Tyd tecknen som kan hjälpa dig hitta hem igen - 11 tips när du gått vilse.
Tyd tecknen som kan hjälpa dig hitta hem igen - 11 tips när du gått vilse. Foto: Mikael Damkier

Är du vilse? Så tyder du tecknen i naturen

Det är lätt att gå vilse i skogen. Drabbar det dig är det bra att veta hur du hittar tillbaka – även om du varken har batteri i mobiltelefonen, gps eller kompass med dig.

Här får du veta hur naturen kan hjälpa dig och vad den har att berätta om din position.

Följ rinnande vatten

Finns det någon flod, å eller bäck där du är? Då kan du följa den. Ofta finns det, förr eller senare, bebyggelse vid vattendrag.

Håll rätt kurs

Bestäm dig att du ska gå mot ett riktmärke, till exempel en kulle. När du kommer fram till den väljer du ut ett nytt riktmärke att gå mot. Då klarar du bättre att hålla rätt kurs.

Ta hjälp av solen

Det är enklare att hitta rätt om du vet vilket väderstreck du går åt. Solen går upp i öster och ner i väster. På norra halvklotet står solen i söder klockan 12.00 och skuggorna pekar då åt norr.

Lägg ut spår

Om du fortsätter att gå, lägg ut spår. Spåren kan vara till exempel korsade kvistar eller stenar i en trekant. Om du lägger ut spår och kommer tillbaka till dem märker du om du går i cirklar.

Spana över området

Ibland kan det räcka med att komma högre upp och få lite utsikt för att se vart du ska gå. Gå upp på ett berg, kulle eller om du är van vid att klättra i träd kan du göra det. Spana och se om du kan hitta något riktmärke som du känner igen.

Använd klockan

Om du har en klocka med visare kan du använda den som kompass. Tänk dig en linje tvärs över klockan, genom urtavlans centrum mellan siffran tolv och timvisaren. Rikta mot solen och när linjerna sammanfaller visar tolvan mot söder. 

Kolla på växterna

En del växter föredrar att växa mot norr, till exempel mossa. Den växer främst på norrsluttningar och den del av träd och stenar som är vända mot norr.

Hitta en myrstack

Myrstackar ligger oftast på den mest soliga och värmande sidan av trädstammar eller stenar, det vill säga södersidan.

Prata högt

Beskriv vad du ser högt för dig själv, till exempel om du ser en speciell stenhög eller ett extra krokigt träd. Om du säger högt vad du ser är det lättare att minnas de speciella landmärkena.

Följ ledningen

Springer du på en elledning kan du följa den, då kommer du antagligen till bebyggelse.

Märk ut din väg

Om du verkligen är vilse och tror att folk är på väg ut för att leta efter dig är det smart att lämna märken efter dig. Antingen i form av spår med kvistar och stenar i formationer eller med till exempel en bit plastpåse, en lapp eller något annat som du fäster i en gren och som visar var du har gått.

 

Källor: civil.se, sveaskog.se, utinaturen.fi och nacka.se.

6 bra saker att ha med i skogen

* Mobiltelefon. En mobiltelefon med välladdat batteri så att du kan larma om du har gått vilse.
* Gps. Går du där det är dålig täckning för mobiltelefon kan en gps vara bra att ha med.
* Karta. Inte bara smart att ha utan också kul att kunna överblicka det aktuella området.
* Kompass. Visar väderstrecken även om det är molnigt.
* Visselpipa. Om du behöver bli hittad kan du använda den för att de som letar efter dig enklare ska hitta dig.
* Tändare/tändstickor. Letar folk efter dig kan du göra upp en eld för att visa var du är.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande