marko wramã n hannekes boom
marko wramã n hannekes boom Foto: Marko Wramén

Amsterdam – guide till 13 bästa tipsen

Amsterdam är den perfekta weekendstaden - romantisk och vacker med kul uteliv och massor med kultur.

Marko Wramén har bott där i mer än två år och till och med skrivit en bok om staden.

Här bjuder han på sina 13 personliga favoriter när det gäller restauranger, barer, shopping och kultur.

Marko T Wramén

1. Amsterdam för en weekend

När våren kommer finns det få städer som är trevligare att vara i än Amsterdam. Gavelhusen lutar sig fram över glittrande kanaler, broar sträcker ut sina välvda valv och överallt denna färgsprakande blomsterprakt. 

Vår globetrottande resereporter Marko T Wramén bodde i Amsterdam i mer än två år och har nu samlat alla sina smultronställen i boken Mitt Amsterdam. Som insidertipset att gå till Van Gogh-museet på fredag kväll då det är öppet till tio. Du slipper köerna och får i stället en bar inne i museet, DJ och VJ samt oftast live musik.

 

Den shoppingsugne har mycket att upptäcka, som till exempel butiken 360 volt som letar upp och renoverar ursnygga vintage industrilampor. Trendiga Amsterdambor har också börjat söka sig till Gerard Doustraat i stadsdelen De Pijp där det tycks öppna nya butiker varje vecka. Och de som vill ta med sig en lite mer intim souvenir hem går till Christine le Duc på Oude Doelenstraat 10 där en rejäl äldre dam ger tydliga råd om vilka grejer som kittlar bäst. 

 

För fantastisk indonesisk mat är Blauw stället du bokar bord på och vill du ha den genuina Amsterdamkänslan när du tar en öl åker du till Rapenburgerplein eller Hannekes Boom, båda har också fina uteserveringar.

Läs vidare för 13 härliga tips i sköna Amsterdam.

 

1. Prostitution Information Centre 

1994 öppnade före detta sexarbetaren Mariska Majoor informationscentret i Red Light District för att nyansera bilden av sexhandeln. Centret vänder sig lika mycket till turister och Amsterdambor som till de som faktiskt arbetar i sexindustrin. Hon anordnar bland annat guidade turer i Red Light District där hon berättar om områdets historia och om hur allt de facto funkar, ur en sexarbetares perspektiv. Det är en tankeväckande och lätt omskakande tur som varmt rekommenderas. Mariska har blivit något av en kändis genom åren. Hon har mottagit priser, blivit utsedd till Time Out Amsterdam Hero och varit rådgivare i flera politiska utredningar kring prostitution. Du kan också fika här, Mariska bakar kakorna själv. 

Prostitution Information Center 

Enge Kerksteeg 3

www.pic-amsterdam.com 

 

Foto: Marko Wramén

2. Christine le Duc 

Tycker du de många sexbutikerna i Red Light District ser trista ut men är ändå sugen på att handla något skoj? Testa Christine le Duc.

Christine le Duc är förvisso en butikskedja – de första butikerna öppnade redan 1968 och i dag finns det 31 i Nederländerna – men stämningen i dem är lugn och avslappnad och i just den här står ofta en glad äldre dam bakom disken och ger obesvärat goda råd när det gäller intima leksaker. Så var inte blyg, passa på att ta med dig en lustfylld souvenir från Red light district! 

Christine le Duc

Oude Doelenstraat 10

www.christineleduc.nl 

 

Foto: Marko Wramén

3. Shopping på Gerard Doustraat 

På i dag så trendiga Gerard Doustraat öppnar nya butiker nästan var vecka! Men här ligger några butiker som hängt med länge. 

En är ’t Kaasboertje (Gerard Doustraat 60) där Leon sålt ost, vin och annat sedan 1982, men butiken har funnits i mer än 80 år. En annan är den spanska delikatessbutiken Pacomer Traiteur (nr 66) som ligger strax intill. 

Här finns också en rad butiker som i skrivande stund bara varit öppna mellan ett par månader och några år. Vilka som finns kvar i framtiden är svårt att sia om, men titta gärna in på tjejigt roliga Anna + Nina (nr 94), Charlie + Mary (nr 94), hipstriga All the Luck in the World (nr 86) och Brick Lane (nr 78). I den senare säljer väninnorna Julie och Britte tjusigt mode de letat upp i Paris. 

Inredningen i galleriet Mia Joosten (nr 74) är en upplevelse i sig med sitt trä- golv som lutar och vinklar sig à la lustiga huset.

 

Foto: Marko Wramén

4. 360 volt 

360 volt är en fantastisk butik om du gillar kärleksfullt renoverade industriella lampor.

