Mysiga Saranda, ett stenkast från Korfu.
1 av 2: Mysiga Saranda, ett stenkast från Korfu. Foto: Shutterstock
Vackra Ksamil, på andra sidan Saranda.
2 av 2: Vackra Ksamil, på andra sidan Saranda. Foto: Shutterstock

Saranda – billigt och vackert resmål

Saranda i Albanien är mysig, har bra boendemöjligheter,  flera restauranger och vackra stränder. Enklaste sättet att ta sig till Saranda är färja via den grekiska ön Korfu.

På strandpromenaden går farbröder med hatt eller keps och pratar och fingrar på sina radband. Andra sitter på bänkar under palmerna. Solen går snart ner i Saranda och lugnet är påtagligt. Det är lågsäsong och mest lokalbor ute.

Upp på bergssluttningarna trängs vita och pastellfärgade hotell med breda balkonger. Nyare hus ju längre upp man tittar. Här byggs hotell och lägenheter överallt. Stan har förändrats rejält de senaste åren. För 15 år sedan fanns inte ett hus över fyra våningar berättar Panos Barka som är född här.

 

Middagen på lilla Taverna Pupi blir en glad upplevelse. Jag tänker då inte bara på gästernas spontandans till levande syntmusik och den oväntat goda grekinfluerade maten, utan också på notan. Här äter man en trerätters middag med vin för en spottstyver.

Nästa dag möter jag belgiska Kathleen van Waesberghe på den grusiga stranden. Hon har varit en hel månad i Albanien.

– Jag ville prova ett ovanligt resmål. Jag hade många fördomar som inte har besannats, konstaterar hon.

Orörda stränder

Visst har Albanien en pr-mässig uppförsbacke. Innan jag åkte hit frågade jag mina vänner vad de tänkte på när jag sa Albanien. De pratade om fattigdom, flyktingar, gamle diktatorn Enver Hoxha och pyramidspel...

Mycket av landets historia är mörk, men det är inget vi märker här i Saranda.

Det enda som påminner om kommunisttiden nu när det gått över två decennier är alla hundratusentals små runda betongbunkrar som syns överallt när vi lämnar stan. Från dem skulle folket försvara sitt land när avundsjuka amerikaner och ryssar skulle anfalla.

– Och vi var så hjärntvättade så vi gick på det, suckar vår guide Vasil Barka.

Nu är den tiden sedan länge förbi och landet som det då var nästan omöjligt att komma in i är vidöppet för besökare. Alla de stora charterbolaget erbjuder paketresor till bland annat Saranda och Durres riviera.

Fantastiska stränder

Vi lämnar Saranda och kör ner för sluttningen mot havet och den långa strandremsan. Stranden Borsh är sju kilometer lång, den längsta vid Joniska havet. Det djupblå havet kantas av olivlundar och enstaka byggnader. Hotell? Inte många enligt Vasil.

Vi kör förbi byn Borsh och ner till havet förbi små bostadshus med grönsaksodlingar och betongbunkrar på gården. Stranden består av klappersten och är nästan öde när vi kommer. Men sommartid besöks den av badsugna på utflykt och då saknas varken serveringar eller parasoller.

– Många som kommer hit är turister från Tirana. Vi som är från området föredrar mindre stränder, säger Panos Barka, som hängt med oss och sin pappa Vasil hit.

Panos favorit är stranden i Ksamil, på andra sidan Saranda. Den lilla byn Ksamil grundades så sent som på 1966 då man mest ägnade sig åt att odla olivolja och citrusfrukter. Korfu ligger på andra sidan ett smalt sund, så härifrån var det många som flydde.

Numera pågår en förvandling till turistort. Byn har några små pensionat och hotell. På stranden ligger flera serveringar - och den består inte av grus utan av grovkornig sand. Som visar sig vara hitforslad.

- Jag gillade den gamla stenstranden bättre. Men de har fixat den som turisterna vill ha den, konstaterar Vasil.

Och visst har de lyckats. Här är lätt att trivas, med sand mellan tårna, turkosa vatten och vackra Ksamilöarna utanför.

Sevärdheter i närheten

Albaniens båda världsarv ligger inom utflyktsavstånd från Saranda. Både Enver Hoxhas födelsestad Gjirokaster med karaktäristiska stenhus och den antika staden Butrint är värda besök.

BO BRA I SARANDA

 Hotel Piccolino

Ett härligt hotell i Saranda, som drivs av en lokal familj. Frukost ingår i det redan billiga rumspriset och de flesta av rummen har havsutsikt.

Området runtomkring är lugnt, men ändå inom gångavstånd till hamnen, barer och affärer. Både på dagen och kvällen kan man höra hur vågorna skvalpar in, och känner man för ett dopp, så finns det solstolar och en badplats nedanför hotellet.

Mycket mer prisvärt än så här blir det inte, och dessutom är familjen som äger och driver hotellet helt underbara! Engelskan är inte den bästa, men de anstränger sig mer än gärna och välkomnar en alltid med ett leende.

Adress: Rruga: Mitat Hoxha,87

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Piccolino här [extern länk]

LÄS MER: 

RESFAKTA: SARANDA

Resa dit: Apollo har charterresor med flyg till närliggande Korfu från Stockholm och Göteborg. Albaniens enda internationella flygplats ligger i Tirana, 27 mil på dåliga vägar från Saranda.

Bästa tiden: Maj-september.

Restid: Flyg till Korfu drygt tre timmar, därifrån båt till Saranda 30 minuter. Övernattning på Korfu på vägen dit om man reser med Apollo.

Tidsskillnad: Samma tid som i Sverige.

Språk: Albanska, även grekiska. Yngre pratar ofta okej engelska.

Valuta: LEK. 100 LEK = 8:50 SEK.

Prisnivå: Låg. Albanien ligger på 48 enligt Forex semsterindex (Sverige = 100).

Visum: Behövs ej för svenska medborgare.

Bra att veta: I visa fall kräver albanska myndigheter särskild dokumentation när du reser med barn under 18 år.

Läs mer: www.albaniantourism.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande