Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 okt 2014 14:46

Aten – oupptäckt pärla för en härlig weekend

Det har skrivits mycket om krisen i Grekland under senare år, men faktum kvarstår - Aten har aldrig varit en trevligare weekendstad än vad den är i dag.

Det har skrivits mycket om krisen i Grekland under senare år, men faktum kvarstår - Aten har aldrig varit en trevligare weekendstad än vad den är i dag.

1/4

Plaka är fullt av mysiga uteserveringar, i trånga gränder som klättrar upp mot närliggande Akropolis.

Plaka är fullt av mysiga uteserveringar, i trånga gränder som klättrar upp mot närliggande Akropolis.

2/4

Foto: Lotta Svedberg

Parthenon restaureras, ett arbete som pågått ända sedan 1983

Parthenon restaureras, ett arbete som pågått ända sedan 1983

3/4

Foto: Lotta Svedberg

4/4

Aten - hit flyger de flesta svenska bara för att ta sig vidare till de grekiska öarna. Men Greklands huvudstad är i själva verket en oupptäckt pärla för en härlig långweekend - här finns allt från bra shopping och roligt nattliv till museer av världsklass.

Det har skrivits mycket om krisen i Grekland under senare år, men faktum kvarstår - Aten har aldrig varit en trevligare weekendstad än vad den är i dag. I och med att Grekland höll i sommar-OS 2004 fick huvudstaden dels en av Europas mest säkra och moderna tunnelbanor och dels en spårvagnslinje som löper i två riktningar från torget Syntagma: hela vägen bort till Faliro i Pireus och ner till Vouliagmeni på Atens Riviera.

Det har gjort underverk med en stad som ligger som i en gryta på den attiska slätten omgiven av fyra berg, vilket förstås har förvärrat situationen med alla bilavgaser. Men nu går det helt plötsligt att promenera omkring här i timtal utan att behöva oroa sig alltför mycket för biltrafiken.

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

Aten har blivit säkrare

Dessutom pratar många atenare om att staden under senare år har blivit mycket säkrare och att buset har försvunnit från gatorna. Faktum är att jag trots den ekonomiska krisen känner mig helt trygg under den vecka jag går runt ensam i Aten. Överallt möts jag av värme och hjälpsamhet och på gatorna är det mer städat än i Stockholm.

- Jag tror att vi nådde botten förra året och nu finns det bara en väg tillbaka, säger Georges Papalexis, som är infödd atenare och vd på det kända juvelhuset Zolotas. Det kommer att bli annorlunda med den nya generationen greker, som är välutbildade, beredda att arbeta hårt och inte lika korrumperade.

Han är i 40-årsåldern och anländer på motorcykel till vårt möte i den lyxiga Zolotas-butiken nära Syntagma-torget. En kvart före avtalad tid och med stort tålamod för en utländsk journalist som vill veta mer om Aten. Jag frågar vad det beror på att han älskar sin hemstad så mycket som han gör.

- Aten har en kaotisk charm och massor av spännande platser att upptäcka. På helgerna kan jag sitta i timtal och fika i Plaka med mina vänner eller också tar vi en långlunch på någon krog i Monastiraki. Under sommarhalvåret har vi stränderna på Atens riviera bara någon halvtimmes bilresa härifrån. Det är bara från mitten av juli till slutet av augusti som jag på grund av värmen kanske skulle rekommendera folk att hellre åka ut till öarna.

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

Aten är en självklar shoppingstad

Man naturligtvis har krisen känts av också för ett lyxvarumärke som Zolotas, mellan 60 och 70 procent av klienterna är greker. Därför har man på senare år även börjat släppa mer prisvänliga kollektioner, i den senaste ingår bland annat färgglada läderarmband för 1 400-1 700 kronor.

För shoppa vill man ju fortfarande göra och som shoppingstad kan Aten gott och väl tävla mot Paris, London eller New York. Gågatan Ermou är Atens motsvarighet till Londons Oxford Street, här hittar du märkesbutiker med kläder, skor och accessoarer. Den löper strax norr om Plaka och Monastiraki, som är bästa områdena att gå till för att hitta lokalt hantverk, som smycken, väskor, sandaler och keramik. Monastiraki har dessutom Atens största och roligaste loppmarknad varje söndag.

För att köpa hem kryddor, sötsaker och olivoljor är bästa stället Central Market på Athinas Street och kvarteren omkring. Lyxshopping hittar du i området Kolonaki, Atens motsvarighet till Östermalm i Stockholm.

Till sist ett gott råd inför det obligatoriska besöket på Akropolis och det nya läckra Akropolismuseet, som är designat av stjärnarkitekten Bernard Tschumi. Läs på ordentligt i förväg eller följ med på någon av de guidade turer som museet arrangerar. Det blir så oerhört mycket roligare om du förstår hela vidden av vilken enorm kulturskatt det är som har bevarats på den här platsen.

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

 

Text av: Lotta Svedberg

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat