Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Australien

Sydney är Australiens mest folktäta stad och här hittar du allt från kultur och shopping till härligt strandhäng längs den 90 kilometer långa kustremsan.

Sydney är Australiens mest folktäta stad och här hittar du allt från kultur och shopping till härligt strandhäng längs den 90 kilometer långa kustremsan.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Vill du se en vild, livs levande känguru? Då har du kommit rätt, i Australien finns det miljoner och åter miljoner av dem.

Vill du se en vild, livs levande känguru? Då har du kommit rätt, i Australien finns det miljoner och åter miljoner av dem.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Obeskrivliga surfstränder, dramatiska klippor och mysiga byar kan du uppleva längs Great Ocean Road.

Obeskrivliga surfstränder, dramatiska klippor och mysiga byar kan du uppleva längs Great Ocean Road.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Australien är hett. Landet är nummer två på listan över svenskarnas drömresmål 2016. Många vill ha gjort en drömresa ”down under” en gång i sitt liv. Här har vi samlat våra bästa artiklar om landet.

Australien må vara världens minsta kontinent, men det är också världens största ö. Avstånden är gigantiska och det finns hur mycket som helst att se. Kontrasterna är stora, och i landet finns allt från härliga storstäder, torra öknar, och frodiga regnskogar, till minst 10 000 stränder och ett alldeles unikt djurliv. Här finns chans att se kängurur, koalor, dingos, pingviner och krokodiler.

Utsedd till bästa destination

Just nu är Australien extra populärt. Resemagasinet Condé Nast Traveller har utsett Australien till bästa destination 2016, och landet är alltid i topp på listan över svenskarnas drömresmål. Några höjdpunkter i Australien är världens största korallrev Stora Barriärrevet, med en unik undervattenvärld. Jättemonoliten Uluru, mitt i the red centre, är antagligen Australiens mest berömda landmärke. 

Fantastisk natur och trendig storstadspuls

Storstäderna Sydney och Melbourne lockar med kultur, restauranger och shopping. Great Ocean Road bjuder på vackra surfstränder, dramatiska klippor och mysiga byar. Kangaroo Island, Australiens tredje största ö, brukar kallas ”Australiens Galapagos”. Här kryllar det av djur, däribland pingviner och kängurur. Tasmanien är en idyllisk ö med såväl regnskogar som gröna ängar, och ett fantastiskt kök. Barossodalen är Australiens mest kända vindistrikt. Här kan man besöka både Jacob’s Creek och Penfolds vingårdar.

Allt är möjligt i Australien. Det handlar snarare om att begränsa sig – för kom ihåg: avstånden är gigantiska.

FAKTA: Australien 

Allmänna fakta: Geologiskt och kulturellt är Australien urgammalt, men som nation är det bara drygt 200 år. Australien är lika stort som Europa eller USA. 

Huvudstad: Canberra.

Bästa tiden att resa: Australien är ett året-runt-resmål, var man ska resa och vad man ska göra styr val av tidpunkt.

Restid: Mellan 20 och 30 timmar, beroende på resväg.

Språk: Engelska. Valuta: Australisk dollar. 

Tidsskillnad: Östra Australien +10 timmar svensk tid, centrala Australien +9,5 timmar svensk tid, västra Australien +7 timmar svensk tid. 

Visum: Alla som reser till Australien behöver visum. Ett visum till Australien låter dig stanna i landet i upp till 3 månader i sträck, under en period av 12 månader. 

Statsskick: Konstitutionell monarki. 

Klimat: Australien är ett stort land med flera olika klimatzoner. Stora delar av landet består av savann eller öken. I norra delarna är klimatet tropiskt med hög luftfuktighet. De sydöstra och sydvästra delarna har tempererat klimat, som påminner om Sydeuropa. 

Sevärdheter: Oräkneliga. Stora Barriärrevet, jättemonoliten Uluru, Kangaroo Island, Great Ocean Road och storstäderna Sydney och Melbourne.

Landsnummer: +61 

Folkmängd: 23 miljoner. 

Elektricitet adaptrar: 220 volt, men annan stickkontakt. Adapter behövs. 

Säkerhet: Vanligtvis ett tryggt land att resa i. Men se upp med obevakade stränder med starka havsströmmar. 

Bra att veta: Avstånden är enorma, så ofta är flyg att rekommendera. Greyhoundbussarna är ett bra, och billigare, alternativ. Vissa turister som är borta länge hyr bil eller husbil. 

Bästa tipsen om Australien

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Australien. 

Senaste artiklarna om Australien