En av de hundratalet överlevande balistarar som nu lever vilt på Nusa Penida.
1 av 5: En av de hundratalet överlevande balistarar som nu lever vilt på Nusa Penida. Foto: Peter Hanneberg
Dr Bayu leder återinplanteringen av balistaren på ön Nusa Penida mellan Bali och Lombok..
2 av 5: Dr Bayu leder återinplanteringen av balistaren på ön Nusa Penida mellan Bali och Lombok.. Foto: Peter Hanneberg
När det var som värst fanns bara knappt tio balistarar kvar i det vilda. I dag lever över hundra individer på Nusa Penida.
3 av 5: När det var som värst fanns bara knappt tio balistarar kvar i det vilda. I dag lever över hundra individer på Nusa Penida. Foto: Peter Hanneberg
Det här är det unga entusiastiska naturskyddsgänget vid stationen i Ped på ön Nusa Penida, som arbetar för balistaren. Längst till vänster projektledaren Dr Bayu. Reportern Peter Hanneberg är trea från vänster.
4 av 5: Det här är det unga entusiastiska naturskyddsgänget vid stationen i Ped på ön Nusa Penida, som arbetar för balistaren. Längst till vänster projektledaren Dr Bayu. Reportern Peter Hanneberg är trea från vänster. Foto: Peter Hanneberg
Peter Hanneberg reser på en expedition över Söderhavet med National Geographic. Följ hans resa här på Allt om Resor.
5 av 5: Peter Hanneberg reser på en expedition över Söderhavet med National Geographic. Följ hans resa här på Allt om Resor.

Bali – unikt möte med kärlekspar vid templet<br />

Bali är hem för en av världens ovanligaste fåglar. Balistaren är nära utrotning men får skydd på den lilla ön Nusa Penida.

Författaren och journalisten Peter Hanneberg skriver dagbok för Allt om Resor från National Geographics expedition på Söderhavet.

 

EXPEDITION SÖDERHAVET: DEL 3

Dag 4 – Den hotade balistaren

På den lilla ön Nusa Penida i Lomboksundet mellan Bali och Lombok möter jag balistaren, en vit majnastare. En av jordens mest sällsynta fåglar!

Dagen innan jag embarkerar Nat Geos fartyg tar jag mig ut med en lokal passagerarbåt från Bali till Nusa Penida. Bryggor saknas på bägge öarna och det blir en del klafsande i vatten, gyttja och sand för att ta sig i och ur båtarna. En bohemisk Dr Bayu Wirawudha från Friends of the National Parks Foundation (FNPF) möter med ett tillbucklat fordon som tar mig till forskningsstationen i Ped. Det är öns centrum för arbetet med den sällsynta balistaren. När den hade det som värst fanns knappt ett tiotal (!) individer kvar i det vilda.

Jag träffar mina första balistarar i några burar där de är tänkta att kunna para sig och hjälpa artens fortbestånd. Efter hand släpps de fria på ön. Nusa Penida valdes till projektet för att en ö lättare kan kontrolleras och för att den ligger tillräckligt långt från ”fastlandet” Bali, för att de inte ska flyga dit i brådrasket.

I arbetet ingår utbildning av lokalbefolkningen i öns 46 byar om fågelns unika värde. Barn och vuxna börjar förstå att vara stolta över sin speciella invånare, i stället för att pricka dem med slangbella.

Dr Bayu och några medarbetare vandrar med mig upp genom den torra snårskogen till ett gammalt tempel. I området möter jag inom en timme mina första vilda balistarar. De kurtiserar varandra och äter bären i några träd intill templet. Projektet hoppas på många parningar. På åtta år har de släppt ut 145 starar. Trots att många har gått under, är de uppe i mer än hundra individer i sin nya fristad Nusa Penida.

Så småningom vågar forskarna kanske börja återinplantera dem på själva Bali. Arten är klassad på IUCN:s röda lista som kritiskt utrotningshotad. Lilla Nusa Penida är just nu balistarens lilla paradis, där man redan säkrat en stam som kan bli nyckeln till en hel arts överlevnad.

 

Peter Hanneberg

Peter Hannebergs Söderhavsexpedition

Peter Hanneberg befinner sig på en episk resa från Bali till Påskön via Stilla havets öar, nästan ett halvt varv runt jorden. Han dokumenterar expeditionen och samlar material till sin bok om jordens öar, som Bokförlaget Max Ström ska ge ut.

Biologer och dykare finns med från fartyget "National Geographic Orions" ägare Lindblad Expeditions, liksom deras fågelexpert, kulturexpert, naturguider och fotoinstruktörer. Förutom egna iakttagelser och forskningsuppgifter ska experterna ombord inspirera passagerarna till att både upptäcka och bevara jordens mångfald av natur och kultur.

Peter Hanneberg är författare till ett tiotal böcker, flera av dem prisbelönta, och till hundratals artiklar i Sveriges största tidningar om natur, kultur, miljöfrågor, resor och hållbar turism, och frilansmedarbetare i bland annat Expressen och Allt om Resor.

Följ Peter Hannebergs resa här på Allt om Resor!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande