Pafos är känd som centrum för antikens historia och kultur på ön. Det är mycket populärt som ett centrum för festivaler och andra årliga evenemang.
Kungagravar i Pafos arkeologiska park.
1 AV 2
Pafos är känd som centrum för antikens historia och kultur på ön. Det är mycket populärt som ett centrum för festivaler och andra årliga evenemang.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Kungagravar i Pafos arkeologiska park.
Foto: Shutterstock

Pafos på Afroditekusten – det genuina Cypern

Till Afroditekusten på Cypern kom turister hundratals år före Kristi födelse. För kärleksgudinnans skull.

Håkan Boström

Afroditekusten ligger tvärs över Cypern från de svenska favoriterna Ayia Napa och Fig Tree Bay. Här är det mer som lockar än sol och bad.
Det var här Afrodite steg i land när hon föddes ur havets skum. Platsen heter Petra tou Romiou, en dramatisk, klippig kuststräcka där havet nästan alltid skummar upp över stranden och suger med sig stenarna så att de poleras alldeles runda och vackra mot varandra.

Afrodites vita klippor. Foto: Shutterstock

Tidigt på morgonen är här alldeles öde och det är lätt att förstå att just det här betraktades som en helig plats. Men det dröjer inte länge innan turisterna anländer i bilar och bussar. Somliga slänger en snabb blick och konstaterar att det finns många finare badstränder. Andra har en guide som berättar att här dödade titanen Kronos sin far Uranos och att den lilla svarta stenen som sticker upp ur havet är resterna av Uranos kön.
De grekiska gudaberättelserna är allt annat än sömnpiller. Och här är man ganska duktiga på att slå mynt av det.

På kullarna några kilometer bort ligger Aphrodite Hills Golf & Spa Resort Residences, ett semestersamhälle komplett med grindvakt, bykyrka, torg, biluthyrning, 18-håls golfbana och femstjärnigt hotell.
Mycket tjusigt, mycket dyrt och men också mycket långt från allting, till och med stranden. 

ANNONS: Läs mer och boka Aphrodite Hills Golf & Spa Resort Residences här [extern länk]

 Grekiskt och turkistkt

Den stora turistorten på Afroditekusten är Pafos, det är hit du ska åka om du är mer intresserad av natur och kultur än bad och party.
Staden har en flera tusen år gammal historia och delar av den står på FN:s lista över våra världsarv. I Pafos arkeologiska park har man grävt ut romerska villor med några av de vackraste mosaikgolv från antiken du kan se. Och en bit bort ligger det som kallas kungagravarna, underjordiska pelarsalar. Uppe i staden finns kyrkan Agia Kyriaki, som är värd ett besök. Invid den finns en marmorpelare där aposteln Paulus sägs ha stått fastkedjad. Och intill ligger den danske kungen Eric Ejegod, död 1103 på väg till Jerusalem, begravd.

Kato Pafos, gamla Pafos, med sitt fort och sin lilla hamn är mycket grekiskt och turistiskt. Kaféer, restauranger och souvenirbutiker ligger på rad där och längs den trevliga strandpromenaden. Under högsäsongen juli och augusti är det bra tryck ett par kvarter upp på det som helt enkelt kallas bargatorna.

Pafos arkeologiska park. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här bor du bäst på Cypern – 10 härliga hotell

Upptäck kusten med bil

Längre österut ligger de stora hotellen och nedanför dem stränderna. Men är det drömstranden du söker så blir du besviken. Här badar man mest vid hotellpoolen.

Afroditekustens stränder är bruna och ofta fulla med runda stenar. Härligaste undantaget är Coral Bay, några kilometer väster om Pafos. För att riktigt uppleva Afroditekustens skönhet är en hyrbil några dagar ett måste. Följ kustvägen ned till den vackra amfiteatern i Kourion och upp till den vilda Akamashalvön. Där, efter byn Agios Georgios, hittar du stränder som kanske börjar likna din drömstrand. Men vill du längre ut på halvön än så krävs fyrhjulsdrivet åk.

Coral Bay. Foto: Shutterstock

Vi körde i stället upp i de dramatiskt vackra och gröna Trodosbergen. Till vinodlare, mysiga byar och gamla kloster. Vägarna är smala och slingriga, bygatorna så trånga och krokiga att två bilar ofta inte kan mötas. Men trafiken är oftast vänlig.
I motsats till de grekiska öarna är de flesta byarna här inte alls turistiska. Men i Omodos har man insett att det finns pengar att tjäna. Gubbar sitter i gränderna och erbjuder gratis smakprov från sina odlingar, gummor sitter och virkar dukar. Vid torget har uteserveringarna borden på plats. Och portarna till det vackra klostret Timros Stavros står öppna.

Vackra Afroditekusten är väl värt ett besök, inte minst för att här är det betydligt fridfullare än i Ayia Napa.

LÄS MER: Cypern – 12 upplevelser du inte ska missa på ön

FAKTA

Bästa tiden: Från april till oktober/november, men i juli och augusti kan det nästan vara för varmt. Vattnet är varmt långt in på hösten, men svalt på våren.
Resa dit: På egen hand: flyg med Primera Air från Stockholm till Larnaca i mitten av juni från 2 610 kronor.
Flyg med British Airways från Stockholm till Pafos i mitten av juni från cirka 6 400 kronor.
Alla stora charterarrangörer har resor till Cypern. Till Afroditekusten kan du resa med Apollo, Fritidsresor och Ving.
Prisnivå: Något billigare än i Sverige, men dyrare än grannen Turkiet.
Valuta: Euro har ersatt det cypriotiska pundet. Men priser anges fortfarande i båda valutorna.
Bra att veta: Engelska går bra nästan överallt. Delningen av Cypern är en känslig fråga som (grek-)cyprioterna gärna talar länge och passionerat om.