Renata Chlumska och Ola Skinnarmo är äventyrarna som upptäckt världen, sprängt gränser och gång på gång slagit nya rekord.
1 av 3: Renata Chlumska och Ola Skinnarmo är äventyrarna som upptäckt världen, sprängt gränser och gång på gång slagit nya rekord.
Nu delar duon med sig av sina svenska smultronställen.
2 av 3: Nu delar duon med sig av sina svenska smultronställen.
I den nya serien RenataXSkinnarmo ger sig vännerna för första gången ut på äventyr tillsammans.
3 av 3: I den nya serien RenataXSkinnarmo ger sig vännerna för första gången ut på äventyr tillsammans.

Äventyrarnas svenska smultronställen

Renata Chlumska och Ola Skinnarmo är äventyrarna som upptäckt världen, sprängt gränser och gång på gång slagit nya rekord.

I den nya serien RenataXSkinnarmo ger sig vännerna för första gången ut på äventyr tillsammans. I Sverige dessutom.

Här delar duon med sig av sina bästa smultronställen från norr till söder.

Renata Chlumskas 5 bästa smultronställen i Sverige:

1. Kullaberg, Skåne

En underbar och dramatisk natur där havet, klipporna och kullarna utgör häftiga kontraster. Här gick jag min första grundkurs i klättring och sedan dess har det varit en väldigt speciell plats för mig, som jag har återkommit till flera gånger. Klättringen är rolig och varierande och passar egentligen alla, både nybörjare och mer erfarna klättrare. Sedan finns det bra vandringsleder i området. Gillar man att paddla finns det möjlighet till det också. Personligen åker jag främst hit för att klättra, men det är ett trevligt och fint utflyktsmål som är värt att besöka även om man bara vill se sig omkring.

LÄS OCKSÅ: Skåne är bäst – 12 skäl att älska Skåne

 

2. Norra Öland

Naturen här skiljer sig väldigt mycket från övriga delar av landet. Det är platt, vilket kanske inte borde tillfalla mig, men det gör det. Här finns raukar och långa sandstränder. Sedan gör det ju inget att platsen brukar toppa solligan i Sverige. Beroende på väder kan man dessutom välja om man vill vara på ost- eller västkusten, det är nära till båda. Här kan man också cykla, paddla och vandra. Det är en fantastisk plats att tillbringa somrarna på, men egentligen är det kanske bättre att åka hit på våren eller hösten. Då är det lite lugnare. När jag kom hit första gången kände jag direkt att ”här trivs jag”.

LÄS OCKSÅ: 14 tips till härliga semesterön Öland

 

3. Jönköping

Jag bor med min familj i Jönköping och här finns det många platser som jag trivs med. Smultronställen behöver ju inte ligga långt bort, utan de kan vara precis där man bor. Till exempel gillar jag John Bauer-leden, naturreservatet Dumme Mosse och Vättern. Här kan jag cykla mountainbike, paddla och vandra. Taberg finns också om man vill klättra, men det är en hård och ganska farlig klättring. Egentligen tycker jag om hela Jönköping, det är en bra utgångspunkt för alla mina vardagsäventyr. Jag bor med andra ord precis på den platsen där jag vill bo. Sedan är min trädgård ett smultronställe i sig.

4. Kungsleden

Det går knappat att prata om vackra vandringsleder utan att nämna Kungsleden. Jag har vandrat här en hel del och tycker att den är helt fantastisk. Det är något speciellt med att komma upp på fjället och vistas bland bäckar, vidder, grönskande fjällhedar och dramatiska toppar. Leden sträcker sig drygt 400 kilometer över Lapplands fjällvärld, genom nationalparkerna Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Eftersom den är så lång behöver man kanske inte gå hela leden, men någon gång i livet borde man ta sig tid att vandra åtminstone en av sträckorna. Det kommer man inte att ångra.

 

5. Kebnekaise

Här har jag klättrat flera gånger, även med mina barn. Utsikten är fantastisk. Berget är dessutom väldigt lättillgängligt och man kan bestiga det på flera olika sätt. Västra leden kan man vandra upp för och då behövs ingen speciell klätterutrustning eller förkunskap. Men den är ganska lång, så det kan vara bra att ta med sig ett tält så att man kan slå läger när energin tar slut. Man kan också ta sig upp för östra leden, som består av klättring.

Sedan ganska många år tillbaka finns en Via Ferrata, så att man kan säkra sig i en vajer. Då kan man känna vinddraget under fötterna samtidigt som man är säkrad.

