Fixa resan till Australien på egen hand.
1 av 2: Fixa resan till Australien på egen hand.
Sydney harbour bridge.
2 av 2: Sydney harbour bridge.

Australien – så enkelt reser du på egen hand

AUSTRALIEN FRÅGA

Vi är en familj på två vuxna och två barn som planerar att åka till Australien. Vi har kollat på lite olika resebolag som kan hjälpa oss med det praktiska och hittade ett som heter Australienresor. Har ni någon erfarenhet av dem? Är de bra och seriösa? Det kanske inte är så svårt att fixa allt själv och det kanske blir billigare?

Vi har tänkt vara borta i fyra veckor, åka husbil från Cairns till Sydney, flyga över till Perth och åka runt i den sydvästra delen av Western Australia i cirka 1,5 vecka.

/Susanne Nielsen

SVAR:

Australienresor är en Stockholmsbaserad resebyrå specialiserad på Australien och Nya Zeeland. De har ställt lagstadgad resegaranti och finns inte på Råd & Röns svarta lista över företag som inte följer ARN:s beslut. Inga varningstecken alltså.

Billigare att fixa själv

Rent generellt blir det oftast billigare att fixa allt själv i stället för att ta hjälp av en resebyrå, så jämför gärna priser. Att hyra bil och/eller husbil i Australien är otroligt vanligt och därför lätt och smidigt. Det finns flera olika företag som specialiserat sig på att hyra ut husbilar så det bästa är att gå in på deras respektive hemsidor och jämföra priser. Britz och Apollocamper erbjuder stora och moderna husbilar i olika storlekar, uthyraren Wickedcampers.com är framför allt populär bland backpackers.

Vill man komma ner rejält i kostnad kan man försöka boka en husbil som ska köras tillbaka till sin "ursprungsstad". Det kostar då bara några få dollar per dag att ha tillgång till bilen, å andra sidan måste den ofta vara tillbaka inom fem sex dagar och det är i regel sista-minuten-bokningar som gäller. På hemsidan Drivenow.com.au listas alla bilar som finns tillgängliga.

Flygpriser på jämförelsesajter

Flygpriser kollar du på någon flygjämförelsesajt som Skyscanner.se, Momondo.se eller Flygpriser.se. Hotellpriser jämför du på Momondo.se eller Trivago.se.

Nackdelen med att ordna allt själv är att du inte skyddas av paketreselagen om du inte bokar minst två saker samtidigt (flyg+hotell eller flyg+bilhyra) och att det tar tid att hitta de bästa biljetterna och hotellen. Å andra sidan får du större valfrihet och kanske lägre pris.

FRÅGA OSS

Vill du ha restips, inspiration, idéer?

Allt om Resors egna resexperter hjälper dig!

Mejla din fråga till fragares@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande