Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
binge eliasson åre.   publicerad text:
binge eliasson åre.   publicerad text:
binge eliasson åre.   publicerad text:
binge eliasson åre. publicerad text: Foto: Binge Eliasson

Åre – 12 måsten i bästa skidområdet

ÅRE. Norra Europas största och bästa skidområde har inte bara flest fallhöjdsmetrar och Sveriges längsta nedfart, man har också krogar i världsklass och en atmosfär där umgänget betyder lika mycket som skidåkningen.

Vi har tagit pulsen på vårt hetaste skidresmål.

Här hittar du 12 måsten i Åre vintern 2015.

Foto: Binge Eliasson

1. Korvmoj de lux

Åregården, Stationsvägen.

En kö av hungriga skidåkare ses ringla utanför hyllade stjärnkocken Magnus Nilssons korvkiosk intill hotell Åregårdens gamla personalingång vid Åre torg.

 Den 3,7 kvadratmeter lilla korvkiosken serverar lokalt producerade wienerkorvar och isterband med bröd eller mos i klassiska papplådor eller brunt papper. Även övriga tillbehör som räksallad, rivna morötter, press- och saltgurka är till stor del lagade på lokala råvaror. Med korvkiosken har Magnus Nilsson, som driver gourmetkrogen Fäviken Magasin, förverkligat en länge närd dröm.

 

Foto: Binge Eliasson

2. Hyddan

Bergbanans mittstation, Åre.

Hyddan har byggts ut och den mysiga gamla timmerkänslan är inte längre lika påtaglig som när Åresonen och före detta skidprofilen Bobbo Nordenskiöld drev den populära backrestaurangen vid kanten av Stjärnbacken.

 De nya ägarna, skidstjärnan Magdalena Forsberg, artisten Peter Glytt och Årefamiljen Salomonsson, satsar på en ski in-meny för snabbätande skidgäster såväl som gästspelande kändiskockar och stämningshöjande afterski.

www.arehyddan.se

 

Foto: Binge Eliasson

3. Björnen, Rödkullen, Duved

Rullband, knappliftar, talande djur och inte mist barnfavoriten Valle uppskattas av barn såväl som föräldrar.

Och med nöjda barn följer föräldrar som blir lyckliga när barnen bli säkrare åkare i pedagogiskt utformade pister i Duved, Rödkullen och Björnen. Skidområden som anpassats efter barnfamiljers behov med lekland, korvgrillning och barnvänliga skidäventyr som slalom mellan talande björnar och upplysta skidspår.

 

Foto: Binge Eliasson

4. Sadelexpressen, Högåsen

Högåsen har fått ett rejält uppsving med sina breda backar, inte minst tack vare den  sexstols-lift som går till toppen på Sadelliften från Högåsliftens dalstation.

 Uppvärmda sittdynor och vindskydd har gjort liften enormt populär vilket kan innebära långa köer under sport- och påskloven. Åkningen är skyddad från vinden och sikten är klar. Byggboomen i Högåsen och Björnen är slående stor, det tillkommer hela tiden nya hus och vägar som bygger ihop området med centrala Åre.

 

Foto: Binge Eliasson

5. Buustamon

Det är inte bara Buustamons läge högt ovanför byn i gränslandet mellan snötyngda dvärgbjörkar, vita vidder och höga fjäll som är fantastiskt.

 Det är även köket som lockar tills sig kungligheter och kändisar, men också barnfamiljer och bybor som äter sig mätta på omsorgsfullt lagade rätter på jämtländska råvaror. Den gamla timmerstugan från 1800-talet är också ett mysigt hotell med 12 rum, ett bränneri och en populär kvällskrog.

www.buustamonsfjallgard.se

 

Foto: Binge Eliasson

6. Världens bästa kaffe på Åre kafferosteri

Kabinbanans dalstation.

På Åre kafferosteri kunde man förra året läsa "Jag är inte världens bästa barrista, jag är bara näst bäst", men efter kaffemästerskapet World roasters cup i Taiwan i december 2014 kan texten bytas ut till att Åre kafferosteri är bäst i världen på espresso.

