ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 12 jul 2010 11.11

Badäventyr för hela familjen

Nya äventyrsbadet i Fredrikshavn har karibiskt tema.

Nya äventyrsbadet i Fredrikshavn har karibiskt tema.

Två timmars båtresa från Göteborg väntar Karibien, i form av ett äventyrsbad. The Reef är det senaste tillskottet i Danmarks lista över lockande familjeäventyr.
Inte bara danskarna kan glädja sig åt nya spännande badattraktioner i sommar. Även här hemma har vi fått en del nytillskott på senare tid.

Åskan dundrar, fåglar skriker och det turkosblå vattnet guppar fram och tillbaka i takt med att vågorna blir allt större. En stund senare blir allt återigen stilla. I bakgrunden ljuder en djungelmatta av fågelsång, cikador och apors lockrop. På en storbildsskärm visas en piratfilm och i Lobster Bobs bar spelas reggaemusik och dricks kulörta drinkar. Det är 32 grader varmt och väldigt fuktigt i luften.
Jag befinner mig i danska Fredrikshavn på The Reef, ett helt nytt äventyrsbad som jobbat hårt på den karibiska inramningen. Det gamla "Badhotellet" har genomgått en metamorfos från Scandic-trist till ett livligt badäventyr för barnfamiljer och konferensgäster. En storstilad satsning som kostat Stena Line runt 100 miljoner. Så småningom kommer även hotellets 213 rum genomgå ett förvandlingsnummer då den skandinaviskt svala inredningen byts ut mot fondväggar med karibiska badstränder och möbler i en mer tropisk stil.
Bland nyheterna på det 1 500 kvadratmeter stora området finns nio pooler, vattenrutschkana, klättervägg, skattdykning, bar och restaurang med karibisk mat och speciell barnmeny.

The Reefs kulisser och dekor är fantasieggande och uppbyggda i samma slags material som Walt Disney använder sig av.
- Vi ville åstadkomma ett paradis på jorden och paradiset är Karibien, säger Erik Nissen Johansen på Stylt Trampoli som tagit fram konceptet.
Tillsammans med egna och andras ungar har han tagit fram berättelsen som är tänkt att bygga upp de besökande barnens förväntan. Syskonen Jill och Jim, den snälla tant Elsa, den mystiske Lobster Bob och elakingen Bambu Jack är figurerna i sagan. Här finns både onda och goda som sig bör.
- Vi har använt oss Nintendo-dramatik och teaterscensliknande interiörer där vi styr om det ska vara oväder, fint väder, dag eller natt. I takt med att vi ser hur barnen leker kommer vi att utveckla konceptet. Vi har också planer på en egen valuta, berättar Erik.

Hemliga pooler finnshär och där på det konstgjorda berget.
Mitt stalltips är att
vågmaskinen och det tropiska ovädret blir barnens favorit. Själv föredrar jag den runda strömpoolen intill soldäcket utomhus. Där kan man motionssimma motströms, belöna sig själv med en kulört drink och drömma sig bort till det riktiga Karibien.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat