsarrangör med bra utbud.


4. Street food
Ett besök i Bangkok kräver "street food"! ­Botanisera bland gatustånden och köp grillspett för några kronor, eller varför inte en pinfärsk ananas­juice eller chilispäckad gryta.


5. Blomstermarknaden Pak Khlong Talat
Blomstermarknaden ligger nära Memorial Bridge och erbjuder billiga ­blommor. Även om du inte tänkt handla är detta en upp­levelse. Många hotell och offentliga ställen köper sina blomster­arrangemang här. Tidigt på morgonen är det färre turister.
Adress: Jakkrapet Road.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!