ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 9 jan 2018 13.00

8 populära resmål som du bör undvika 2018

Drömmer du om en resa till Galapagos-öarna? Det unika resmålet är ett av åtta som det rekommenderas att man inte besöker i år.

Drömmer du om en resa till Galapagos-öarna? Det unika resmålet är ett av åtta som det rekommenderas att man inte besöker i år.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Sugen på en tur till Honduras? Tänk om, landet klassas som ett av världens allra farligaste, och svenska UD avråder å det strängaste att åka dit.

Sugen på en tur till Honduras? Tänk om, landet klassas som ett av världens allra farligaste, och svenska UD avråder å det strängaste att åka dit.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Så här års funderar många njutningsfullt över vilka resmål de ska välja under det nya året.

Utbudet av härliga platser är som bekant enorm, men finns det då resmål som du absolut bör undvika?

Här är 8 platser som du rekommenderas att hålla dig borta från!

Det är klassiska reseguideförlaget Fodor's Travel som sammanställt listan över 8 resmål du bör undvika 2018. Bland skälen märks allt från känsliga miljöer, till politisk oro och fientlighet mot turister: 

1. Galapagosöarna

Turismen till ögruppen är hårt reglerad för att skydda den känsliga miljön, men enligt Fodor's är öarnas ömtåliga ekosystem ändå mycket sårbart. Ökar turismen ytterligare kan miljön skadas mycket allvarligt.

2. Burma

Tills helt nyligen stod Burma högt på alla världsresenärers önskelistor då landet just öppnats för turism efter åratal av isolering. Under fjoråret avslöjades dock regimens våldsamma behandling av minoritetsfolket rohingya, villket har väckt världens avsky. Fodor's påpekar att FN kallat övergreppen "ett urtypiskt exempel på etnisk rensning".

3. Taj Mahal

Under det kommande året får Taj Mahals kupol sin första grundliga rengörning sedan den byggdes för 369 år sedan. En sorts lerpasta används för att tvätta andra delar av monumentet. Såvida din dröm om Taj Mahal inte omfattar att bli fotograferad framför en lerinpackad och halv nedmonterad kupol, så vänta med besöket till åtminstone 2019.

LÄS MER: Här är de hetaste resmålen 2018

Vill du uppleva Taj Mahals storhet gör du bäst i att vänta ett år eller två. Palatset ska nämligen rengöras för första gången sedan det stod färdigt för 369 år sedan.

4. Phang Nga Park, Thailand

"Rusningen till paradiset har överansträngt många av Thailands stränder", skriver Fodor's, som dock påpekar att bra initiativ tagits för att återställa dem. Under tiden rekommenderar man dock Thailandsresenärer att resa till mindre besökta områden och "njuta av en tropisk semester bortom stöket".

5. Mount Everest

Enligt Fodor's är priset för att kunna skryta om att ha tagit sig upp för Mount Everest inte värt det. Under 2017 dog sex människor dog under klättring på berget, och dessutom kostar ett äventyr här väldigt mycket pengar - mellan vanligen mellan 300 000 och en halv miljon kronor.

6. Venedig, Barcelona, Amsterdam

Allt för omfattande turism har gett upphov till motståndsrörelser i populära turiststäder som de nämnda ovan. Det kan därför vara vettigt att undvika dem.

LÄS MER: Instagram är avgörande när unga väljer resmål

Allt för omfattande turism har gett upphov till motståndsrörelser i populära turiststäder. Exempelvis i Venedig.

7. Honduras

Antalet mord har minskat de senaste åren, men Honduras är fortfarande en av de farligaste platserna i världen. Ta det säkra före det osäkra och spendera semesterkassan någon annanstans.

8. Kinesiska muren och Peking

Delar av muren håller på att falla samman och Pekings smutsiga luft blir allt mer outhärdlig. 

ELISABETH MONTGOMERY