Åre i högsommarform - 6 spännande äventyr

Pjäxorna har ersatts av ett par rejäla kängor. Skidorna av en fulldämpad cykel.

För de allra flesta är Åre synonymt med vinter. Men den svenska fjälldraken är i allra högsta grad att räkna med även sommartid.

Cykling

- Upp med blicken! Titta långt fram!

Direktiven är Joakim Österströms men uppgiften visar sig vara lättare sagd än gjord. Det studsar och far och som novis ser jag minsta sten som ett skadelystet hot mot min allt annat än solida balans.

- Stirrar man bara precis framför däcket går det inte att planera cyklingen, fortsätter Joakim, som jobbar hos Åreguiderna, medan han navigerar ned för berget.

Downhillverksamheten är själva navet i sommar-Åre. Här har man bedrivit liftburen cykling sedan 2005 och Åre Bike Park består i dag av 39 leder.

En trend på frammarsch är vad man kallar enduro. Att jämföra med att gå på tur på skidor vintertid. Man cyklar helt enkelt upp för att cykla ner.

- "Earn your turns" och så slipper man köpa liftkort, menar Joakim som gärna sliter det där lilla extra.

Klättring

- Våga lita på dina ben. Använd skidåkarlåren, hojtar Stefan Jarlhed från Äventyrligt i Åre samtidigt som jag desperat klänger mig fast vid bergväggen övertygad om att min sista stund är kommen. Att klättra på Välaberget är populärt och här finns närmare 40 leder av olika svårighetsgrad att välja mellan. När jag så smått börjar slappna av inser jag att det jag från början trodde var omöjligt faktiskt är fullt genomförbart. Och jag vågar till och med bränna av ett leende mot kameran när jag krigat mig hela vägen upp till ankaret.

Skärmflyg

Att kasta sig utför en bergvägg visar sig vara betydligt mindre ångestladdat än att klättra upp för en.

- Tjusningen med skärmflygning är att man kan utnyttja naturens krafter utan motor, säger Pål Hammar Rognöy på Skysport när vi selar på inför vår tandemflygning.

Några få steg senare och vi är uppe. Pål som är en fena på akrobatik tar förstås alla chanser att visa prov på sin skicklighet. Det suger ordentligt i magen och skrattet bubblar när vi virvlar ner över Skutan i det ena dyket efter det andra. Innan vi efter dryga 20 minuter i luften landar mjukt intill Åresjön.

Segling och forsränning

En ny sommaraktivitet på just Åresjön är segling. Vilket spontant inte känns som en klockren fjällsyssla. Men Philip Harlaut som driver Åreguiderna berättar att gynnsamma vindar ofta skapar fina förhållanden för de små båtarna modell 2-krona.

Ytterligare adrenalin i vätan är att vänta när forsen är färdvägen och gummiflotten medlet. I Åre med omnejd finns forsaktiviteter på alla nivåer. Från snällare Tångböleströmmarna till betydligt tuffare Gevsjöströmmarna.

Vandring

Vill man hellre undvika pulspåslag och fly mobiltäckning är naturreservatet Vålådalen några mil utanför Åre det perfekta utflyktsmålet. Vi valde att snöra på oss vandringskängorna men mötte såväl cyklister som traillöpare under vår promenad runt Blanktjärnsrundan.

- Man gör cirka tre kilometer på en timme om man går med en ovan grupp här, säger Joakim Österström.

Just Blanktjärnsrundan är på 12 kilometer och går upp över branta rullstensåsar, längs myrbäddar klädda i ängsull och intill vattendrag så turkosa att det är lätt att tro att man hamnat i tropikerna vore det inte för fjällkulissen i bakgrunden.

Resfakta Åre

Resa hit:

Tåg: Avgångar både dag- och nattetid. Det är populärt att ta nattåget från Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Flyg till Åre Östersund Airport: SAS flyger från Stockholm.

Med bil: Stockholm-Åre 65 mil. Göteborg-Åre 94 mil. Malmö-Åre 125 mil.

Bästa tiden: Högsäsong för sommaraktiviteter under juli och augusti. Men säsongen sträcker sig till slutet av september.

Liftpass: 13-28 juli 275 kronor per dag. 29 juli-29 sep 245 kronor per dag.

Prisexempel aktiviteter: Skärmflygning:1200 kronor. Hyra av downhillcykel inklusive utrustning: 790 kronor per dag. Forsränning avancerad: 1090 kronor. 890 kronor kostar familjeturen.

Bo: Mitt i backen bor du på Fjällgården. Även Tott och Holiday Club är särskilt anpassade för aktiva sommarresenärer. Lyxigare men en bit avsides ligger Copperhill Mountain Lodge.

Äta: Liten Krog är en mysig restaurang med Åres bästa pizzor. Favoriten Buustamons Fjällgård har öppet i sommar mellan 11 juli och 11 augusti. Amerikanskinspirerade Broken är populärt även sommartid med burgare, ribs och nachos på menyn. Dahlbom på torget har en skön uteservering i soligt balkongläge.

Läs mer: skistar.com/sv/are, are360.com, activitycenter.se