Frihetsgudinnan i New York har ett hemligt rum.
1 av 2: Frihetsgudinnan i New York har ett hemligt rum. Foto: Istock
Efter 46 år upptäcktes det hemliga facket i den här Leonardo Da Vinci-statyn.
2 av 2: Efter 46 år upptäcktes det hemliga facket i den här Leonardo Da Vinci-statyn. Foto: Pressbild

9 berömda platser med dolda hemligheter

De hör till världens mest kända och besökta byggnader.

Ändå rymmer de hemligheter få av oss känner till.

Vad döljer sig bakom väggarna i Frihetsgudinnan och i gatlampan på Londons Trafalgar Square?

Här är nio berömda byggnader med dolda hemlisar.

1. Frihetsgudinnans fackla, New York

I dag kan man inte komma högre upp i Frihetsgudinnan än till kronan, men fram till 1916 gick det att ta sig ända upp till rummet inuti facklan.

Men i juni 1916, mitt under första världskriget, sprängde tyska agenter en pir i närheten som inte bara dödade flera hundra människor utan även fick bråte att fara upp och naglas fast i Frihetsgudinnans arm, vilket gjorde trappan upp till facklan så farlig att beträda att den spärrades av för gott.

 

LÄS OCKSÅ: Frihetsgudinnans 13 okända hemligheter

2. Hemliga facket i Leonardo Da Vinci-statyn i Rom

En mäktig och nära 30 meter hög staty föreställande konstnären Da Vinci avtäcktes invid flygplatsen Fiumicino-Leonardo da Vinci i Rom 1960. Men det var inte förrän 46 år senare som det hemliga facket halvvägs upp på statyn upptäcktes. Innehåll: två dokument, ett med områdets historia (skrivet på latin) samt ett annat med en lista på gästerna vid avtäckningen).

 

LÄS OCKSÅ: Roms gömda pärlor – höjdarna du måste se

3. Polisstationen i lampan, London

1926 var det strejkbråk i centrala London och polisen ville ha ett hemligt ställe där de kunde spana över folkmassorna på Trafalgar Square. Lösningen var att skapa ett utrymme i en lampstolpe vid torget stort nog för att rymma en larmtelefon plus två fångar. Numera lagras städutrustning i håligheten.

4. Gatskyltarna under gatan i London

Påpassliga fotvandrare på Charing Cross Road i hjärtat av London kan upptäcka gatskyltarna med gatnamnet Little Compton Street – de sitter under trottoaren nedanför ett ventilgaller till tunnelbanan under. Little Compton Street upphörde att existera 1896, men skyltarna tros vara en del av en gammal servicetunnel.

 

5. Hemliga järnvägsstationen i New York

Under hotell Waldorf Astoria ligger en undanskymd järnvägstation som president Franklin D Roosevelt använde för att resa inkognito till och från sin svit på hotellet och sin privatbostad i New York. Roosevelt var president från 1933 fram till sin död 12 april 1945.

Waldorf Astoria. Foto: Mark Lennihan / AP

6. Hemliga rummet i Mount Rushmore

Inuti turistattraktionen Mount Rushmore i amerikansk delstaten Syddakota finns ett dolt rum.

Här bevaras USA:s konstitution (självständighetsförklaringen), inristad i emaljerade porslinsbrickor samt korta beskrivningar av de fyra presidenterna som avbildas på monumentet. Det vill säga George Washington (1732–1799), Thomas Jefferson (1743–1826), Theodore Roosevelt (1858–1919) och Abraham Lincoln (1809–1865). Brickorna ligger i en träkista inuti ett titanvalv, skyddad av en massiv granitdörr. Rummet visas inte för allmänheten.

 

LÄS MER: Se bilder från hemliga rummet i Mount Rushmore här

Mount Rushmore. Foto: Rivernorthphotography / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO


7. Lägenheten i Eiffeltornet, Paris

Tornets upphovsman Gustave Eiffel byggde en egen privatlägenhet i tornet 1889. Med sitt läge på tredje våningen i tornet – 285 meter över mark – har lägenheten praktfulla vyer över centrala Paris.

Byggherren släppte väldigt sällan in utomstående i sin lägenhet. En av de få som tilläts kliva in var uppfinnaren Thomas Edison som då demonstrerade sin senaste uppfinning, fonografen, som spelade upp ljud från rullar.

Den nyrenoverade lägenheten rymmer vaxfigurer i naturlig storlek föreställande Eiffel, hans dotter Claire samt besökaren Edison.

 

LÄS MER: Se bilderna från Eiffeltornets hemliga lägenhet

Eiffeltornet.

 

8. Tennisklubben på Grand Central-terminalen i New York

Få av de många pendlare som hastar förbi här känner till att terminalen rymmer en tennisklubb på översta planet. Anläggningen Vanderbilt Tennis Club skapades på 60-talet och rymmer två tennisplaner och ett gym.

9. Hemliga balkongen på Empire State Building, New York

Den berömda skyskrapan har offentliga utsiktsplatser på våningarna 86 och 102, men den lilla balkongen på 103:e våningen är länge en väl bevarad hemlighet. Den är till för att fastighetens skötare ska kunna ta sig upp till spiran i byggnadens topp . Säkerheten är inte alls i klass med de på skrapans offentliga utsiktsbalkonger – först nyligen försågs den lilla balkongen med ett litet skyddsräcke.

Bara ytterst sällan släpps andra än personal ut på balkongen. Oftast handlar det om kändisar. Sångerskan Taylor Swift har till exempel fotograferats här.

 

LÄS MER: Se den hemliga balkongen på Empire State Building här

Taylor Swift på den hemliga balkongen på Empire State Building. Foto: Instagram

Källa: Daily Mail

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande