Låt dig smaka av kulinariska Rom. Här är nio krogtips.
Låt dig smaka av kulinariska Rom. Här är nio krogtips.

9 krogar du inte får missa i Rom

Det kryllar av krogar i Rom, men det är inte lika lätt att veta vilka som är riktigt bra. Dessa nio vet garanterat att vägen till hjärtat går genom köket.

Capo Boi


Läge

Coppedé ett kvarter i Roms norra delar.



Stämning

Om man är arkitekturintresserad tar man med fördel en tur till norra Rom och det lilla märkliga kvarteret Coppedé. Snirklar, tinnar och torn i liberty-stil (art nouveau).



Folk

Hit kommer många tv-personligheter, politiker likväl som nykära par, unga som gamla.



Mat & Dryck

Ett av Roms bästa fiskställen! Restaurangens namn kommer från en kustort på Sardinien och en av specialiteterna från ön är bottarga, torkad rom som man river över pasta eller till exempel på crostini, små grillade förrättsbröd. Finfina viner.



Bäst

Förutom toppkvaliteten på maten också de mycket duktiga servitörerna.



Sämst

Så mycket gott att välja på i menyn att det är svårt att bestämma sig



Pris

Huvudrätt runt 25 Euro.



Kontakt

Via Arno 80. Tel +39 06 841 5535


www.capoboi.net



Boccon Divino


Läge

I en liten gränd invid Corso Vittorio Emanuele, i närheten av kyrkan Chiesa Nuova.



Stämning

Enkelt och prisvänligt i Lady- och Lufsenstil. Fastigheten är ursprungligen från 1600-talet och tjänade som stall och bostad åt tjänstefolket till den berömda ätten Sforza Cesarini.



Folk

Gamla som unga, par, kompisgäng och familjer.



Mat & Dryck

Vällagat och enkelt med handskriven meny som byts ut varje dag. Pappardelle (bred bandpasta) med vildsvin, cinghiale och parmigiana al pesce är en specialitet (Ugnsgratinerad aubergine med tomat, fisk och parmesan.) Här är det husets röda eller vita på karaff som gäller plus några övriga sorter på listan. Den hemgjorda limoncellon (citronlikör) är kalas.



Bäst

Den avslappnade och familjära atmosfären.



Sämst

Lite trångt mellan borden.



Pris

Huvudrätt runt 15 Euro.



Kontakt

Vicolo del Pavone 28/30,


Tel +39 06 68135051



Taverna trilussa


Läge

Trastevere. Ett stenkast från torget Piazza Trilussa, uppkallat efter poeten som diktade på romersk dialekt.



Stämning

Tavernan som varit i samma familjs regi sedan 1800-talet har en stor och grön uteservering på sommaren.



Folk

Här blir man aldrig besviken. Hit kommer kändisar och stora familjesällskap. Att boka bord är ett måste.



Mat & Dryck

Bröderna Massimo och Maurizio erbjuder utan överdrift Trasteveres mest högklassiga kök med stark betoning på kött. Sondera bland massor med goda antipasti (förrätter); ost med barolodruvkärnor, guanciale (en sorts bräckt skinka) med lagrad balsamvinäger och vispad ricotta. En höjdare är utskuren biff med färsk tryffel och den prisbelönta mimosaraviolin. Ingen fisk på menyn men en del vegetariska rätter. Menyn och vinlistan är rik och det lönar sig alltid att fråga sig fram.



Bäst

Att man med fördel kan beställa in små portioner/dela rätter så att man kan smaka på allt gott.



Sämst

Att det är stängt på söndagar, här vill man äta varje dag.



Pris

Huvudrätt 20–25 Euro.



Kontakt

Via del Politeama 23


Tel +39 065818918



La Rosetta


Läge

Inte långt från Pantheon, Roms äldsta bäst bevarade byggnad.



Stämning

Lyxigt, dyrt och exklusivt. Så på med finkostymen och njut av inramningen.



Folk

Politiker, kändisar och sällskap som vill fira med något lite extra. Ofta även ett internationellt klientel.



Mat & Dryck

Här kostar det men det gör det ju om det smakar. Om man vill spendera lite extra och sätta guldkant på den romantiska resan så beställer man prima hummer och botaniserar i det stora urvalet av alla sorters skaldjur. Stället är vida känt för den fina fisken. Spara in på efterrätten. Köp i stället glass på någon av de många glassbarerna på tvärgatorna runt Piazza della Rotonda och sätt dig vid fontänen på torget och titta upp på det kvällsbelysta Pantheon.



Bäst

Att det känns lite lyxigt.



Sämst

Att det svider lite i plånboken.



Pris

Huvudrätt runt 35 Euro.



Kontakt

Via della Rosetta 8, +39 06 6861002


www.larosetta.com



Matricianella


Läge

På en liten gata mellan Fontanella Borghese och torget Piazza San Lorenzo in Lucina ligger det här guldkornet.



Stämning

Familjärt och traditionellt, stilrent med kypare i vita skjortor och svarta västar.



