1 av 4: Res klimatsmart genom att följa dessa fem steg.
Korallblekning är ett av hoten mot Belizes barriärrev.
2 av 4: Korallblekning är ett av hoten mot Belizes barriärrev. Foto: Shutterstock
Romantiska Venedig håller på att sjunka.
3 av 4: Romantiska Venedig håller på att sjunka. Foto: Shutterstock
Taj Mahal hotas av föroreningar och erosion.
4 av 4: Taj Mahal hotas av föroreningar och erosion. Foto: Shutterstock

9 platser du borde se innan de försvinner

På grund av klimatförändringarna och mänsklig vårdslöshet riskerar många oersättliga platser jorden runt att försvinna för alltid. Insider har listat ett antal naturliga underverk och historiska byggnadsverk som kan vara helt borta om 100 år – eller tidigare. 

Det finns ett antal platser på vår jord som många av oss drömmer om att besöka, men som kanske inte kommer att finnas kvar om 100 år. Så varför chansa – det kanske är dags att börja beta av dem innan det är för sent? Här är nio fantastiska platser som är i farozonen.

1. Barriärreven, Belize

2009 lades barriärreven i Belize till på Unescos lista över hotade världsarv. Detta är det största barriärrevet på norra halvklotet, enligt Unesco. Nedsmutsning av havet, storskaligt fiske, orkaner och höjda havstemperaturer som orsakar korallblekning är några av hoten.

The Great Blue Hole i Belizes bariärrev har en diameter på 300 meter och är 124 meter djupt. Foto: Shutterstock

2. Kilimanjaro, Tanzania

”Snön på Kilimanjaro” är namnet på en av Ernest Hemingways mest kända böcker – men den som vill se snön kanske inte ska vänta så länge. Mellan 1912 och 2007 minskade istäcket på det legendariska berget med 85 procent. Enligt de senaste beräkningarna är snön helt borta 2033.

Med en höjd på imponerande 5 895 meter är Kilimanjaro Afrikas högsta berg. Foto: Shutterstock

 

LÄS MER: 6 av världens vackraste byggnader 

3. Seychellerna

Smekmånadspar och andra som drömmer om paradiset har länge haft Seychellerna i Indiska oceanen som en favoritdestination. Eftersom stränderna eroderar riskerar hela ögruppen att hamna under vattnet om 50 till 100 år.

Paradislika Seychellerna ligger i Indiska oceanen, öster om Madagaskar. Foto: Shutterstock

 

4. Tikal nationalpark, Guatemala

Tikal, beläget i regionen Petén i Guatemala, var ett av mayakulturens största centrum. 1979 togs området upp på Unescos världsarvslista. Erosion, vandalism, plundring och skogsbränder utgör de värsta hoten mot området i dag.

Tikals storhetstid inföll mellan år 200 och 850 efter Kristus. Foto: Shutterstock

5. Sundarban, Indien/Bangladesh

Sundarban är ett deltaområde på runt en miljon hektar i Indien och Bangladesh, där floderna Ganges, Brahmaputra och Meghna rinner ut i Bengaliska viken. I området finns också världens största mangroveregnskog, som utgör ett skydd för ett antal utrotningshotade djur, däribland tigrar, som hotas av tjuvjakt. Skogsavverkning, föroreningar och ett starkt beroende av fossila bränslen har gjort att havsnivån ökat snabbt i området, vilket lett till erodering av kustlinjen. En ökad salthalt i vattnet är ett annat hot mot den biologiska mångfalden.

De bengaliska tigrarna i Sundarban är hotade. Foto: Shutterstock

6. Patagoniens glaciärer, Argentina

Förutom på Antarktis finns de största glaciärerna på södra halvklotet i Patagonien, i södra delen av Argentina. De betraktas som ett av världens vackraste turistmål, men ökade temperaturer gör att de smälter snabbare än någon annanstans i världen.

Patagonien har några av världens mest spektakulära glaciärer. Foto: Shutterstock

7. Venedig, Italien

Vänta inte för länge med att boka din gondoltur, för Venedig har sjunkit i ett antal år och visar inga tecken på att sluta sjunka. Flera översvämningar de senaste åren har också bidragit till hotet mot kanalstaden. Den är dessutom byggd på ruttnande pålar som sjunker i lagunen samtidigt som Adriatiska havet stiger utanför kusten.

Under 1900-talet sjönk Venedig med 23 centimeter, och visar inga tecken på att sluta sjunka. Foto: Shutterstock

8. Moskéerna i Timbuktu, Mali

Timbuktus moskéer härrör från 1300–1500-talen och är huvudsakligen byggda av lera. Under medeltiden var staden ett centrum för arabiska intellektuella. 1980 upptogs platsen på Timbuktus världsarvslista. I dag hotas moskéerna av ökade temperaturer och nederbörd, samt av politiska oroligheter i området.

Djingareybermoskén i Timbuktu byggdes av Malis kejsare Mansa Musa 1327. Foto: Shutterstock

9. Taj Mahal, Indien

Taj Mahal, som ligger vid kanten av floden Yamnunas vid staden Agra i norra Indien, är en av världens mest ikoniska byggnader och räknas som ett av världens sju nya underverk. Hela byggnaden är täckt av vit marmor. Den stod klar 1652, och 1983 togs den upp på Unescos världsarvslista. I dag hotas den av föroreningar och erosion, och den klassiska vita färgen börjar bli mera brun och grå.

Mer än 70 000 turister besöker Taj Mahal varje dag. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 13 platser som riskerar att förstöras av klimatförändringar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande