Kratern på ön Sao Miguel.
1 av 3: Kratern på ön Sao Miguel. Foto: Shutterstock
2 av 3 Foto: Helene Lundgren
3 av 3 Foto: Helene Lundgren

Azorerna – perfekt för en aktiv semester

AZORERNA, PORTUGAL. Aktiva turister söker sig gärna till ­Azorerna. Vandringar i grönskande ­natur, valsafari och att snorkla med delfiner lockar.

Det finns även många ­härliga ­badmöjligheter i naturliga ­havspooler och varma källor.

Tittar man på kartan ser ögruppen ut som små fläckar långt ut i havet mellan Europa och Nordamerika.

Här brukar långseglare stanna till på sina resor mot Karibien.

Azorerna består av nio små öar varav den största och mest besökta är São Miguel med vulkaner, tvillingsjöar och blå hortensia ­överallt.

En ö för dem som vill ha en aktiv semester och med fler badmöjligheter än man kan ana. Golfströmmen ger Azorerna ett tempererat klimat året runt och även på vintern är havsvattnet ganska varmt, runt 15 grader.

Många bor i São Miguel

De flesta turister bor i São Miguels huvudort Ponta Delgada som rymmer en shoppinggata, några vitkalkade kyrkor och gränder med små lokala restauranger där borden står ute på gatan.

Det absolut bästa med Ponta Delgada är att man kan bada i havsbassängerna i båthamnen. På morgonen tassar lokalborna ner och tar sig en uppfriskande simtur innan jobbet.

Azorerna tänker man inte i första hand på som ett badresmål, men det finns flera härliga badmöjligheter på ön och de allra bästa är alla naturliga havspooler.

Klipporna vid Ponta de Ferraria rymmer en naturlig havspool som är unik i sitt slag. Där värms havsvattnet upp av en underjordisk varm källa och blandas därpå upp med det friska Atlantvattnet. En timme före och efter ­lågvatten är badtemperatur helt perfekt. Det är som att bada i en stor havsjacuzzi.

Axorerna känt för bra vandringsleder

För naturintresserade och andra som vill ha en aktiv semester är Azorerna perfekt med sin frodiga grönska, sitt bergiga landskap, lagerskogar och unika växtarter. Ögruppen är känd för bra vandringsleder och högt uppe, ovanför tvillingsjöarna – Sete Cidades – kan man vandra längs kraterkanten som är ­kantad av blå hortensiahäckarna.

– Azorerna har så stora kontraster med tropisk regnskog, lava­landskap och barrskog, säger Helena Lundkvist som är här på en veckas ­vandringssemester.

– Det är så häftigt att vi befinner oss på en ö mitt ute i Atlanten och att gå på en kraterkant är ­speciellt.

Valskådning utanför kusten är mycket populärt. Här ges chans till att se flera olika valarter och många turister passar även på att simma med vilda delfiner.

­Delfinerna skjuter fram likt projektiler i vattnet och jagar ikapp med båten.

Se delfiner på Azorerna

Med snorkel hoppar vi ner i det intensivt blåa havet med vetskapen om att vi har tusen meters djup under oss.

Graciösa delfiner i olika nyanser av brunt cirkulerar runt oss i jakt på småfisk. De rör sig mycket snabbt men vid ett par tillfällen lyckas jag få se dem på riktigt nära håll. Det är en stor ­upplevelse att få möta delfinerna i sitt ­naturliga tillstånd.

– Det är nästan hundra procents chans att få se delfiner här på Azorerna, ­berättar, den svenska marinbiologen Ida Eriksson som är bosatt på ögruppen.

– En gång såg vi säkert flera tusen fläckiga delfiner. Vart man än tittade, så var det ­delfiner överallt. Jag har fått mitt drömjobb och jag älskar allt här, ­människorna, maten, klimatet och tempot.

Azorerna RESFAKTA

Resa dit: Solresor har charter till Azorerna februari–november. Portugisiska flygbolaget Sata har reguljärflyg via Lissabon.

Resa runt: Bäst är att hyra bil för att kunna se lite mer av ön. Bilhyra från 370 kronor per dygn. Det finns färja mellan Faial och Pico. Transmacor har färjor till Flores.

Bästa tiden: Mars–april och oktober–november är härliga månader. Juni–juli blommar det som bäst och april–oktober är det valskådning utanför kusten.

Restid: Cirka 5,5–6,5 timmar.

Tidsskillnad: Två timmar efter svensk tid.

Bra att veta: Många turister hyr bil några dagar på Azorerna och det kan vara ont om hyrbilar. Bäst är att förboka hyrbil.

Språk: Portugisiska men det går att klara sig ganska bra på engelska.

Valuta: Euro. 1 euro = cirka 9:65 kronor (augusti 2014).

Prisnivå: Kostnaden för mat och vin är lägre än i Sverige. Lunch: 60 kronor, middag: 90–160 kronor, öl 12 kronor och vin 40 kronor. Hotell: från 130 kronor.

Läs mer: www.visitazores.com, www.artazores.com, www.trails-azores.com

www.souljoy.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande