Doppa dig i öl och ge ditt hår vacker lyster.
Druvjuice och skal används som skrubb över kroppen.
Välj mellan olika druvor.
Bada i ekologisk komjölk.
Grunden i vattenkuren är att läka kroppen med växlande kallt och varmt vatten.
Äpple innehåller höga halter av antioxidanter.
1 AV 6
Doppa dig i öl och ge ditt hår vacker lyster.
2 AV 6
Druvjuice och skal används som skrubb över kroppen.
3 AV 6
Välj mellan olika druvor.
4 AV 6
Bada i ekologisk komjölk.
5 AV 6
Grunden i vattenkuren är att läka kroppen med växlande kallt och varmt vatten.
6 AV 6
Äpple innehåller höga halter av antioxidanter.

Bada i öl och skrubbas med vin – 5 udda spa

När vi tar ett bad är det självklart och underförstått att vi gör det i - vatten. Men varför inte krypa ner i ett mjölkbad i Lettland eller ett ölbad i Tjeckien? I Frankrike finns det naturligtvis flera vinspa och i landskapet ­Normandie har man ett spa där äpplen som skulle blivit cider i stället förgyller hyn.

Eller testa vatten på ett något annorlunda sätt.

Agneta Rickardsson

Mjölkspa

Piena Muiza, Lettland

Här hedras mjölken som en symbol för ­rikedom, hälsa och styrka. Förr kom bönderna runt slottet hit med sin mjölk. I dag fylls badkaren i slottet med ekologisk komjölk och barn kan få bada i mjölkchoklad. Alla gäster som vill får varm mjölk med honung på kvällen. Det finns härliga, långa mjölkritualer med honung och choklad för hela kroppen. Ett rum har två badkar och två massagebänkar, men boka i tid. För mig fanns endast en halvtimma i badkaret ledig. Det var varmt, avslappnande och skönt. Gillade speciellt de röda, nyplockade bladen från trädgårdens rosor som flöt i mjölkbadet. Perfekt avkoppling och njutning för vuxna med eller utan barn. Närodlad gourmetmat i tavernan.

Bo: I slottsbyggnaden eller ovanpå gårdens mjölkmuseum.

Behandling: 30 minuter mjölkbad kostar cirka 180 kronor.

Åka dit: Till Riga kan du åka båt med Tallink Silja eller flyga direkt med Air Baltic, ­Norwegian eller SAS. Därefter bil eller buss.

Läs mer: www.pienamuiza.lv

Ölspa

Beer Spa Praha Bernard, Tjeckien

Hur många har suttit i ett ölbad och skålat med kompisen? I Tjeckien finns ett tiotal ölspa. Beer Spa Praha Bernard ligger centralt i Prag. Ölbadet skall hjälpa kroppen att svettas ut gifter, höja immunförsvaret, tillföra vitaminer, slappna av och till och med hjälpa mot acne. Obegränsad mängd öl får drickas under badet. Ölglaset använder jag till att hälla blandningen av humle, malt, jäst, B-vitamin och andra nyttigheter över håret. Det lyckas, hårstråna känns fylligare. Efter badet vilar man på en uppvärmd bädd och så ­rekommenderas att man inte duschar på tolv timmar för att få full effekt.

Perfekt för polarna som vill ut och dricka öl i Prag, men även ett skönt avbrott för trötta turistfötter. Öppet alla dagar från 11.30 till 22.00.

Behandling: 30 minuter ölbad, inklusiva öl kostar cirka 750 kronor för två personer.

Åka dit: Flyg med Air Baltic, Czech Airlines, Norwegian eller SAS.

Läs mer: www.pivnilaznebernard.cz

Vinspa

Caudalie Spa, Frankrike

Vilken druva vill jag bli behandlad med? Färska nykrossade cabernet eller kanske merlot. Livet är fyllt av svåra val. I vindistriktet Bordeaux öppnade för drygt tio år sedan Frankrikes första vinspa. Mellan Paris och Versailles på hotell Etang Corot, ett ombyggt kloster, finns numera också ett vinspa. Caudalies produkter och spa finns på flera kontinenter. Terapeuten klämmer sönder druvor i handen. Druvjuicen och skalen skrubbas in och döda hudceller försvinner. I ansiktet är det mer sofistikerat. Halva druvor förs försiktigt över panna och kinder. Efter en dusch masseras huden in med en kräm baserad på druvor. Perfekt för en romantisk långhelg. Vackra omgivningar med vita näckrosor som inspirerat ­impressionistkonstnären Corot. På hotell Tylösand i Halmstad finns också ­vinbehandlingar.

Behandling: En timma, vinskrubb och ­massage kostar cirka 920 kronor.

Åka dit: Air France, SAS och Norwegian flyger direkt till Paris.

Bo: www.etangs-corot.com

Läs mer: www.caudalie.com

Äppelspa

B'O Spa Thermal, Frankrike

Äppelplockerskorna i Normandie gnuggade förr äpplen mot sina kinder för att skydda huden. I byn Bagnol de l'Orne finns ett termalspa där vattnet används till läkning. Här har man testat fram en hel serie äppelprodukter för hyn. Forskning visar att äpple har höga halter av antioxidanter, som bland annat håller hyn ung. Döda hudceller försvinner när krossade äppelkärnor och äppelolja gjort sitt. Det är ovanligt behagligt, kanske är det äppeldoften, kanske den balanserade blandningen av skrubben som renar och oljan som ger näring åt hyn.

För kompisarna eller paret som vill ge kropp och själ en chans att må riktigt bra. Stanna en vecka och träffa äppelspats läkare och få ett program med olika äppelbehandlingar.

Bo: www.bo-resort.com

Behandling: 30 ­minuter äppelkärnsskrubb kostar cirka 440 kronor.

Åka dit: Flyg till ­Paris, fortsätt med tåg eller bil.

Läs mer: www.bo-spathermal.com

Vattenspa

Kneipp-Kur und ­Wellnesscenter, Tyskland

Salus per aqua - att läka med vatten är en uråldrig tradition i många europeiska länder. I Sverige har flera av våra fina, gamla kurorter som byggdes upp runt källvatten ­nyinvesterat i spaverksamhet. För mer än 150 år sedan skapade tyske Sebastian Kneipp Kneippkuren. En av grundprinciperna är att läka kroppen genom växelbad med kallt och varmt vatten. Sedan tre år tillbaka finns ett kurcenter i Göhren på Rügen. Är det skuldrorna som är spända så arbetar terapeuten här med vad som ser ut som en vanlig trädgårdsslang där vattenstrålarna når din kropp enligt noga utarbetade scheman. Den oinvigde tror sig se ett fågelbad i trädgården, men icke, det är ett underarmsbad, kallt och varmt vatten för att bättra på blodcirkulationen och öka immunförsvaret.

Bo: www.waldhotelgoehren.de

Behandling: 15 minuter, spolning med ­vatten kostar cirka 70 kronor.

Åka dit: Båt med Stena Line från Trelleborg till ­Sassnitz och fortsätt med bil.

Läs mer: www.hotel-wellness-ruegen.de