Alla lampor har blivit försedda med modern armatur så det är bara att plugga in, tända och låta dem lysa upp ditt liv. Ska du köpa en present till mig får du gärna göra det här! 

360 volt 

Prinsengracht 397

www.360volt.com 

 

Foto: Marko Wramén

5. Lindengracht marknad 

Många som besökt Amsterdam har hört talas om Noordermarkt framför kyrkan Noorderkerk, som förr framför allt handlade om lokalodlade grönsaker och andra matprodukter. I dag är här trångt och utbudet är uppblandat med mer turistiga grejer. Visst är det trevligt, men marknaden runt hörnan, på Lindengracht, är mycket mer genuin. 

Till marknadsgatan under lindarna går kvartersborna själva för att handla det de behöver. Själv köper jag gärna med mig ost hem. Priserna är högst rimliga, sortimentet är bra och det finns flera stånd att välja mellan. Man får alltid provsmaka – det gillar jag. Här säljs även blommor och kläder – boxerkalsongerna är billiga! – och så serverar en rad olika stånd färdiglagad mat för den som är hungrig. Prova till exempel de fyllda paprikorna hos greken och missa för allt i världen inte de rykande färska sirapskexen – stroopwafels. Förföriskt gott! 

Lindengracht marknad 

Lindengracht 

 

Foto: Marko Wramén

6. Van Gogh Museum en fredagskväll

Under sitt Amsterdambesök vill de flesta av stadens besökare gå till Van Gogh Museum, vilket är förståeligt, den nederländske målarens konst är stark och vacker. Ett hett tips är att satsa på ett besök kvällstid.

Själv är jag speciellt förtjust i självporträtten och några av landskapen med klara gula och blå färger – ”aldrig blått utan gult eller orange”, skrev konstnären själv i brev där han till och med strök under just dessa ord. 

Eftersom museet är populärt är köerna långa, och det är inte sällan trångt framför tavlorna. Men det finns ett förträffligt sätt att undvika trängseln och få en finare upplevelse. Gå hit en fredagskväll! Då har detta underbara konstmuseum öppet till klockan tio. Dessutom får du bar, DJ och VJ (video jockey) på köpet! Ibland finns också ett jazzband på plats. Du kan alltså ta ett glas vin, lyssna på musik och sedan titta på konsten och samtidigt slippa köerna. Det kallar jag en bra deal. 

Van Gogh Museum 

Paulus Potterstraat 7A 

www.vangoghmuseum.nl

 

Foto: Marko Wramén

7. Yokiyo – Korean Social Food 

Det koreanska köket är måhända inte lika välkänt som det thailändska eller viet- namesiska, men det hindrar inte att maten är god. Ett bra ställe i Amsterdam att bekanta sig med koreansk mat är Yokiyo.

Extra roligt för ett mindre sällskap är att man kan boka ett runt bord på ovanvåningen med grill i mitten. Sedan till- lagar man själv sin mat tillsammans och delar på de olika rätterna. Gott, roligt och socialt. 

Yokiyo – Korean Social Food 

Oudezijds Voorburgwal 67

www.yokiyo.nl 

 

Foto: Marko Wramén

8. Restaurant Blauw 

Blauw, som ligger intill sydöstra hörnet av Vondelpark, är en bra och populär indonesisk restaurang, en av de bästa i Amsterdam faktiskt.

Indonesiskt i Nederländerna är som indiskt i London. Maten, som är förknippad med Nederländernas koloniala historia, räknas i princip numera som en del av det lokala köket. Blauw, som ligger intill sydöstra hörnet av Vondelpark, är en bra och populär indonesisk restaurang, en av de bästa i Amsterdam faktiskt. Boka därför helst bord i förväg. Hit har jag gått ett antal gånger genom åren, och de håller alltid en hög nivå. Det mest klassiska är att beställa ett rijstaafel (risbord) och njuta av en rad olika små rätter laddade med smaksensationer. Gott och kul! 

Restaurant Blauw 

Amstelveenseweg 158–160

www.restaurantblauw.nl 

 

Foto: Marko Wramén

9. Proeflokaal de Ooievaar 

På hörnan mittemot ”Hos apan” ligger ”Storken”, en pytteliten bar – en av Nederländernas minsta. Med sin varma och gästvänliga charm är det här en av mina absoluta favoritbarer i Amsterdam.

Här specialiserar man sig på genever från det mer än 300 år gamla Amsterdamdestilleriet A. van Wees distillerij de Ooievaar men de har också klassiska holländska likörer och ett par kranar med god öl. På matmenyn finns endast kokta ägg. Förr fanns här också en kelen rödspräcklig huskatt, Tijger, som tyvärr mötte sitt öde under en bil i gränden utanför. Måtte han vila i frid. På sommaren finns det en minimal uteservering ute på hörnan – perfekt för att spana på folk. Hit går jag för den trevliga personalens skull, för den gemytliga stämningen och för den vackra lokalen. 

