1 av 5: Simmade vid båten i flera minuter
Kanske världens minsta stad, Huacachina i Peru.
2 av 5: Kanske världens minsta stad, Huacachina i Peru. Foto: SHUTTERSTOCK
Kalkstensformationer i Vita öknen i Egypten.
3 av 5: Kalkstensformationer i Vita öknen i Egypten. Foto: SHUTTERSTOCK
Dramatiskt lavalandskap på Island.
4 av 5: Dramatiskt lavalandskap på Island. Foto: SHUTTERSTOCK
5 av 5

8 vackra öknar som är okända för de flesta

En öken är en plats med mycket lite, till obefintlig nederbörd. Sahara, Mojaveöknen och Gobiöknen känner de flesta till. Men känner du till världens största öken? Eller den som utgörs av minst 10 miljarder ton salt?

För att ett område ska klassas som öken ska det vara en plats med mycket sparsam nederbörd, ofta kombinerat med hög avdunstning, vilket resulterar i ingen eller mycket skral växtlighet. Det finns olika typer av öknar: Sandöken, polaröken, saltöken och klippöken, för att nämna några kategorier.

Här har vi samlat 8 vackra öknar som du förmodligen inte känner till.

1. Isländska höglandet

Isländska höglandet. Foto: SHUTTERSTOCK

Delar av Isländska höglandet som täcker större delen av inlandet på ön är klassad som vulkanisk öken. Här finns ingen växtlighet, i stället möts du av ett kargt och dramatiskt landskap med jord i olika grå, bruna och svarta nyanser, lava och vulkanisk aska. 

2. Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni. Foto: SHUTTERSTOCK

Med en area lika stor som Skåne och minst 10 miljarder ton salt är Salar de Uyuni världens största saltöken. Här utvinns ungefär 25 000 ton salt om året. Området har mindre än fem regndagar i månaden, men när det händer förvandlas den platta ytan till världens största spegel när vattnet lägger sig som en hinna över saltet.

3. Huacachina, Peru

Huacachina. Foto: SHUTTERSTOCK

Det mest spektakulära i Atacamaöknen är kanske inte alla de stora sanddynerna i området, utan den lilla byn Huacachina, alldeles vid en liten oas. Kanske är det samtidigt världens minsta stad, med runt 100 bofasta. Byn ligger fyra timmar söder om Lima, och du kan ta dig dit via en direktbuss, eller buss och taxi.

LÄS MER: Lilla byn mitt i öknen är ett drömresemål 

4. Spiti Valley, Indien

Spiti Valley. Foto: SHUTTERSTOCK

Söker du en välsignad, men ändå utmanande upplevelse kanske Spiti Valley är något för dig. Området domineras av en kall bergsöken, och är belägen högt i Himalaya. Här finns två av de äldsta klostren i världen, som även är Dalai Lamas favoriter. Förbered dig på stora höjdskillnader, noll mobiltäckning och långa vandringssträckor.

5. Taklamakanöknen, Kina

Taklamakanöknen. Foto: SHUTTERSTOCK

Här är den näst största sandöknen i världen. Ytan är till största delen täckt av upp till 100 meter höga sanddyner som hela tiden förflyttar sig med hjälp av den starka vinden. Den svarta sandstormen är ökänd i området. Stormen virvlar upp flera ton med sand och begraver allt i sin väg. Namnet har den fått av att den oftast förmörkar himlen helt. Hela städer har begravts under sanden.

6. Sonoraöknen, Arizona

Sonoraöknen. Foto: SHUTTERSTOCK

Sonoraöknen en av de största och varmaste öknarna i Nordamerika. Den ogästvänliga platsen är bland annat hemvist åt två för öknen specifika kaktussorter: Saguaro och Orgelkaktus.

7. Vita öknen, Egypten

Vita öknen. Foto: SHUTTERSTOCK

Vill du vara med om något alldeles speciellt ska du bege dig till Vita öknen. Det här är en öken i öken, mitt emellan två oaser i Libyska öknen. Men det är inte det som gör den så speciell, utan de naturliga kalkstensformationerna som sticker upp som gigantiska svampar ur jorden. Eftersom vinden blåser med större kraft längst marken nöts allt förutom den hårda kalkstenen bort, och kvar blir de spektakulära formationerna. Har du slut på ”instamoments” är det hit du ska bege dig!

8. Antarktis, Sydpolen

Antarktis. Foto: SHUTTERSTOCK

Antarktis är den största öknen i världen. Antarktis ligger på Sydpolen som är den torraste, blåsigaste och kallaste kontinenten på hela jordklotet. Blott 200 millimeter regn faller per år och temperaturen kan sjunka så lågt som nästan -90 grader Celsius på vintern. 

LÄS MER: Sossusvlei – spöklik öken som förundrar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande