Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Amsterdam – guide till 13 bästa tipsen

Amsterdam är den perfekta weekendstaden - romantisk och vacker med kul uteliv och massor med kultur.

Marko Wramén har bott där i mer än två år och till och med skrivit en bok om staden.

Här bjuder han på sina 13 personliga favoriter när det gäller restauranger, barer, shopping och kultur.

1 av 13

1. Amsterdam för en weekend

När våren kommer finns det få städer som är trevligare att vara i än Amsterdam. Gavelhusen lutar sig fram över glittrande kanaler, broar sträcker ut sina välvda valv och överallt denna färgsprakande blomsterprakt.

Vår globetrottande resereporter Marko T Wramén bodde i Amsterdam i mer än två år och har nu samlat alla sina smultronställen i boken Mitt Amsterdam. Som insidertipset att gå till Van Gogh-museet på fredag kväll då det är öppet till tio. Du slipper köerna och får i stället en bar inne i museet, DJ och VJ samt oftast live musik.


Den shoppingsugne har mycket att upptäcka, som till exempel butiken 360 volt som letar upp och renoverar ursnygga vintage industrilampor. Trendiga Amsterdambor har också börjat söka sig till Gerard Doustraat i stadsdelen De Pijp där det tycks öppna nya butiker varje vecka. Och de som vill ta med sig en lite mer intim souvenir hem går till Christine le Duc på Oude Doelenstraat 10 där en rejäl äldre dam ger tydliga råd om vilka grejer som kittlar bäst.


För fantastisk indonesisk mat är Blauw stället du bokar bord på och vill du ha den genuina Amsterdamkänslan när du tar en öl åker du till Rapenburgerplein eller Hannekes Boom, båda har också fina uteserveringar.

Läs vidare för 13 härliga tips i sköna Amsterdam.


1. Prostitution Information Centre

1994 öppnade före detta sexarbetaren Mariska Majoor informationscentret i Red Light District för att nyansera bilden av sexhandeln. Centret vänder sig lika mycket till turister och Amsterdambor som till de som faktiskt arbetar i sexindustrin. Hon anordnar bland annat guidade turer i Red Light District där hon berättar om områdets historia och om hur allt de facto funkar, ur en sexarbetares perspektiv. Det är en tankeväckande och lätt omskakande tur som varmt rekommenderas. Mariska har blivit något av en kändis genom åren. Hon har mottagit priser, blivit utsedd till Time Out Amsterdam Hero och varit rådgivare i flera politiska utredningar kring prostitution. Du kan också fika här, Mariska bakar kakorna själv.

Prostitution Information Center

Enge Kerksteeg 3

www.pic-amsterdam.com

1 av 13