Redo. Amelia Earhart framför planet som skulle föra henne jorden runt. Men någonting gick mycket fel under resan. Hennes försvinnande räknas som ett av de stora olösta mysterierna i modern tid.
Redo. Amelia Earhart framför planet som skulle föra henne jorden runt. Men någonting gick mycket fel under resan. Hennes försvinnande räknas som ett av de stora olösta mysterierna i modern tid. Foto: NASA och AP

Amelia Earharts mystiska död

Amelia Earhart försvann mystiskt med sitt flygplan under sin färd runt jorden. 

Var hon en spion som avrättades av japanerna? Var det hon som skickade signaler flera dagar efter kraschen? Är det hennes smink man funnit på en ö där hon försvann? Fortfarande 72 år efteråt är hennes öde ett mysterium.

Amelia Earhart flög för att hon tyckte det var roligt. För att hon kände sig fri. Och för att hon avskydde att kvinnor hade sin givna roll som hemmafru. Hon uppmanade alla kvinnor att ta sig in på männens områden.

 – Kvinnor måste försöka göra det som män gör. Om en kvinna misslyckas måste det vara en utmaning för andra kvinnor att lyckas, har hon sagt i ett av sina berömda citat.

 I filmen ”Amelia” som kommer i höst med Hilary Swank och Richard Gere får vi se hur hon som den första kvinnan i världen korsar Atlanten i ett flygplan 1928 och Stilla havet 1935. Men bara ett par år senare försvann hon gåtfullt när hon misslyckades med sin största utmaning.

 – Jag ska flyga jorden runt, bestämde hon.

 – Det går inte, det kan ingen kvinna göra, sa männen omkring henne.

 – Jo, det kan jag förändra, framhärdade hon.

 När hon försvann spårlöst blev hon en legend. Men Amelia var en visionär, en drömmare, en ikon och hjälte redan under sin livstid. Att hon dessutom var en skönhet bidrog till att pressen följde henne tätt i hälarna.

"Jag har inte mycket bränsle kvar"

 Hon var 39 år när hon lyfte med sin Lockheed Electra från Oakland i USA, för att flyga längs med ekvatorn via Sydamerika, Afrika, Asien, Indonesien, Nya Guinea, över Söderhavet till Hawaii. Folkmassor jublade där hon landade, hon var förstasidesstoff i pressen över hela världen.

 Efter sex veckor hade Amelia och hennes navigator Fred Noonan den sista men farligaste flygningen kvar. Vägen över Söderhavet var så lång att en extratankning behövdes. Planen var att tanka på den lilla, obebodda Howlandön 400 mil från Nya Guinea, en flygning på arton timmar. USA:s kustbevakning skickade dit skeppet Itasca för att fungera som en sorts radiofyr, som med sina radiovågor skulle hjälpa Amelia att hitta fram till ön.

 – Jag förstår faran, jag kan hantera den. Jag vet att jag kommer att klara det, säger hon i filmen ”Amelia”.

 Nu begick kanske Amelia misstaget som kom att kosta henne livet. Det här är en av alla teorier om varför hon aldrig kom fram till Howlandön: hon tog antagligen bort en modern radiokompass för att den tunga apparaten skymde sikten för henne. Hon avskydde att känna sig instängd – hon vägrade ha hjälm och brukade slita av sig pilotglasögonen så fort hon kunde.

 – Jag vill vara fri, brukade hon säga.

 Hon litade på sin gamla radioutrustning. Det Amelia inte visste var att Itasca sände ut högfrekventa radiosignaler – som bara den moderna radiokompassen kunde ta emot, den hon hade slängt ut.

 Itasca sände radiosignaler varje halvtimma men från Amelia var det tyst.

 – Ge oss vägledande radiosignaler, begärde Amelia efter flera timmar.

 Hennes man George Putnam och alla som följde hennes färd anade katastrofen. Amelia hörde inte Itascas signaler.

 Efter tjugo timmar mot beräknade arton fick skeppet Itasca ett meddelande från Amelia:

 – Vi måste vara rakt ovanför Howlandön men jag kan inte se er. Jag har inte mycket bränsle kvar. Jag får in er signal men den räcker inte till för att få in bäringen till skeppet.

 Hennes gamla radioutrustning klarade nu att få in Itascas signal.

Legenden lever vidare

 Efter tjugoen timmar i luften, kom ett sista meddelande som besättningen uppfattade som en anvisning om var de skulle söka efter vraket:

 – We are on the line of position 157-337. We are running north and south.

 Det var Amelias sista ord. Sökandet inleddes genast, efter president Roosevelts personliga order om massiva insatser. Nio fartyg ur den amerikanska flottan och sextiosex flygplan sökte i två veckor men fann inga spår.

 En annan av de otaliga teorier om det mystiska försvinnandet är att Amelia skulle ha varit USA:s spion och fotograferat japanska militäranläggningar. Hon och navigatören skulle ha tagits tillfånga av japanerna och avrättats. Detta tillbakavisades 1949 av amerikanska arméns underrättelsetjänst.

 Den som har 50 000 dollar över kan ansöka om att tillsammans med Thigar (The international group for historic aircraft recovery) få vara en av de tio som i maj 2010 ska utforska om Amelia strandade på Nikumaroro Island. Där hittade Thigar 2007 makeup från tidigt 1900-tal och två bitar av en krossad spegel från 1930-talet. Nu hoppas Thigar på att hitta DNA.

 – Amelia måste ha kraschat på land. Vem annars skickade meddelanden i flera dagar efter att hon försvann? Kustbevakningen säger att det var någon som spelade ett spratt. Men den skämtaren sände i så fall på Amelias frekvens och visste saker som bara hennes närmaste kunde veta, säger Thigars projektledare Ric Gillespie.

 Legenden Amelia Earhart lever vidare.

Aktuellt just nu