Folk

En blandning av politiker (parlamentet ligger ett stenkast bort), par och familjesällskap.



Mat & Dryck

Här är vinlistan tjock som en bibel och menyn är mycket varierad. Klassiska pastor som all’amatriciana och carbonara förstås men även kött och fisk.



Bäst

Alltid en dagens pasta med säsongsråvaror.



Sämst

Svårt att få bord.



Pris

Huvudrätt cirka 20 Euro.



Kontakt

Via del Leone 3–4. Tel +39066832100.


www.lamatricianella.it



La Fraschetta


Läge

I hjärtat av det genuina kvarteret Trastevere, nära korsningen Viale Trastevere/San Francesco a Ripa.



Stämning

Rödrutiga dukar, stora knippen av vitlök och torkad röd pepperoncini (spansk peppar) hänger från taket.



Folk

Familjer, kollegor i sällskap och par – mycket avslappnat.



Mat & Dryck

Förutom de klassiska pastorna carbonara, all’amatriciana, cacio e pepe, spagetti med mycket riven lagrad pecorino (fårost) och malen svartpeppar. så finns även de för Rom så typiska inälvsrätterna, trippa och coda alla vaccinara (mage och svans, respektive tillagade i mustiga tomatsåser) Det kanske låter avskräckande men det är riktigt gott. Pizza i vedeldad ugn. En husets specialitet är efterrätten vaniljmousse med varm chokladsås. Ingen överdriven vinlista men fullgod.



Bäst

Saltimbocca (kalv med salvia och parmaskinka) står oftast inte på menyn men finns alltid om man frågar.



Sämst

Man kan inte boka bord utan blir uppsatt på en lista om det är fullt och så får man vänta på sin tur.



Pris

Huvudrätt runt 15 Euro.



Kontakt

Via di San Francescoa Ripa 134


+39 06 5816012, www.lafraschetta.it



Trattoria der Pallaro


Läge

Nära Campo dei Fiori.



Stämning

Ett av de mest originella matställena i Rom. Här råder enkelheten. De träklädda väggarna och pinnstolarna är nog så pittoreskt.



Folk

Turister före klockan 21. Efter det kommer politiker, familjer, präster och folk från kvarteret.



Mat & Dryck

Det finns ingen meny utan det serveras ”vad som finns i huset” som dock alltid börjar med flera små tallrikar med fänkål, linser, prosciutto, mozzarelline och oliver. Sedan följer en rejäl pasta (carbonara eller l’amatriciana med bacon och tomat) och därefter en tallrik med en skiva stek och grytbitar med en sorts hemfriterade potatischips och ofta kronärtskocka. Till efterrätt serveras en bit nygräddad paj. Till detta dricker man husets vita eller röda enkla karaffvin som ingår i priset.



Bäst

Att det fortfarande finns enkla och romerska ställen som det här.



Sämst

Att man inte kan betala med kreditkort.



Pris

För 22 Euro – varken mer eller mindre – får du rubbet.



Kontakt

Largo der Pallaro 15


Tek +39 06 688 014 88



Taverna Degli Amici


Läge

I Roms judiska kvarter, gettot som tillkom på 1550-talet då påven Paulus IV tvingade alla judar hit.



Stämning

Lugnt och stillsamt på det lilla torget Piazza Margana.



Folk

Hit kommer ett blandat klientel med många skådespelare, politiker och journalister som bor i kvarteret.



Mat & Dryck

Säsongen för färska kronärtskockor börjar i februari och här finns både ”carciofi alla romana” och den judiska (som man doppar ner i kokhet olja så den friteras och öppnar upp alla bladen.) Både fisk och kött utmärkt.



Bäst

Kanelmoussen som man inte hittar på något annat ställe i staden.



Sämst

Ibland abonnerat för privata sällskap



Pris

En huvudrätt ligger runt 20-25 Euro.



Kontakt

Piazza Margana 37, Tel +3906 69920637, www.latavernadegliamici.com



Il Drappo


Läge

I en liten gränd inte långt från den gamla pilgrimsgatan Via Giulia mitt i hjärtat av Roms historiska centrum.



Stämning

Här äter man under draperade vita textilier i taket, mycket romantiskt och intimt.



Folk

Många par, men även familjesällskap.



Mat & Dryck

Signora Tolu håller hög standard på sina sardiska rätter där det är svårt att bestämma sig för om man vill hugga in på ”crudi” (råa scampi) eller om man ska börja med en bläckfisk-carpaccio. Sardiska viner är bland de absolut bästa man kan dricka i Italien och här finns det att välja på. Även många typer av grappa. Pröva även den sardiska myrtenlikören.



Bäst

Den pinfärska fisken.



Sämst

Litet och blir därför ofta fullt.



Pris

Huvudrätt 15–20 Euro.



Kontakt

Vicolo del Malpasso 9.


Tel 06-687 73 65, www.ildrappo.it



Text:

Ann-Louice Dahlgren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande