Vackra, varma, välkomnande Széchenyi termalbad.
Vackra, varma, välkomnande Széchenyi termalbad. Foto: Shutterstock

5 klassiska badhus i Budapest – från Széchenyi till Gellért

I Budapest rinner tre miljoner liter varmt och mineralrikt källvatten genom stadens termalbad varje dag. Széchenyi är Budapest äldsta badhus, och kanske också det vackraste. Här är fem klassiska bad, för något av dem bör du absolut besöka om du befinner dig i staden.

Marko T Wramén

Ungern flyter på ett underjordiskt hav av termiskt vatten, varmt och fullt med mineraler. Det här badparadiset njöt redan romarna av, och när ottomanerna från Turkiet långt senare härskade här byggde man många vackra bad. I dag finns det ett 40-tal bad och spa-anläggningar i Budapest. Jag har två favoriter, eller egentligen tre. Både Király- och Rudasbaden är byggda av ottomanerna på 1500-talet och ett under av ångande, stämningsfull atmosfär. Király är lite slitnare än det något större Rudas. Den tredje favoriten är gigantiska Széchenyibadet från 1913 som vilar som en stor gräddtårta i stadsparken. Här kan du bada både ute och inne.

1. Rudas termalbad

Precis vid Elisabetbron hittar du det stämningsfulla Rudas. Under en vacker kupol vilar en åttakantig pool, byggd av turkarna i mitten på 1500-talet. Den är inramad av bågvalv och omgiven av fyra mindre pooler med olika temperaturer och mineralhalter, samt ångbastu, kallpool och duschar. Det här badet är min favorit, mycket för den tidlösa känslan – här bjuds du på en riktig tidsresa till det ottomanska imperiets dagar.
Adress: Döbrentei tér 9, rudasfurdo.hu

Den vackra kupolen som definierar Rudas termalbad. Foto: Shutterstock

2. Király termalbad

Király är det andra medeltida turkiska badet som fortfarande används. Jämfört med Rudas är Király litet och slitet. Men de som vågar sig hit är med om en nästan surrealistisk upplevelse. Man stiger in i den uråldriga och ganska mörka badhallen. Strålar av dagsljus från takkupolen strilar ner genom ångan. Det är som om man plötsligt förvandlats till statist i en gammal turkisk film.

Adress: Fö utca 84, kiralyfurdo.hu

Stämningsfullt under Királys vackra valv. Foto: Marko Wramén

3. Lukácsbaden

På 1100-talet låg här ett kloster som botade sjuka. Än i dag har man en medicinsk avdelning på det här stora och bland budapestbor populära badet Lukács. Här finns tre stora utomhuspooler som är öppna året om – två för simning och en med bubblor, strömmar och annat skoj. Inomhus hittar du flera olika heta pooler och flera sorters bastur. På sommaren har man också solterrasser på taket.
Badet sägs vara populärt bland artister och intellektuella, så kan du dina ungerska kändisar finns det chans till ”celebrity spotting”. Mittemot huvudentrén finns en restaurang som serverar bra husmanskost.
Adress: Frankel Leó utca 25-29, lukacsfurdo.hu

Lukácsbaden, populärt bland artister och intellektuella. Foto: Shutterstock

4. Gellértbadet

På denna plats vid Kedjebron har det funnits bad sedan 1400-talet, men grandiosa Gellértbadet med hotell öppnade först 1918. Här finns förutom den eleganta pelarkantade huvudbassängen, fem olika mindre varmvattenspooler. Gellért är populärast bland turister, men inte fullt så poppis bland budapestborna. Det finns en utomhusdel som bara är öppen på sommaren. Ingång till badet på högersidan av hotellet.
Adress: Kelenhegyi utca 4-6, gellertfurdo.hu

Vackra Gellértbadet. Foto: Shutterstock

5. Széchenyi termalbad

Széchenyi som är öppen året runt är den största badanläggningen i stan. Dessutom den enda av de fem som ligger på Pest-sidan (där de flesta hotell, barer och restauranger finns). Som en gul- och vit bröllopstårta från 1913 ståtar badpalatset mitt i stadsparken. Här finns det mängder av pooler med olika temperaturer, mineralhalter och utsmyckningar och en rad olika bastur. Ute hittar du två stora pooler. Széchenyi är alltid ett säkert kort och är lika populärt bland Budapestbor som turister. Inte lika stämningsfullt som Rudas, men mer omväxlande och himla trevligt. Och att ligga ute i ett varmt bad mitt i vintern är aldrig fel.
Adress: Állatkerti krt. 11, szechenyifurdo.hu

Som en tårta från tidigt 1900-tal ligger Széchenyi och väntar. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här bor du ståndsmässigt i Budapest – 9 lyxiga hotell

Aktuellt just nu