Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 jan 2018 13:00

Åka skridskor på Skansen – nu får du chansen igen

Den klassiska skridskobanan på Skansen gör nu comeback.

Den klassiska skridskobanan på Skansen gör nu comeback.

1/3

Foto: GUNNAR LUNDH/SKANSEN

Isbanan följer Skansens ordinarie öppettider.

Isbanan följer Skansens ordinarie öppettider.

2/3

Foto: GUNNAR LUNDH/SKANSEN

Bild från skridskobanan på Skansen år 1946.

Bild från skridskobanan på Skansen år 1946.

3/3

Foto: GUNNAR LUNDH/SKANSEN

Nu kan du åka skridskor med hänförande utsikt över Stockholm. 

Den klassiska skridskobanan på Skansen gör nämligen comeback.

Skridskoåkning på Sollidenplan på Skansen är en klassisk Stockholmstradition, om än dock något sporadiskt. För den som har längtat efter att dra på sig grillorna inne på det anrika friluftsmuseet kommer nu goda nyheter, då de äntligen kungjort att det är dags igen.

Skridskobanan invigs den 13 januari 

Den 13 januari är det äntligen dags igen. Banan invigs med pompa och ståt – Djurgårdens IF Konståkningsförening bjuder på uppvisning, och det blir eldshow och levande musik. Det bjuds även på värmande blåbärssoppa. 

Från skridskobanan har man strålande utsikt över den kungliga huvudstaden, och man kan njuta av åkturen på en upplyst bana med stämningsfull musik i högtalarna. För den som är hungrig går det bra att grilla korv över fyrfaten. Skridskor finns att hyra, och då ingår hjälm.  

LÄS MER: Den kända "äggbastun" kommer till Stockholm

Oklar historia kring skridskobanan

Det finns många som har minnen av en skridskobana inne på Skansen, men få minns exakt när de haft nöjet att prova på en åktur där. 

Säkert är att 1929 fanns en mindre skridskobana som låg vid Kyrkhultstugan inne på Skansen, och att det på 1940-talet anlades en större isbana som täckte hela Sollidenplanen. I övrigt är banans mer exakta historia höljd i dunkel, visar det sig.

När Allt om Resor ber Christina Hamnqvist, pressansvarig på Skansen, om lite mer historisk bakgrund berättar hon att den visat sig vara illa dokumenterad: 

– Vi har letat i våra böcker och fått dokumenterar att det fanns en skridskobana här såväl 1929, som 1958 och 1976, men annars är det glest med uppgifter. Tydligen tyckte man inte att en skridskobana var något anmärkningsvärt.

LÄS MER: 12 bästa tipsen i Stockholm

Vet du mer om Skansens skridskobana?

Vet du mer om Skansens skridskobana och dess historia genom åren? Då vill Christina Hamnqvist och hennes medarbetare på Skansen gärna veta mera. De välkomnar mer historisk information på mejl via adressen info@skansen.se

Isbanan följer Skansens ordinarie öppettider och kommer att finnas kvar så länge vädret tillåter, förhoppningsvis till slutet av mars. 

ELISABETH MONTGOMERY