Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Frågan är om det i hela Europa finns något vårtecken som är mer spektakulärt än Hollands tulpanfestival?Frågan är om det i hela Europa finns något vårtecken som är mer spektakulärt än Hollands tulpanfestival?Frågan är om det i hela Europa finns något vårtecken som är mer spektakulärt än Hollands tulpanfestival?
Fälten i "lökregionen" blommar nu med breda stråk av påskliljor och tulpaner i olika färger.Fälten i "lökregionen" blommar nu med breda stråk av påskliljor och tulpaner i olika färger.Fälten i "lökregionen" blommar nu med breda stråk av påskliljor och tulpaner i olika färger.
Populärast är Keukenhof, blomsterparken på 32 hektar som kallas "världens vackraste vårträdgård".Populärast är Keukenhof, blomsterparken på 32 hektar som kallas "världens vackraste vårträdgård".Populärast är Keukenhof, blomsterparken på 32 hektar som kallas "världens vackraste vårträdgård".
Kulmen på Amsterdams världsberömda blomsterfestival är paraden som i år utsmyckas på temat "200 år som kungadöme".Kulmen på Amsterdams världsberömda blomsterfestival är paraden som i år utsmyckas på temat "200 år som kungadöme".Kulmen på Amsterdams världsberömda blomsterfestival är paraden som i år utsmyckas på temat "200 år som kungadöme".
Men det finns mer som får Amsterdam att blomma just nu – konsten!Men det finns mer som får Amsterdam att blomma just nu – konsten!Men det finns mer som får Amsterdam att blomma just nu – konsten!
1 AV 5
Frågan är om det i hela Europa finns något vårtecken som är mer spektakulärt än Hollands tulpanfestival?
Foto: Peter Hanneberg
2 AV 5
Fälten i "lökregionen" blommar nu med breda stråk av påskliljor och tulpaner i olika färger.
Foto: Peter Hanneberg
3 AV 5
Populärast är Keukenhof, blomsterparken på 32 hektar som kallas "världens vackraste vårträdgård".
Foto: Peter Hanneberg
4 AV 5
Kulmen på Amsterdams världsberömda blomsterfestival är paraden som i år utsmyckas på temat "200 år som kungadöme".
Foto: Peter Hanneberg
5 AV 5
Men det finns mer som får Amsterdam att blomma just nu – konsten!
Foto: Peter Hanneberg

Amsterdam blommar av konst och tulpaner

AMSTERDAM. Hollands världsberömda blomsterfestival i Keukenhof, världens vackraste vårträdgård, är en färgexplosion av tulpaner i olika färger. Samtidigt blommar Amsterdam av både klassisk konst och nytänkande kvarter.

Amsterdam

Resa hit: KLM flyger direkt Arlanda-Amsterdam på knappt två timmar.

Bo: Vårt tips: Nyöppnade Hotel De Hallen strax väster om innersta stadskärnan. Ungt nytänkande i historisk tegelbyggnad, fyra stjärnor till okej pris. Från 1 100 kronor.

Lyx: De L'Europe. 1:a klass: Radisson Blu. Turistklass: Linden Hotel. Budget: The Flying Pig.

Äta: Meat West i De Hallen blir ingen köttätare besviken på, intressant koncept. Michelintät stad med 14 bestjärnade restauranger för gourmeten. Kaféer i stort antal, lokalt folkliga med prisvärd mat.

Göra: Blomsterfesti¬valen i Keukenhof pågår till 17 maj. Konstmuseerna vid Museum-torget visar "Late Rembrandt" till 17 maj på Rijksmuseum, "The Oasis of Matisse" till 16 augusti på Stedelijk, och "New Light on Van Gogh" året ut på Van Goghmuseet. Utställningen "Munch & Van Gogh" visas 25 sept-16 jan.

Ta sig fram: Vårt tips: Köp Amsterdam City Card. För drygt 600 kronor har du tre dygns fri tillgång till museer, sight-seeing på kanalerna, alla spårvagns- och busslinjer. Spårvägs¬trafiken är ypperlig! Hyr inte bil, Avis skörtade upp oss på flygplatsen med sina dolda kostnader, och parkering finns knappt i centrum. Keukenhof nås med buss från centrum eller Schiphol.

