Vackra stranden i Dhermi.
I huvudstaden Tirana finns många måsten.
1 AV 2
Vackra stranden i Dhermi.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
I huvudstaden Tirana finns många måsten.
Foto: Elzbieta Sekowska

Albanien i sommar – här är 10 bästa tipsen

ALBANIEN. Skönheten, de höga bergen, människorna, de vackra stränderna...

Författaren Stefan Nilsson har nyligen släppt sin andra roman "Hämndens spel", som delvis utspelar sig i Albanien, och han har många skäl till varför han gång på gång återvänder till sitt favoritland.

Efter 30 resor till Albanien sedan 1988 har han lärt känna landet utan och innan. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Himara

Vad som brukar kallas Albaniens riviera börjar knappt fyra mil söder om landets näst största hamnstad Vlora. En av de vackraste och populäraste orterna där är Himara. Man kan äta skaldjur och fisk på bra restauranger vid havet och stränderna är fantastiska. Vattnet är oerhört klart, eftersom det är småsten på stränderna och ingen sand som gör det grumligt.

Ovanför staden ligger det gamla slottet som, förutom lämningar från långt före Kristi födelse, erbjuder en riktigt läcker vy över kustremsan. Man kan även se den grekiska ön Korfu.

Albaniens riviera. Foto: STEFAN NILSSON / STEFAN NILSSON

Skanderbegmuséet, Kruja

I Albanien finns en stor, historisk nationalhjälte. Skanderbeg, eller Gjergj Kastrioti som var hans albanska namn. Han står staty över hela landet.

I Kruja, tre mil norr om Tirana, finns hans eget museum. Där kan man följa nationalhjältens kamp på 1400-talet mot den turkiska ockupationsmakten. Guiderna pratar bra engelska och svarar gärna på frågor om både Skanderbeg och Albaniens historia.

Är det klart väder ser man havet från det högt belägna muséet. Där finns också en restaurang lämplig för lunch.

Blloku, Tirana

Under kommunisttiden var det här partitopparna höll till, men nu är Blloku det populäraste området i Tirana för de som vill gå ut och äta och dricka. Här finns massor av kaféer och restauranger och dessutom många butiker för den shoppingsugne.

Förre diktatorn Enver Hoxhas (dog 1985, drygt fem år före kommunismens fall) stora palats finns fortfarande kvar. Även en del av själva palatsbyggnaderna har förvandlats till restauranger.

Det är fullt liv i kvarteret hela dygnet!

I Tirana finns mycket att upptäcka. Foto: Elzbieta Sekowska

Riniaparken, Tirana

En grön, liten oas mitt i centrum. Gräsmattor med gångar. Planterade träd och buskar. Perfekt för den som vill byta cityträngsel på gator och trottoarer mot en stunds grön vila på en parkbänk.

På västra kanten finns också Taiwan-byggnaden – som hämtad ur en James Bond-film – med kaféer, restauranger och bowling. En plats där många träffas.

Äta utanför Tirana

Den som vill lämna storstaden Tirana för ett restaurangbesök i vacker miljö utan att åka alltför långt kan dra sig åt sydost. Ta egen bil eller taxi, cirka en och en halv mil från huvudstadens centrum där det finns några små byar som Mullet och Berzhite.

Utefter den gamla vägen (SH3) som slingrar sig mot Elbasan finns flera restauranger där man kan äta traditionell albansk mat. En specialitet är ugnsbakat lamm. Restaurang Pjateli kan rekommenderas för god mat och bra servering.

För den som vill stanna kvar över natten finns även några mindre hotell i området.

Amfiteatern, Durres

Mitt i Durres, Albaniens största hamnstad, finns en av Balkans största amfiteatrar. Den byggdes på 100-talet, användes under ungefär tre sekel och hade plats för bortåt 20000 åskådare som jublade åt skådespelen under romartiden. Naturen såg senare till att den täcktes över helt och hållet – till 1966 då den ska ha upptäckts av en man som satte en spade i jorden.

Bland alla historiska platser och monument i Albanien är Butrint kronjuvelen. Foto: Elisabet Axås

Gjirokaster

Knappt fyra mil från den grekiska gränsstationen Kakavia i sydost ligger Gjirokaster. Staden är berömd för sina välbevarade gamla stenhus (byggda från 1600- till 1800-talet) som gjort att den finns med på Unescos världsarvslista.

Bäst vy över staden har man från det gamla slottet som är betydligt äldre än den nu skyddade stadskärnan.

Palermobasen

Knappt en mil söder om Himara finns en nutidshistoriskt, intressant plats med storpolitisk koppling. Dåvarande Sovjetunionen kämpade för tillträde till Medelhavet. I Albanien fanns vad de sökte.

Vid Palermo-bukten byggdes en ubåtsbas som Sovjetledaren Nikita Chrustjov var mycket nöjd med när han besökte Albanien i början av 60-talet. Nu är basen övergiven, men det går att ta sig in och se hur det var när det begav sig under det kalla kriget och Albanien var Sovjets anförvant.

Ksamil

I Ksamil, ungefär en och en halv mil från Saranda, finns flera små stränder. Några av dem finns på simavstånd på öarna utanför själva samhället. Området har formligen exploderat de senaste åren vad det gäller turism.

Ksamil. Foto: Stefan Nilsson

Butrint

Bland alla historiska platser och monument i Albanien är Butrint kronjuvelen. Knappt två mil söder om Saranda kan man i samma område studera lämningar från tre epoker: den grekiska, romerska och osmanska. Under alla dessa var Butrint en levande stad.

De äldsta ruinerna är bortåt tre tusen år gamla, från den tid då de första människorna beräknas ha bosatt sig där.

Vacker mosaik på marken, ruiner efter badhus och kapell och en amfiteater där det i september brukar hållas en internationell teaterfestival ger en fantastisk inblick i historien.

 

MISSA INTE: Medelhavets 12 hetaste öar