Ola: Kebnekaise är ett smultronställe även för mig, som jag besteg första gången som 11-åring. Och vill man bestiga Sveriges högsta topp ska man passa på att göra det nu. Snart kan nordtoppen vara högre än sydtoppen, det skiljer bara 70 centimeter mellan dem nu. Nordtoppen är farligare att bestiga, och kräver både klätterutrustning och erfarenhet.

Foto: Christian Örnberg

Ola Skinnarmos 5 bästa smultronställen i Sverige:

1. Skärgården

Jag är från Göteborg, men bor i Stockholm, och det fina med skärgården i båda städerna är att det är enkelt att ta sig dit. Har man ingen egen båt eller är särskilt van vid att vara i skärgården på egen hand så kan man ändå ta sig ut med kollektivtrafiken, både med färjor och reguljärtrafik. Ett äventyr i skärgården är alltså inte särskilt långt bort. Stockholms skärgård är jättevacker, men jag gillar också Göteborgs skärgård för att det är lite mer klippor och skär där. På båda platserna finns många lite större öar. Där kan man stanna till, se sig omkring och oftast äta en bit god mat.

LÄS OCKSÅ: Stockholms skärgård – guide till de 17 bästa öarna

 

2. Sälen

Jag har alltid drömt om att bygga ett timmerhus. Nu har jag gjort det, i Sälen. Det kanske verkar konstigt att jag gillar Sälen eftersom jag har genomfört skidexpeditioner till både Syd- och Nordpolen, men det gör jag. I Sälen kan man ge sig ut oavsett årstid. På vintern kan man göra en dagstur med skidor på Dalfjället, och på sommaren kan man paddla eller vandra till fots. Harvar man bara upp och ner i liften i skidbacken är det lätt att missa allt som finns runtomkring. Dessutom kan man äta goda våfflor i små bodar mitt ute i ingenstans. Det sätter en extra guldkant på tillvaron.

 

 

3. Dalsland

När jag var liten var jag alltid ute och paddlade med min mor, far och syster. Då var vi oftast i Dalsland. För några år sedan gav jag en paddlingstur till min far i 70-årspresent, och då åkte vi tillbaka till samma plats. Att paddla är helt enkelt kanon och i Dalsland speciellt, där är det enkelt att hyra och ge sig ut. För barnfamiljer är det ett suveränt utflyktstips. Det är smidigt att stuva ner utrustning, fiskegrejer, badgrejer, fika och allt annat man vill ha med sig i kanoten. På så sätt kan man åka på utflykt och bada och samtidigt se sig omkring med hela familjen.

 

4. Riksgränsen

Jag är ju ett stort fan av fjällen och en plats som jag tycker extra mycket om är Riksgränsen, som ligger längst upp i Sverige. Eftersom det är så långt upp sträcker sig skidsäsongen ända in i juli. Då kan man uppleva midnattssolen och samtidigt åka skidor. Det är häftigt! Svenska Fjällklubben har dessutom en liten stuga mitt ute på fjället. Där kan man hyra in sig och övernatta, oavsett om man är medlem eller inte. Ett riktigt guldkorn. För att nå den utgår man från Katterjåkk, dit man kan ta sig med buss, tåg eller bil.

 

Foto: Axel Öberg

 

5. Brunnsviken, Stockholm

Det är ett smultronställe som finns precis runt hörnet där jag bor. Många tror kanske att man behöver söka sig utomlands eller till någon exotisk plats för att kunna kalla det ett smultronställe, men så behöver det inte alls vara. Ibland är det så enkelt som att ta en ny väg till jobbet eller bara se sig omkring där man bor. Då kan man upptäcka platser som har funnits där hela tiden. Det gäller att ha fantasi helt enkelt. I stället för att besöka typiska turistattraktioner kanske det finns någon lugn och fridfull plats precis runt hörnet. För mig är det Brunnsviken, där brukar jag promenera.

LÄS OCKSÅ:

• 6 smultronställen i Sverige med det lilla extra

• 10 smultronställen på Gotland och Fårö

Om RenataXSkinnarmo

  • RenataXSkinnarmo är ett samarbetsprojekt mellan äventyrarna och vännerna Renata Chlumska och Ola Skinnarmo. Duon besöker och berättar om olika platser runtom i Sverige, som har en speciell betydelse för dem. 
  • Där utmanar de också varandra i sina olika discipliner. 
  • Projektet visas i en serie på fem delar, och varje månad med start i augusti 2016, släpps ett nytt avsnitt. Serien går bland annat att se på Youtube.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande