Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 feb 2015 12:27

Bangkok – 11 måsten för proffs på staden

I Bangkok har lyxhotellen längs floden egna båtar. Hoppa på en av dem för en bättre och mer angenäm resa på floden. Och avsluta med en fika.

I Bangkok har lyxhotellen längs floden egna båtar. Hoppa på en av dem för en bättre och mer angenäm resa på floden. Och avsluta med en fika.

1/7

Foto: Michael Töpffer

Fika som avslutning.

Fika som avslutning.

2/7

Blommarknaden i Pak Klong Talad i Bangkok besöks bäst nattetid.

Blommarknaden i Pak Klong Talad i Bangkok besöks bäst nattetid.

3/7

Foto: Michael Töpffer

Blommarknaden.

Blommarknaden.

4/7

Foto: Michael Töpffer

Hos Bangkoks bästa skräddare Rajawomgse Clothier syr man upp kostymer åt amerikanska presidenter - och svenska turisten Peter Ström, 42.

Hos Bangkoks bästa skräddare Rajawomgse Clothier syr man upp kostymer åt amerikanska presidenter - och svenska turisten Peter Ström, 42.

5/7

Foto: Michael Töpffer

Lek & Rut Seafood, Bangkok, är en av stadens mest kända seafood-restauranger.

Lek & Rut Seafood, Bangkok, är en av stadens mest kända seafood-restauranger.

6/7

Foto: Michael Töpffer

Lek & Rut Seafood.

Lek & Rut Seafood.

7/7

Foto: Michael Töpffer

BANGKOK. Thailands huvudstad Bangkok är en av världens mest pulserande storstäder. Men vilka är stadens måsten om man redan betat av de mest självklara besöksmålen.

Vi tipsar om 11 spännande ställen att besöka – för Bangkok-proffsen.

1. Or Tor Kor-marknaden

Finaste marknaden

Bangkok kryllar av marknader. De flesta må vara färgstarka och intressanta, men de är i allmänhet ganska gyttriga och trånga och det kan ibland vara lite si och så med kvaliteten.

En marknad som höjer sig över mängden är Or-tor-kor-marknaden, eller jordbrukarnas marknad.

Hit kommer jordbrukare från landsbygden och säljer sina varor. Det intressanta är att bara de allra mest högkvalitativa produkterna säljs här. Ingenstans är grönsakerna vackrare och frukterna godare än här. Dessutom är det vackert upplagt och det är rymligt och under tak. Här är kul och härligt att vandra omkring.

Alldeles intill ligger den berömda helgmarknaden Chatuchak. Med fördel kan båda kombineras under en dag.

Adress: 101 Kamphaengphet Rd. Skytrain-station Mochit, eller tunnelbanestation Chatuchak

2. Royal City Avenue

Bästa partygatan

Bangkok är en riktig partystad, med enorma klubbar, diskon och barer. Men vill man festa som thailändarna gör, åk till Royal City Avenue, RCA. Här ligger enorma klubbar sida vid sida och det är packat med folk på helgerna. Stämningen är ofta mycket god, och de få västerlänningar som hittar hit – i allmänhet de som bor i staden – blir inte förvånade om de välkomnas att sitta vid borden tillsammans med thailändarna och dessutom bli bjudna på allehanda drinkar.

Observera att det kan vara ganska högljutt.

Adress: 31/9 Soi Soonvijai, New Petchburi Rd. Ta taxi. Alla chaufförer hittar hit. Bor du längs skytrain, åk till Nana- eller Phrom Pong-stationen och ta taxi därifrån.

3. Rajawongse Clothier

Bästa skräddaren

Ett måste för manliga resenärer i Bangkok är att sy upp en kostym. Skräddare finns överallt, men en av dem skiljer sig från de andra: de syr nämligen kostymer åt amerikanska presidenter.

Det lilla och oansenliga skrädderiet Rajawongse Clothier ligger mitt i turistkvarteret Nana i Bangkok, ett stenkast från den svenska ambassaden.

Här har familjen Gulati – nu i tredje generationen – i snart 40 år sytt kläder. Bland deras stamkunder finns flera amerikanska presidenter, topp-politiker, generaler, diplomater, spioner och industriledare.

På väggarna hänger signerade fotografier med båda presidenterna Bush, Barrack Obama och andra höjdare.

90 procent av kunderna är utlänningar och den absoluta majoriteten är representanter från amerikanska polisen och underrättelsetjänsten, FBI och CIA.

