Lejonstaden i Quiandaosjön, Kina.
1 av 8: Lejonstaden i Quiandaosjön, Kina. Foto: Youtube
Villa Epecuén i Argentina.
2 av 8: Villa Epecuén i Argentina. Foto: youtube
Resia i Italien, med kyrktornet som sticker upp.
3 av 8: Resia i Italien, med kyrktornet som sticker upp. Foto: Colourbox
Dwarka – staden som klimatförändringarna dränkte.
4 av 8: Dwarka – staden som klimatförändringarna dränkte. Foto: Youtube
Titicaca-sjön i Peru har en hemlighet.
5 av 8: Titicaca-sjön i Peru har en hemlighet. Foto: Colourbox
Yonagunipyramiden utanför Japans kust är över 12000 år gammal.
6 av 8: Yonagunipyramiden utanför Japans kust är över 12000 år gammal. Foto: Youtube
Den legendariska jamaicanska hamnstaden Port Royal försvann i en jordbävning.
7 av 8: Den legendariska jamaicanska hamnstaden Port Royal försvann i en jordbävning. Foto: Youtube
Vissa tror att Pavlopetri kan vara inspirationen till myten om Atlantis.
8 av 8: Vissa tror att Pavlopetri kan vara inspirationen till myten om Atlantis. Foto: Youtube

8 sjunkna städer som du faktiskt kan besöka

Atlantis existerar inte, men det finns andra sjunkna städer som faktiskt går att ta sig till.

Här är 8 städer som kräver snorkel för besöket.

Filosofen Platon förstod nog aldrig vad han ställde till med när han i två av sina dialoger nämnde den sjunkna staten Atlantis. Det var enligt honom en oerhört rik och mäktig nation som straffades av gudarna för sitt högmod och sin maktlystnad. Atlantis sjönk ner i djupet.

Atlantis fanns aldrig

Historien har i tusentals år lockat människor att leta efter den sjunkna ön och alla dess fantastiska skatter.

Nu för tiden är dock alla forskare överens om att Atlantis, så som Platon beskrev det, aldrig har funnits. Men det betyder inte att det inte finns sjunkna städer.

Här är åtta fantastiska platser under ytan du kan besöka både med och utan dykutrustning.

LÄS OCKSÅ: Världens 13 häftigaste övergivna platser

 

1. Lejonstaden i Quiandaosjön, Kina

En av de mer spektakulära undervattensstäderna ligger i Kina, och kallas för Lejonstaden. Staden byggdes under Han-dynastin runt åren 25-200 efter Kristus, och vilar under ytan i de "tusen öarnas sjö". Sjön uppstod när området förvandlades till en vattenreservoar 1958. Lejonstaden föll i glömska fram till 2001 då den återupptäcktes av undervattensarkeologer.

I Lejonstaden kan man se fantastiska skulpturer och byggnader, och staden är i dag ett av landets populäraste turistmål. Sedan några år tillbaka är det öppet för offentligheten att i ordnade grupper dyka och besöka staden.

 

2. Villa Epecuén, Argentina

När bergväggarna som omgärdade den högt belägna saltsjön Epecuén kollapsade dränktes den lilla byn med samma namn. I början var vattendjupet bara en meter men vattnet sjönk aldrig undan och efter några år stod Villa Epecuén helt under vatten. Mellan 1993 och 2009 låg staden, som en gång haft 1500 invånare och 25 000 turister om året, helt dold under vattenytan.

Men sedan började vattnet sakta sjunka undan och staden dök upp igen. Turisterna har återvänt, men nu för att uppleva en modern ruinstad. 2013 gjorde trailcyklisten Danny MacAskill en fantastisk film där han cyklar omkring i Villa Epecuén.

LÄS OCKSÅ: 9 hemligheter på havets djup

 

3. Resia, Italien

Mitt i sjön sträcker sig ett kyrktorn mot himlen. Det är det enda som i dag påminner om den stad som en gång låg här.

För sextio år sedan fick ett energibolag trots invånarnas protester tillstånd att förena två små sjöar till en enda större. Men projektet ledde snart till att staden Graun svämmades över. Endast kyrktornet stod pall för katastrofen och är numera ett utflyktsmål. Särskilt populärt är det på vintern då sjön fryser och man kan vandra till tornet.

 

4. Dwarka, Indien

En gång för tusentals år sedan var detta en jättestad. Sedan slog klimatförändringen till. Havsytan steg och staden hamnade 120 meter under Indiska oceanen.

I dag räknas Dwarka som en av mänsklighetens äldsta städer och är ett paradis för undervattensarkeologer.

 

5. Templet i Titicaca-sjön, Peru

Ett antikt tempel har hittats i Titicaca-sjön i Peru. Enligt Arkeologer är templet mellan 1000 och 1500 år gammalt, alltså före Inkarikets storhetstid. Det har länge funnits legender kring sjön, bland annat att en uråldrig stad sjunkit ner i den. Inkafolket sägs ha sett sjön som födelseplatsen för sin civilisation. Nära sjön låg den dåtida staden Tiwanaku, med ett folk som senare införlivades i Inkariket, och man spekulerar i att det sjunkna templet kan ha byggts av samma folk. Varför det numera ligger på sjöns botten är däremot oklart.

LÄS OCKSÅ: 14 magiska platser du måste se innan du dör

 

6. Yonagunipyramiden, Japan

När man ser de vassa kanterna och formade hyllorna på den över 75 meter höga pyramiden, som tornar upp sig från havsbottnen är det svårt att inte bli förundrad. I synnerhet när man konstaterar att den är byggd för över 12 000 år sedan.

Yonuganipyramiden ligger utanför ön Yonugani-Jima i södra Japan och upptäcktes av lokala dykare som egentligen var där för att undersöka den stora population av hammarhajar som finns i området.

Pyramidens ursprung är omtvistat och det finns de som bestämt hävdar att det är en naturlig formation och inget byggnadsverk.

 

7. Port Royal, Jamaica

Kan man tänka sig något mer spännande än en sjunken piratstad i klart, karibiskt vatten.

Den legendariska jamaicanska hamnstaden Port Royal grundades 1663 och var ett paradis för dåtidens pirater. Det var en stad fylld av prostituerade och bråkstakar, där alkoholhaltiga drycker konsumerades i stora mängder och festerna alltid varade till långt in på småtimmarna. Staden fick snabbt ryktet om sig att vara "världens syndigaste stad".

Men 1692 drabbades området av en kraftig jordbävning och havet slukade den beryktade staden. Över 2000 invånare ska ha dött i naturkatastrofen och nu vilar staden på havets botten. Men än i dag hittar dykare kvarglömda skatter från det legendariska piratfästet.

 

8. Pavlopetri, Grekland

Ingen vet vad som hände denna spännande undervattensstad, men klart är att den var boplatsen för människor redan för 5000 år sedan. Innan staden sjönk till havets botten för 3000 år sedan, var den en populär handelsstad längs den grekiska kusten, och har troligtvis varit en hamnstad för bronsålderns grunda skepp, vilket flera intressanta fynd vittnar om. En del tror till och med att den mystiska staden kan vara ursprunget till legenden om självaste Atlantis…

Aktuellt just nu