 Att det före detta lärarparet, Eva (franska och matte) och Per (idrott och engelska) bytte karriär visade sig vara lyckat. I den lilla kaffebaren kan du inte bara prova den etiopiska vinnarbönan adado, där kan du även köpa med dig deras kaffebönor hem.

www.arekafferosteri.se

 

Foto: Binge Eliasson

7. Grannbyn Duved en favorit

Duved har kortare liftköer, få skidåkare, bra pister och breda backar som ger mycket yta, det är också därför den alpina sektionen och skidgymnasiet väljer att träna i backarna som fått 70 nya snökanoner.

 Det påstås att de som tränade i Duved - när snöbristen i Alperna fick Världscupen i Courchevel att flytta till Åre i december 2014 - sa att det var årets bästa träning. Inte konstigt då att Duved blir officiell träningsarena före och under VM i Åre 2019.

 

Foto: Jonas Kullman

8. Copperhill Mountain Lodge

Åres högst belägna fjällhotell Copperhill Maountain Lodge har inte bara egen lift och påfart till Björnen, man har också Åredalens bästa och ett nyss prisbelönt spa varifrån man har utsikt över snöyra och hotellets skidlift från relaxrummets uppvärmda pooler.

På Level spa & health club är inom- och utomhuskontrasten en del av upplevelsen, en annan är de utmärkta behandlingarna i en samisk inspirerad miljö. Den mest bokade behandlingen fokuserar på skidåkares trötta muskler. Bli inte överraskad om du ser Zlatan och hans familj på det prisbelönade designhotellet, han är nämligen en av de närmaste grannarna när hans hus blir färdigbyggt.

www.copperhill.se

 

Foto: Binge Eliasson

9. Kvällsskidåkning i VM8:an och Duved

När backarna håller kvällsöppet mellan 18 och 20 får man riktigt bra och mysig skidåkning. Ljuset är bättre, backarna nypistade och man kan åka snabbare och längre eftersom det inte är så mycket folk i backarna.

Det gäller framför i VM8 där trängseln dagtid under högsäsong är stor. Måndagar och fredagar håller Åre by och VM8 kvällsöppet, Duvedsliftarna tisdag och lördag och Björnen söndagar och torsdagar

 

Foto: Binge Eliasson

10. Bahnhof café

Bahnhof, St Olofsväg 35, Åre.

Bahnhof café är ungt och modernt med hembakat och mat som till största delen lagas på ekocertifierade råvaror.

Hit kommer man för att äta en god frukost, eller lunch – men också för att fika och umgås med vänner och kompisar i en opretentiös och familjär atmosfär. Gästerna är till stor del bybor, säsongsanställda och andra återkommande Åre-resenärer. Här kan man även ställa av sitt bagage och köpa med sig en matsäck till tågresan.

 

Foto: Binge Eliasson

11. Lilla Tyrolen

Förberget, Björnen.

Bortom Åreskutans intensiva myller ligger Lilla Tyrolen, en mysig familjerestaurang med fjällinspirerad inredning.

 Oavsett om du slinker in på en skidåkarlunch och äter deras hemlagade gulaschsoppa eller någon av kvällsmenyerna med teman som fondue, torsk eller lamm kan du räkna med att smaklökarna blir nöjda. Bokar man sex eller flera kvällsmenyer bjuder krogen på taxi från Åre.
www.lilla-tyrolen.se

 

Foto: Binge Eliasson

12. Granen

Tottvägen 127, Åre.

En varm och ombonad atmosfär med sköna soffor, familjefotografier på väggarna och en stor brinnande öppen eld gör det snart hundraåriga hotellet Granen till en given favorit bland bybor och ditresta stamgäster.

Hotellet ligger cirka 150 meter från Åre torg i backen upp mot Fjällgården varför den stojiga afterskin liksom coverbanden lyser med sin frånvaro. Däremot gästas hotellet, där Tomas Ledin är en av tre delägare, av gästspelande musiker och matprofiler.