ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Bangkok – bästa sättet att uppleva jättestaden

Låt Chao Phraya-floden bli din ledsagare under ­vistelsen i Bangkok.

Låt Chao Phraya-floden bli din ledsagare under ­vistelsen i Bangkok.

1/5

Foto: Colourbox

Vy  över gryningstemplet Wat Arun i Bangkok.

Vy över gryningstemplet Wat Arun i Bangkok.

2/5

Foto: Pensinsula

Asiatique har under de senaste åren blivitett favorittillhåll för både turister och<br>Bangkokborna själva på  kvällarna.

Asiatique har under de senaste åren blivitett favorittillhåll för både turister och
Bangkokborna själva på kvällarna.

3/5

Foto: Patrik Thunberg

En flodbåtsfärd hem mot hotellet i den sena Bangkok-kvällen  är en upplevelse.

En flodbåtsfärd hem mot hotellet i den sena Bangkok-kvällen är en upplevelse.

4/5

Foto: Patrik Thunberg

5/5

Bangkok – bästa sättet att uppleva jättestaden

Bangkok är staden som erbjuder allt. Och lite till.

Vill du snabbt få en känsla för denna mång­miljonstad - låt Chao Phraya-floden bli din ledsagare under ­vistelsen. Gå ombord på en flodbåt och häng med genom huvudstaden i Thailand!

Den bästa tiden på dagen är när solen långsamt är på väg att sjunka över Chao Phraya, Bangkoks flytande ådra som stolt rinner genom staden.

Då är det en upplevelse på många olika sätt att kliva på en flodbåt och åka med. De pendlande Bangkokborna som är på väg hem från sina jobb blandas med turister med kameror som hoppas på en sittplats med utsikt - den kan vara magnifik med den glödande solen med den thailändska ­huvudstadens skyskrapor som häftig kuliss i ­bakgrunden.

Chao Phraya Express Boat

Det finns flera olika alternativ för den som vill färdas på floden, i olika prisklasser. Men vi väljer gärna den vanliga passagerarfärjan, Chao Phraya Express Boat, där biljetten kostar ­mellan två och tio kronor och vi får möjlighet att beskåda de häftiga vyerna från våra platser på de enkla sätena. Många långsvansbåtchaufförer ­försöker sälja på oss privata flodturer för en betydligt dyrare peng, men färjan ger i princip samma upplevelse så vi spar de ­pengarna till annat och kör på det billiga ­alternativet.

Vi färdas förbi tempel, lyxiga hotell, restauranger och vanligt vardagsliv. Det är full trafik på floden, alltifrån stora middagskryssningsfartyg där ­fördrinken just nu serveras på däck till lastpråmar på väg till någon fabrik. De fem­stjärniga hotellens egna taxibåtar ­passerar förbi i skytteltrafik på väg till nöjescentrumet Asiatique.

Vår färja stannar regelbundet vid de många kajerna på båda sidor av floden. Systemet är enkelt uppbyggt med kajplatser i nummerordning, och vi återkommer dag efter dag för att upptäcka nya sidor av stan med hjälp av floden och färjan.

Wat Phrakaew – gyllene buddhans tempel

Sevärdheter, restauranger och butiker finns nästan överallt, och det härligaste är att bara gå av någonstans och ge sig ut i just det området. Att köpa några grillspett längs vägen från ett chilidoftande matstånd ger extra energi för en stund, och det är bara att fortsätta insupa Bangkoks atmosfär så länge vi orkar.

En av de riktigt välkända sevärdheterna som ligger på gångavstånd från floden (kajplats 9) är den gyllene ­buddhans tempel, Wat Phrakaew. Här ligger också Central Palace. Även om man inte är sugen på att besöka själva sevärdheterna i sig så är gatorna omkring roliga att promenera på när kommersen är i gång. Här breds stora filtar ut och varor av alla tänkbara slag säljs för några kronor till ­förbipasserande. När templen och palatset stänger plockas allting snabbt ihop, för att ­återkomma nästa morgon igen.

När vi längtar efter en helt ­annan sorts shopping i de större varuhusen väljer vi att gå av färjan vid Central Pier som huvudhamnen heter. Saphan ­Taksin, som ligger här, är en ­knutpunkt för flodbåtstrafiken och här finns dessutom en skytrain-station där tågen snabbt tar oss vidare till gigantiska köp­gallerior som Siam Centre, MBK och Siam Paragon.

 

 

Läs mer om Thailand. Hitta artiklarna HÄR!

Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat