Diamant Salihu: "Mitt första besök i Saranda var 2009 när jag backpackade genom hela Balkan. Sedan dess har jag gjort flera resor till olika delar av Albanien, men Saranda kvarstår som den bästa platsen att besöka."
Diamant Salihu: "Mitt första besök i Saranda var 2009 när jag backpackade genom hela Balkan. Sedan dess har jag gjort flera resor till olika delar av Albanien, men Saranda kvarstår som den bästa platsen att besöka."

Albaniens vackra kust - ett soldränkt resmål

De som besöker den albanska kuststaden Saranda blir överraskade. Den historiska staden erbjuder en vacker kust, en mystisk ögonformad vattenkälla och 3 000 år antika fornlämningar.

Bäst av allt är hur mycket du får för pengarna.

Jag har rest runt längs Adriatiska havets vackra östkust: Kroatien, Bosnien, Montenegro, Albanien och Grekland.

En av mina absoluta favoritplatser i regionen är kuststaden Saranda i södra Albanien.

Saranda påminner mycket om Grekland eftersom staden gränsar till grannlandet. Dessutom finns Korfu, den grekiska turistön, bara en dryg halvtimmes färjetur bort.

Den stora skillnaden mot de redan populära grannländerna är att du oftast betalar hälften, eller ännu mindre, för mat, dryck och boende.

I sommar föreslår jag därför ett albanskt äventyr.

Strandliv i Saranda

Jag rekommenderar följande upplägg. Flyg till Korfu - exempelvis Norwegian tar dig dit direkt. Alternativet är att flyga till Tirana (dyrare) och sedan köra hyrbil eller ta bussen söderut längs snåriga bergsvägar.

Hotell finns det gott om längs stranden i Saranda - och fler byggs i detta nu. För 25-50 euro, drygt 210-420 kronor, ska du förvänta dig ett bra rum med havsutsikt.

Under mitt senaste besök bodde jag i ett fräscht dubbelrum för 430 kronor på hotellet Andon Lapa, med tillhörande pool och egen strand.

Solsemestern kan börja redan där, vid stranden nedanför hotellet. Eller så åker du taxi 20 minuter söderut till halvön Ksamil. Sandstranden är ren och barnvänlig, vattnet klarblått. Från stranden kan du enkelt simma eller hyra en trampbåt för att ta dig till de intilliggande småöarna, för att vara mer privat.

Längs stranden trängs små restauranger med enklare menyer.

Saranda stoltserar med 300 soldagar om året, så se till att skydda huden ordentligt. Efter en garanterad solig dag kan du ta taxi tillbaka till hotellet. Taxi är så billigt att det är att rekommendera vid alla utflykter. Spara chaufförens nummer så kan han (oftast en han) köra er dit ni behöver.

LÄS MER: 7 nya måsten i Albanien

"Det blå ögat"

En av mina bästa upplevelser kvällstid i Saranda är från restaurangen i den gamla slottsruinen Kalaja e Lëkurësit. Med sin makalösa utsikt över staden, och Korfu i bakgrunden, lär du inte hitta något motsvarande i landet.

Här rekommenderar jag att ni ska äta lamm, friterad bläckfisk, fisk (alltid färsk från havet), musslor och den smakrika salladen. Tomaterna är söta och saftiga.

Måltiden avnjuts bäst till en karaff lokalproducerat vin eller Tirana-öl, om du vill leva det albanska livet fullt ut.

Bli inte förvånad sen när notan kommer.

Det finns många utflykter att göra. Måstena är att uppleva den 3 000 år gamla arkeologiska staden Butrint, en kort resa från Saranda, liksom den naturliga vattenkällan "Syri i kaltër", översatt till "Det blå ögat", på grund av dess ovala form. Skäms inte för att kasta av dig kläderna och slänga dig i det tolvgradiga vattnet. Den som är mer kulturell kan fortsätta resan österut till "stenstaden" Gjirokastër och dess välkända basar. Staden är också födelseort för den fruktade diktatorn Enver Hoxha (1908-1985). Det var han som isolerade landet från omvärlden och byggde upp en av 1900-talets värsta polisstater med 700 000 betongbunkrar utspridda. Men invasionen uteblev.

I stället är det bara allt fler turister som lockas hit.

Diamants guide till Saranda

Resfakta

Resa hit: Direktflyg med Norwegian till Korfu. Eller (med mellanlandning) med Turkish Airlines eller Austrian Airlines till huvudstaden Tirana i norr. Där kan du hyra bil eller ta dig söderut billigt med buss. Cirka 2 300 kronor för båda alternativen.

Bästa tiden: Saranda har drygt 300 soldagar per år. Bäst juni-augusti.

Restid: Tre timmar och femton minuter med flyg till Korfu, sen en dryg halvtimme med färja till Saranda. Till Tirana tar det drygt sju timmar.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Albanska. Många yngre kan hyfsad engelska.

Valuta: Lek, men euro går också bra på finare hotell.

Prisnivå: Allt är billigare i Albanien.

Bo bra: Andon Lapa eller Hotel Briliant (topprankat av Tripadvisor 2013).

Bra att veta: Våga pruta.

Läs mer: http://wikitravel.org/en/Sarandë, http://albaniatourism.info/saranda-albania/

Mina tre bästa ställen:

1. Bad - Ksamil

Känt för sitt klarblå vatten och sina små öar som är på simlängds avstånd. Ta en taxi de två milen från centrala Saranda ut hit. Det bör inte kosta mer än 80 kronor.

2. Mat - Kalaja e Lëkurësit

Den bästa restaurangen i en gammal slottsruin och har den tveklöst vackraste utsikten i Saranda, förmodligen hela Albanien. Slottet härstammar från 1537 och hit tar man sig enklast via taxi. Njut av färsk havsmat eller lamm och beställ gärna det albanska brännvinet raki eller brandyn Skanderbeg, namngivet efter den albanske nationalhjälten.

3. Naturupplevelse - "Syri i kaltër"

"Syri i kaltër" eller "Det blå ögat" måste upplevas. Det tolvgradiga vattnet pumpar ut från över 50 meters djup, från en naturlig ögonformad vattenkälla inne i skogen. Njut av en lunch på en av de mindre restaurangerna. Kostar cirka 160 kronor för tur och retur.

Mina tre hemliga ställen:

1. Strand - Dhermi

Ta bussen/bilen drygt tre timmar norr om Saranda för att besöka den albanska rivieran och Dhermi, Albaniens vackraste strand. Hotellen och småstugorna är många och maten färsk. Havana Club är den populäraste strandklubben. Hyr gärna en båt eller en jetski och åk till piratgrottan eller någon av de privata stränderna.

2. Kulturarv - Butrint

Utanför Ksamil finns Butrint, ett naturreservat som finns på Unescos världsarvslista för sina 3 000 år gamla fornlämningar. Det mest kända är ett tempel och en teater från romerska imperiet samt en bysantinsk basilika.

3. Traditionell mat - Taverna Beqo

Taverna Beqo är en mysig familjerestaurang i en stillsam del av strandpromenaden i Saranda. Här serveras traditionella albanska rätter som tave kosi (gratinerad lamm) och pite (paj med köttfärs, ost eller annan fyllning). Priserna är generösa.