Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 mar 2018 20:58

Amandas bild avslöjade Tui-bluffen: ”Jättebesvikna”

Amanda Kullenberg, 30.

Amanda Kullenberg, 30.

1/4

Foto: Privat.

Robin, Amanda och femåriga Ava.

Robin, Amanda och femåriga Ava.

2/4

Foto: Privat.

3/4

Genrebild.

Genrebild.

4/4

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Amanda trodde hon hade bokat ett hotell cirka 200 meter från stranden. Det skulle bli en härlig familjesemester i Thailand – men verkligheten såg annorlunda ut än vad Tui utlovat.

– Vi blev jättebesvikna, framför allt eftersom vi har sett fram emot den här resan länge och vi alltid är noga med just avståndet till stranden.  

När Amanda Kullenberg och hennes familj åker på utomlandssemester är de noga med att boka ett hotell som ligger nära stranden.

Eftersom den femåriga dottern Ava har svårt att gå längre sträckor behöver de kunna ta sig till och från rummet utan att gå onödiga sträckor.

– Det är det första vi tittar på, säger mamman Amanda Kullenberg, 30.

”Vi blev jättebesvikna”

När de nu är i Thailand föll valet av hotell på Angsana Laguna utanför Phuket, ett komplex som ligger 100-200 meter gångväg från stranden, enligt researrangören Tui.

Men verkligheten visade sig vara en helt annan.

– Det tog flera minuter att gå till stranden med dottern, vi fick gå ungefär 650 meter, säger Amanda Kullenberg.

– Vi blev jättebesvikna, framför allt eftersom vi har sett fram emot den här resan länge och vi alltid är noga med just avståndet till stranden. 

Avstånden som anges ska vara gångavstånd.

Foto: Skärmdump

Hon kollade upp avståndet på Googles kartfunktion – även fågelvägen är sträckan från rummet till stranden avsevärt mycket längre än vad som uppgavs av Tui.

– Man litar ju på det som står på hemsidan, säger Amanda Kullenberg. 

Enligt Eric Carlsson på Tuis pressjour är det den sträckan man tar sig mellan hotellet och stranden till fots som ska anges – inte fågelvägen.

Enligt Google Maps är det minst 567 meter att gå från rummet där familjen bodde. Alltså nära tre gånger så långt som det marknadsförs.

Foto: Google maps

Fick ett mindre rum

Efter tre dagar med många samtal med Tui och hotellet fick familjen ett nytt rum.

– Tre dagar som i princip gått förlorade för oss. Vi sade till och bråkade så nu har vi fått byta rum. Det är ett sämre och mindre hotellrum, säger Amanda Kullenberg. 

– Nu har vi ju fått ett rum nära stranden som är jättehärlig. Det kommer nog bli en bra semester i alla fall, men det känns dumt att inte få det som man betalat för, säger hon.

I fortsättningen kommer Amanda Kullenberg och hennes familj dra sig för att anlita researrangören. 

– Jag tror inte att vi kommer att boka något via Tui igen, det här var nog sista gången.

Flera Tui-hotell diffar

Familjen Kullenbergs hotell utgör inte det enda exemplet där Tui uppger något annat än vad som syns på Google Maps. 

Från hotell Peach Blossom Resort i Thailand, mellan orterna Kata Beach och Karon, ska det enligt Tui vara 400 meters gångväg till bad. Enligt Google maps är det närmare 600, och fler thailändska exempel går att hitta vid sökningar. 

Tui hävdar själva att avståndet som uppges ska vara gångvägen, och inte fågelvägen.

Foto: Google Maps

Även på företagets spanska resmål skiljer sig mätningarna åt. Ett exempel är hotellet Blue Star Cay Beach i Las Meloneras på Gran Canaria. Det ska vara 350 meter till bad enligt Tui, men på Google maps ser det ut att vara åtminstone 430. 

Vill man dessutom hamna på den strand där det finns stolstolar och där de flesta badar, är det ytterligare cirka 190 meter att gå. 

Blue Star Cay Beach i Las Meloneras.

Foto: Google Maps

 

Avståndet från Blue Star Cay Beach i Las Meloneras till solstolarna är ännu längre.

Foto: Google Maps.

 

LÄS ÄVEN: TUI krävde felaktigt resenärer på flygskatt

 

Den som bokar Blue Star Grupotel på Mallorca får också knata längre för att komma till stranden. Enligt Tui är det 300 meter. Google maps säger över 520. 

Blue Star Grupotel på Mallorca.

Foto: Google maps.

Tui: "Behöver fixa så fort som möjligt”

Eric Carlsson, pressjouren vid Tui säger att företaget inte kommenterar enskilda fall – men han bekräftar att det avstånd som står på hemsidan är felaktigt.

– Det stämmer att avståndet till stranden från Angsana Laguna är ungefär 500 meter om man bor i ett rum som ligger längre bort i hotellet. Det betyder att informationen på vår hemsida inte är korrekt i dag och behöver uppdateras. Anledningen till detta är antagligen ett skrivfel och vi kommer att behöva fixa till det här så fort som möjligt, säger Eric Carlsson, pressjouren vid Tui.

Han säger att han inte kan kommentera Tuis val att placera Amanda och hennes familj i ett mindre rum.

– Det hela är jättebeklagligt förstås. Vi har full förståelse för att familjen blivit besviken när det inte stämmer på hemsidan. Det är beklagligt, vi får försöka lösa det på bästa sätt som går.

”Längre än vad som står”

Efter att ha tittat på skärmdumparna från de andra hotellen bekräftar han att avstånden är längre än vad Tui påstår.

– Vad vi kan se på de här hotellen är att avstånden är längre än vad som står på vår hemsida. I vissa fall så kan det vara så att vi inte har kontrakterade rum i de hotellbyggnader som ligger längst bort. Självklart måste vi titta närmre på det här för att se till att vi har rätt information, säger han.

Han rekommenderar alla missnöjda att ta kontakt med Tuis kundtjänst.

Kan man lita på att det som står på hemsidan gäller?

– Ja, det tycker jag absolut. Det är trots allt en liten del av våra hotell där det står fel, säger han. 

ELISABETH MONTGOMERY