Proeflokaal de Ooievaar 

Sint Olofspoort 1

www.proeflokaaldeooievaar.nl 

 

Foto: Marko Wramén

10. ’t Doktertje 

Aldrig har det väl varit så behagligt att gå till doktorn som i Amsterdam. ”Lilla doktorn” är ett fantastiskt krypin på en sidogränd till den likadana-butiker-i- hela-världen-trista shoppinggatan Kalverstraat.

Mörkt, brunt och delvis täckt av spindelväv, det här är en historisk klassiker du inte får missa. God ost har de ock- så. Doktorn öppnades 2 september 1798 av en kirurg Beems och blev snabbt ett stamhak för studenter och läkare från ett då närliggande sjukhus. I dag står sjätte generationen bakom baren, Jannie och Jan. Det sägs att det är stadens minsta bar, men sådant är alltid svårt att avgöra. Men med sval öl i kylen, varm jazz i högta- larna och levande ljus på disken så är det här en på alla sätt angenäm upplevelse, minst eller ej. 

’t Doktertje 

Rozenboomsteeg 4 www.cafe-de-dokter.nl 

 

Foto: Marko Wramén

11. Proeflokaal Arendsnest 

I Proeflokaal Arendsnest säljer man bara holländsk öl. Men å andra sidan har man ett hundratal sorter på flaska, ett helt gäng på fat och dessutom en liten uteservering vid kanalkanten. En riktig höjdarbar! 

Mannen bakom baren heter Peter van der Arend (Peter ”von Örn”) och har blivit lite av en Mr Öl i Amsterdam med sitt stora engagemang för lokal ölkultur. Här hittar du alla spännande holländska mikrobryggerier – mycket roligare än storindustriella Heineken. Arendsnest arrangerar också provningar för den som vill lära sig mer. Peter äger även Beer Temple i centrum och har i skrivande stund en tredje bar på gång. 

Proeflokaal Arendsnest 

Herengracht 90

www.arendsnest.nl 

 

Foto: Marko Wramén

12. Hannekes Boom 

Hannekes Boom är ett relativt nytt och mycket välkommet tillskott till Amsterdams uteliv. Undangömd på en liten ö bakom centralstationen mittemot Science Center NEMO har denna restaurang och bar en enorm lummig uteservering. Och en egen hamn för båtburna gäster! 

Det här är en väldigt avkopplande plats där du kan tillbringa inte bara en solig eftermiddag i skuggan under träden utan även hela sommarkvällen. Tänk dig en tysk Biergarten korsad med Amsterdams tillbakalutade stil och lägg till en gunga i ett av träden och skönt häng på kajkanten. Samarbetar inte vädret kan du sitta inne i huset som byggts av åter- vunnet material. Här har man ofta en brasa tänd. 

Namnet och platsen går tillbaka till 1662 då Amsterdam fick anlägga nya be- fästningar efter hand som staden växte och kanalsystemet byggdes ut. Med de nya försvarsverken kunde de stora vattenområdena kring staden spärras av. Endast några få öppningar behölls. Dessa portar stängdes på kvällen med bommar gjorda av stora trästockar, bomen, och en av portarna kallades just för Hannekes Boom. 

Hannekes Boom 

Dijksgracht 4

www.hannekesboom.nl 

 

Foto: Marko Wramén

13. Kadijkplein/Rapenburgerplein

Kadijkplein/Rapenburgerplein är något av en favoritplats i Amsterdam för mig. Två små torg avdelade med en sluss i mitten bjuder på vackra gavelhus, bra restauranger och mycket charmiga barer.

Café Kadijk serverar enkel men god indonesisk mat medan a Tavola lagar italienska rätter på hög nivå. Båda har fina uteserveringar.

På andra sidan slussen ligger två fantastiska barer. Café Scharrebier är en underbart stillsam bar som är något av ett vardagsrum för stammisarna. Här läser man gärna tidningen, spelar schack eller dryftar de senaste nyheterna. Träpanelerna har precis rätt patinering, kaminen värmer på vintern och på sommaren spelar solstrålarna genom de stora fönstren. 

Café de Druif är en förfärligt charmig gammal geneverbar med anor från 1631, vilket gör den till en av stadens äldsta. ”Druvan” är en favorit som alltid levererar men som trots det mestadels frekventeras av öldrickande stammisar. Långväggen pryds av 16 ekfat med sprit (eller i vart fall har de en gång rymt sprit), en rest från tiden då ”Druvan” var ett destilleri. Bakom baren härskar ofta en barsk men egentligen rar liten dam.

Kadijkplein/Rapenburgerplein