En kostym kostar motsvarande 2700 kronor och tar en knapp vecka att sy. Då ingår också två till tre så kallade "fittings", då man går dit under arbetets gång och rättar till snitsen.

Adress: Mellan Landmark Hotel och gatan Sukhumvit soi 4. Nana-kvarteret. Skytrain-station Nana.

www.dress-for-success.com

4. Anantara Riverside Resort och Hilton Millennium

Flodtur med fika

Att ta en tur på den majestätiska Chaoi Phraya-floden som rinner genom Bangkok tillhör standard-upplevelserna för turisterna. Men det kan bli ganska trångt på de pendelbåtar som åker med reguljärtrafik upp och ned längs floden och det är stressigt och bökigt att hoppa av och på. Dessutom kostar det en liten slant.

Ett flottare – och billigare – sätt att uppleva floden är att hoppa på någon av de båtar som de lyxhotell som ligger längs floden använder för sina gäster. Nu blir flodturen en angenämare upplevelse – och dessutom gratis. De två hotell som är bäst att åka till är Anantara Riverside Resort och Hilton Millennium. Skälet är att dessa två hotell har utmärkta kaféer med gott kaffe och härligt kaffebröd i en tjusig miljö.

Kombinera flodturen med en mysig fikastund.

Adress: Hotell-båtarna utgår från piren Saphan Thaksin. Skytrain-station Saphan Thaksin.

5. Pak Klong Talat

Blommarknaden

Ett charmigt och exotiskt sätt att avsluta en kväll är att besöka blommarknaden, Pak Klong Talat. Här säljs blommor i allehanda färger och storlekar, i enorma mängder. Här finns allt från orkideér och rosor till liljor och hibiscus. Promenerar man omkring här är blommor, stående i tusentals hinkar, allt man ser.

Det är här på Pak Klong Talat som stora hotell och restauranger köper färska blommor i stora mängder för sin utsmyckning.

Det är en livlig och spännande kommers som pågår. Marknaden är öppet dygnet runt, men är som bäst på kvällen, strax efter att leveranserna av nya blommor kommit hit från odlarna på landsbygden. Efter midnatt är kommersen som livligast.

Adress: Pak Klong Talat. Chak Phet-gatan, alldeles näsra Memorial Bridge.

6. Octave Rooftop Bar och Zeppelin Rooftop Bar

Nya takbarerna

Bangkok är takbarernas stad. Det som började med Banyan Tree Hotel's takrestaurang Vertigo för mer än 15 år sedan, har i dag exploderat till ett utbud av runt 40 takbarer, alltså barer och restauranger belägna utomhus på taket på höga byggnader.

I dag är det en av stadens signum.

Men några av de mest kända är i dag så fulla med turister att man ibland måste köa för att få komma in i hissen.

Prova i stället några av de nya takbarerna, som än så länge nästan bara besöks av Bangkok-kännarna. Två av dem är Octave Rooftop Bar på Marriott Sukhumvit-hotellet, och Zeppelin Rooftop Bar på toppen av Luk Condominium.

Adress: Marriott Sukhumvit, ligger vid Sukhumvit soi 57, mitt emellan Skytrain-stationerna Thong Lo och Ekkamai. Luk Condominium ligger vid Sukhumvit soi 69, Skytrain-station Phra Khano

7. Prasart-museet

Imponerande privat konstsamling

Thailand må inte vara känt som en kultur- och historierik destination. Mycket av vad som producerats i konstväg har genom seklerna försvunnit och sålts utomlands.

Men en förmögen privatperson har ägnat mycket tid åt att köpa tillbaka dessa föremål. I dag finns de att beskåda i dennes privata samling. Detta är kanske den bästa platsen i Bangkok för alla som är intresserade av thailändsk konst, så som Buddha-bilder, keramik, arkitektur och thailändska målningar och möbler. Allt ligger i en vacker trädgård i en av stadens förorter.

Eftersom det är ett privat museum måste man boka tid. Dock verkar det som att alla är välkomna.

Adress: 9 Soi 4A, Krung Thep Kreetha Road, i området Ban Kapi. Telefon för bokning minst en dag innan: 02 379 3601.

Inträde: Cirka 250 kr om man kommer själv. Halva priset per person om man är minst två. Stängt måndagar.