Fakta i siffror: Amsterdam har 165 kanaler, 2 500 husbåtar, 40 parker, 32 marknader, 51 museer, 55 teatrar och konserthallar, 1 150 restauranger, 1 515 kaféer och barer. 180 nationaliteter bor i staden. Här finns 881 000 cyklar och 58 procent av invånarna cyklar varje dag, alla utan hjälm.

Info: Svensk turistinfo finns på holland.com. Turistkontor finns på Schiphol och mitt emot Centralstationen.

Under kulmen av festivalen rullar fyrtio blomstervagnar långsamt fram på landsvägen söder om Amsterdam. Lokalbor trängs med blomstersvultna turister utmed den fyra mil långa paradvägen från Leiden till Haarlem.

Många kommer lång väg för att bryta vintern med inspiration från Hollands blommande vårlökar. Blomsterparaden utsmyckades i fjol på temat ”200 år som kungadöme”. Alla paradvagnar stod på display i Haarlems centrum.

Frågan är om det i hela Europa finns något vårtecken som är mer spektakulärt än Hollands tulpanfestival? Fälten i ”lökregionen” blommar nu med breda stråk av påskliljor och tulpaner i olika färger.

Keukenhof: "Världens vackraste vårträdgård"

Populärast är Keukenhof, blomsterparken på 32 hektar som kallas ”världens vackraste vårträdgård”. Här jobbar trettio trädgårdsarbetare från september till december med att plantera sju miljoner (!) lökar enligt en ny design varje år. En gräsyta på 250 kvadratmeter har planterats med tusentals lökar som när de blommar kommer att visa konstnären Vincent van Goghs mest berömda självporträtt.

Hundra företag förser parken med lökar och har gjort Keukenhof till världens häftigaste och mest levande mässa för blommor. Besökssiffran under åtta veckor ligger runt 800 000, varav tre fjärdedelar från utlandet. Sedan starten 1950 har femtio miljoner besökt parken.

Amsterdam bjuder på känd konst

Det finns mer som får Amsterdam att blomma just nu – konsten! Tre stora konstnärer uppmärksammas med temautställningar, alldeles nära varandra – Rembrandt van Rijn på Rijksmuseum, Vincent van Gogh på Van Goghmuseet, och Henri Matisse på Stedelijk.

Inom en trehundrameters radie beskådar vi först klassiskt 1600-tal med Rembrandts senare stil. Sedan expressionistiskt 1800-tal à la Van Gogh. Och till sist modernistiskt 1900-tal genom Matisse. Vi tar dem alla på samma dag, med lunch mitt i för att vila hjärnan.

Konsten i Amsterdam är alltså värd sin egen resa. Särskilt för Van Gogh, vars 125-årsminne hedras hela året. Van Goghmuseet har världens största samling av hans målningar, etsningar och brev.

Nytänkande möter tulpaner i Amsterdam

Uppfriskande är mötet med Amsterdams bohemiska kvarter som nu blomstrar i en egen renässans. Gamla uttjänta tegelhus tas i bruk av unga, fräcka entreprenörer. Missa inte spårvagnshallarna från förra sekelskiftet i stadsdelen Jordaan!

De byggs om för mathallar, butiker, filmstudio, marknad, bibliotek – och ett hotell. Vi bor i det nyöppnade hotellet med gammalt skal och självklart namn – Hotel De Hallen.

Taket är av glas och ger ett härligt ljus från tjugo meters höjd. Ägaren Arjan van den Hof har en fäbless för modern konst. Några grisar grinar i en glasmonter. Två gymnaster i grön papier-maché hänger från taket i romerska ringar. En fototavla av en svensk ängs- och torparidyll hänger på väggen.

I en annan hall äter vi middag under takfönstren i Meat West. Spårvägens rälsskenor löper fortfarande i golvet. Signaturrätten på grillat nötkött som de hängmörar själva, är en sann njutning.

Hotel De Hallen och omvandlingen av de andra hallarna är direkt orsak till att värdet på lägenheterna i Jordaan nu stiger. I Amsterdam blommar nytänkandet lika färggrant som tulpanerna.

 

LÄS OCKSÅ:

 Amsterdam för en weekend - 13 bästa tipsen
 

 

TEXT AV: Peter Hanneberg