Zumanjaro på Six Flags Great Adventure i Jackson, New Jersey, är världens högsta fall på berg- och dalbana med sina 126 meter.
1 av 6: Zumanjaro på Six Flags Great Adventure i Jackson, New Jersey, är världens högsta fall på berg- och dalbana med sina 126 meter.
Shambhala på Port Aventura i Spanien är med sina 76 meter Europas högsta berg- och dalbana.
2 av 6: Shambhala på Port Aventura i Spanien är med sina 76 meter Europas högsta berg- och dalbana. Foto: Gemma Miralda
Goliath på Six Flags Great America i Illinois är en berg- och dalbana i trä där stållager i spåret möjliggör den högsta och brantaste sluttningen bland alla träbanor i världen.
3 av 6: Goliath på Six Flags Great America i Illinois är en berg- och dalbana i trä där stållager i spåret möjliggör den högsta och brantaste sluttningen bland alla träbanor i världen. Foto: Robie Capps
Expedition GeForce på Holiday Park i tyska Hassloch.  Med sina 56 meter är den här berg- och dalbanan en av de högsta i Europa.
4 av 6: Expedition GeForce på Holiday Park i tyska Hassloch.  Med sina 56 meter är den här berg- och dalbanan en av de högsta i Europa.
Ferrari World på Yas Island i Abu Dhabi har den snabbaste berg- och dalbanan i världen.
5 av 6: Ferrari World på Yas Island i Abu Dhabi har den snabbaste berg- och dalbanan i världen. Foto: Balkis Press
Insanity på Stratosphere Tower i Las Vegas. Här sitter man fastspänd högst upp i tornet och snurrar runt i 60 km/h – ut över kanten.
6 av 6: Insanity på Stratosphere Tower i Las Vegas. Här sitter man fastspänd högst upp i tornet och snurrar runt i 60 km/h – ut över kanten.

Är det här världens 12 <br />värsta åkattraktioner?<br />

Gröna Lund öppnar vad de säger ska bli ”din värsta skräckupplevelse”.

Men nya "House of Nightmares" verkar inte vara något för känsliga.

Här är 12 andra galna åkattraktioner runtom i världen.

1. Giant Drop, Dreamworld

Gold Coast, Australien

Fritt fall är populärt och finns på de flesta nöjesparker. Den läskigaste ska vara denna där du faller fritt i 115 meter, något som motsvarar ett höghus med 39 våningar. Du kommer upp i en hastighet av 135 km/h och utsätts för 3,5 G-krafter.

Häng med i åket HÄR!

2. Goliath, Six Flags Great America

Gurnee, Illinois

En berg- och dalbana i trä där stållager i spåret möjliggör den högsta och brantaste sluttningen (55 meter och 85 grader) bland alla träbanor i världen. Hastigheten ligger på 116 km/h.

3. Banshee, King’s Island

Mason, Ohio

Berg- och dalbanan som öppnade i april i år är på 1257 meter och därmed världens längsta. Banshee är 51 meter hög och har ett första fall på 46 meter. Hastigheten går upp till 109 km/h.

Häng med i åket HÄR!

4. Zumanjaro, Six Flags Great Adventure

Jackson, New Jersey

Världens högsta fall på berg- och dalbana med sina 126 meter. Efter en kort paus på toppen släpps man rakt ned på en färd av tio sekunder och en hastighet av 145 km/h.

5. Shambhala: Expedición al Himalaya

PortAventura, Salou, Tarragona, Spanien

Berg- och dalbanan är med sina 76 meter Europas högsta. Invigdes 2012 och kostade hela 180 miljoner kronor att bygga.

6. Expedition GeForce, Holiday Park

Hassloch, Tyskland

Med sina 56 meter är den här berg- och dalbanan en av de högsta i Europa. Banan är 1,2 kilometer lång och man åker i en fart av 120 km/h. G-krafterna är något i hästväg och de går som mest upp i 4,5, men enligt de som åkt är de gånger du har 0 g och känner dig tyngdlös de läskigaste.

7. Transformers-The Ride 3D, Universal Studios

Hollywood (USA) och Singapore

The Ride kostade 700 miljoner kronor att bygga och gör den därmed till världens dyraste åkattraktion. Med jättelika bildskärmar som har läskiga och realistiska 3D-effekter, samtidigt som det blåser varmluft när något exploderar och vatten när en vattenledning förstörs, sticker den ut.

8. Ferrari World, Yas Island

Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Ferrari world är namnet på nöjesparken som öppnade i slutet av 2010. Är du bilentusiast är detta ett måste. Berg- och dalbanan är den snabbaste i världen och ger en garanterad adrenalinkick.

9. The forbidden journey, The Wizarding World of Harry Potter

Universal, Orlando, USA

En tekniskt avancerad åktur där man åker som på en flygande kvast efter Harry Potter genom trollkarlsskolan och den förbjudna skogen. Mycket läskigare än man tror.

10. Colossus, Thorpe Park

Chertsey, Storbritannien

Här finns många berg- och dalbanor. Men den mest extrema av dem alla är Colossus som har världsrekord i loopar, man åker upp och ned tio gånger. På ett ställe ser banan ut som en korkskruv.

11. X2, Six Flags Magic Mountain

Kalifornien, USA

Anses vara en av de galnaste berg- och dalbanorna i världen. Sätet kan vrida sig i 360 grader vilket gör att man aldrig vet åt vilket håll man åker. Det kallas för 4-dimensionell. En nerförsbacke är 66 meter hög och lodrät (88,8 grader), i en fart av hela 122 km/h.

Häng med i åket HÄR!

12. Insanity, Stratosphere Tower

Las Vegas, USA

Här sitter man fastspänd och snurrar runt i 60 km/h. Det som gör det så otäckt är att den ligger längst upp på tornet Stratosphere där man åker ut över kanten och hänger fritt ovanför marken, 276 meter längre ned.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande