Allt du behöver veta om att resa med din hund
Att hunden ska få följa med på semestern har blivit en självklarhet för många.
Med vad ska man tänka på? Och vill hunden verkligen följa med?
Här är svaren på 15 frågor om att resa med hund.
1. Får alla hundar resa utomlands?
Små valpar får stanna hemma. För att få ta hem hunden till Sverige igen måste den vara minst 15 veckor gammal.
Till Norge och en del andra länder får man inte ta med pitbullterrier och vissa andra raser. Guide för inresa med sällskapsdjur till Norge finns på www.mattilsynet.no. Klicka på ”Slik reiser du med kjæledyr”.
2. Vad är ett hundpass?
Om ni ska resa till ett land i Europa ska hunden ha ett EU-pass för sällskapsdjur, med bland annat uppgift om vaccinationer. Vid resor utanför Europa kan den i stället ha ett veterinärintyg. Då krävs också en djurägareförsäkran.
EU-passet utfärdas av veterinär och innehåller uppgifter om hundens id-nummer, vaccinationer och behandlingar. Om hunden fått behandling utanför EU krävs ett veterinärintyg.
3. Måste hunden vara id-märkt?
Alla hundar i Sverige ska vara id-märkta med microchip eller tatuering. Ska hunden resa utanför Sverige ska den ha ett microchip. Undantag gäller för hundar som är tatuerade före 3 juli 2011 och har EU-pass eller veterinärintyg, men chip rekommenderas även för dem för att undvika missförstånd vid olika gränsövergångar.
4. Vilka vaccinationer och sjukdomsskydd ska hunden ha?
Den måste vara vaccinerad mot rabies och det ska ha gått minst tre veckor efter den sista sprutan.
Vid resa till Storbritannien, Irland, Finland, Malta eller Norge måste hunden avmaskas mot dvärgbandmask och det ska dokumenteras i EU-passet.
Vid resor utanför EU måste man kolla respektive lands införselregler. Tänk på att Norge inte tillhör EU. Mer info på www.mattilsynet.no.
Mer fakta om reglerna för att resa utomlands med hunden finns i en reseguide på Jordbruksverkets hemsida: www.jordbruksverket.se/reseguiden/.
5. Hur gör jag när vi kommer tillbaka till Sverige?
Hunden ska anmälas hos tullen. Om ni kommer från ett land utanför EU som inte har EU-villkor ska hunden kontrolleras på en av två entry points, på Arlanda eller Landvetter. Vilka länder som har EU-villkor framgår i Jordbruksverkets reseguide.
LÄS OCKSÅ: Han tar med sig hunden på helt fantastiska äventyr
6. Måste hunden ha reseförsäkring?
Det finns särskilda reseförsäkringar för hundar, men kolla först vad som gäller i din egen hemförsäkring. If har till exempel extra skydd om man har både hemförsäkring och hundförsäkring i bolaget. Exempelvis Svedea har en hundreseförsäkring som gäller bland annat om resan måste avbrytas för att hunden blivit sjuk.
7. Hur får hunden åka på flyget?
Olika flygbolag har olika regler. Om hunden får flyga i kabinen måste den resa i en väska eller bur. Hundar som är för stora för handbagagemåtten måste alltid resa i lastrummet, där det ska vara samma temperatur och lufttryck som i kabinen.
På SAS gäller att man måste boka plats för hunden, oavsett om den ska resa i kabinen eller lastrummet. Buren eller väskan räknas som handbagage och får inte överskrida handbagagemåtten om den ska tas med in i kabinen. Tänk på att man inte kan ta med ytterligare handbagage. Buren måste vara godkänd för transport och ge hunden plats att stå upp, vända sig och ligga.
Andra bolag har liknande regler. Charterbolagen är i allmänhet restriktiva och tillåter bara hundar i lastutrymmena i vissa fall och efter förbokning.
8. Får hunden åka med på färjan?
Det brukar gå bra, men rederierna har sina egna regler, ibland olika för olika fartyg. Hunden måste normalt förbokas. Fartyg på längre rutter har ofta särskilda hytter där sällskapsdjur får tas med. På vissa fartyg får djuret inte vistas i bilen under färd. Kolla med rederiet före resan!
9. Eller på en kryssning?
”Queen Mary 2” lär vara världens enda kryssningsfartyg med kennel ombord. Professionell hundpassning och gourmetkakor utlovas till hundar som reser över Atlanten.
10. Hur trivs hunden bäst i bilen?
Den ska åka i en bur eller ha hundsäkerhetsbälte på sig.
Lämna inte hunden ensam i bilen för länge. Tänk på att det kan bli olidligt varmt på sommaren. När Svenska kennelklubben mätte temperaturen i och utanför bilen kom de fram till att det kan bli mer än 30 grader varmare inne i bilen än utanför.
Ta täta raster så hunden får komma ut och röra på sig.
LÄS OCKSÅ: Världens coolaste hund skyddar flygplan
11. Om vi reser med tåg, buss eller taxi då?
Oftast finns särskilda vagnar eller delar av vagnar där hundar får vara. Säg till när du bokar taxin att en hund ska resa med.
12. Vilka hotell får hunden bo på?
Kolla noga före resan om hunden får bo på hotellet. Det finns hotellkedjor som gillar hundar, exempelvis Best Western, som har ett VID-kit (Very Important Dog) på vissa hotell. Men inte alla, kolla först!
På bokningssajter som Booking.com, Hotels.se och Agoda.com kan man klicka i att man reser med husdjur och få upp hotell som accepterar det. Men kolla alltid med hotellet före bokningen. Oftast finns bara ett fåtal rum för hundar och de måste förbokas.
Tänk på att skydda möblerna så att inget blir förstört, se till att inga olyckor händer och städa upp efter din hund!
13. Vad bör jag ta med mig?
Ta gärna med hundmat. Hunden gillar inte omväxling och det kan vara svårt att hitta maten den är van vid. Det gäller förstås särskilt om den äter specialfoder.
Munkorg kan ibland krävas på vissa färdmedel som linbanor och färjor. Vänj i så fall hunden vid munkorgen före resan.
14. Vad ska jag tänka på när vi är på resmålet?
Ta reda på lokala föreskrifter om hundar. Får den till exempel följa med till stranden? Får man släppa den lös?
Gå gärna en långpromenad varje morgon så hunden får motion. Det är risk att det blir för mycket stillasittande för hunden på hotellet när husse och matte är ute på ställen dit den inte får följa med.
15. Gillar hundar att resa?
Det varierar förstås, men tänk på att det inte är hunden som vill ut och resa. Den trivs bäst när allt är som vanligt.
– Man reser ju för att upptäcka något själv. Då har inte hunden roligt. Den får inte ut något av att gå på Roms gator i värmen. Då trivs den bättre på pensionat, säger hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben.
Han menar att det är bättre att låta hunden var hemma om resan inte är för hundens skull, till en utställning till exempel.
– Om man har ett hus utomlands är det en sak, men annars måste man fundera på om det är värt besväret, kostnaden och otryggheten. När man är på semester vill man nog hellre tänka på sig själv.
LÄS OCKSÅ: När grannen på flyget är en riktig byracka