8. Fantastiska biografer

Prova lyxstolar med massage och servering

Filmälskare kommer att gilla Bangkok. Biograferna är supermoderna, både i inredning och teknik. Och kreativiteten för att locka biobesökare är enorm.

På lyxgallerian Central Embassy finns Embassy Diplomat Screens med fåtöljer som påminner om flygets förstaklass, med filt och kudde. Biljetterna kostar runt 250 kronor men då ingår mat och dryck.

Biografen Sigma i varuhuset Siam Paragon är den mest hångelvänliga. Här säljs bara dubbelbiljetter till dubbelfåtöljer. Kostnad runt 700 kronor, men då ingår en trerättersmiddag.

Här finns en annan salong där 15 minuters massage ingår i biljettpriset! Kanske kul att testa!

Tyvärr är filmutbudet ganska smalt med tonvikt på amerikans action eller thailändska skräckfilmer med spöken.

Adress: Siam Paragon, Skytrain-station Siam Square. Central Embassy, Skytrain-station Ploen Chit.

9. Arun Residence och Supatra River House

Bästa thairestaurangerna vid floden

Bangkok upplevs bäst från - och vid - Chao Phraya-floden. Tyvärr har man byggt för floden längs långa sträckor och det är svårt att nå flodkanten eftersom stora byggnader skymmer utsikten överallt.

Men några av stadens bästa ställen att uppleva floden sammanfaller också med några riktigt bra restauranger. Att sitta här en tidig kväll och se solen sänka sig över horisonten, och myllret på floden sakta avtar, samtidigt som man intar en härlig thailändsk måltid, är en spännande och exotisk upplevelse.

Prova hotellet Arun Residence, som har en terrass som vetter mot floden och med utsikt mot Wat Arun, ett av stadens mer karaktäristiska landmärken, eller också anrika Supatra River House, snett emot.

Adress: Arun Residence www.arunresidence.com. 36-38 Soi Pratoo Nok Yoong, Maharat Road, Rattanakosin Island.

Adress: Supatra River House: www.supatrariverhouse.net, 266 Soi Wat Rakhang, Arunamarin Road.

10. Lek & Rut, Somboon Seafood.

Det bästa bland havets frukter

Thailand har en enormt lång kust: 3219 kilometer, och slår därmed Sveriges 3218 kilometer. Den ynka skillnaden på 1 kilometer syns tydligt i utbudet av fisk och skaldjur. Thailand har ett enormt utbud av havets frukter. Nu ligger Bangkok inte direkt inpå kusten, men har ändå massor med restauranger som specialiserar sig på detta.

En klassiker är Lek & Rut, den första seafood-restaurangen i Bangkoks Chinatown. Den blev snabbt populär tack vare den egenkomponerade såsen och de fräscha råvarorna. Numera är Lek & Rut så populärt att en snarlik restaurang öppnats mitt över gatan. Den heter Toy & Kit. Hos Lek & Rut har personalen röda tröjor, hos Toy & Kit gröna.

Här sitter man på enkla bord och stolar på trottoaren.

Vill man ha lite finare miljö, testa kedjan Somboon Seafood som finns runtom i staden. Hit har besökande regeringschefer från andra länder kommit. Det är gott och lagom slafsigt. Krabban i curry-sås tillhör signaturrätterna.

Adress: Lek & Rut: Framför Sritongpanit-byggnaden, Soi Texas(Soi Phadung Dao), China Town. Bordsbeställning är knappast möjligt.

Adress: Somboon Seafood: Välj plats och boka bord via www.somboonseafood.com

11. Snöra på dig skridskorna och ta en tur på isen

Lämna värmen

Får du plötsligt hemlängtan? På flera platser i Bangkok finns isbanor där det går bra att hyra skridskor. Sedan är det bara att ge sig ut på isen och göra piruetter och vissa thailändarna hur svenskar beter sig på ett par grillor. För små barn finns ofta hjälp att få från duktiga instruktörer, eller så kan man ta hjälp av speciella stödpingviner som man kan putta framför sig medan man åker

Begreppet Holiday on Ice har aldrig känts mer rätt.

Adress: Massor med isbanor finns. Kolla till exempel Sub Zero Ice Skate Club, i hörnet av gatorna Ekkamai och Sukhumvit. Skytrain-station Ekkamai.

En annan finns vid varuhuset Esplanade, tunnelbanestation Thailand Cultural Center.

 

Kan du inte få nog av Asien?

HÄR ÄR VÅRA 12 FAVORITSTOPP!

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat