Koh Khai Nui och Koh Khai Nai är förbjuden mark för turister sedan i maj i fjol.
1 av 4: Koh Khai Nui och Koh Khai Nai är förbjuden mark för turister sedan i maj i fjol. Foto: GETTY
Chefen för marknadsföringen av Amsterdam menar att turister inte visar någon respekt för stadens karaktär.
2 av 4: Chefen för marknadsföringen av Amsterdam menar att turister inte visar någon respekt för stadens karaktär. Foto: SAMI SERT
I fjol infördes ett biljettsystem i Cinque Terre, där gränsen sattes till en och en halv miljon besökare om året.
3 av 4: I fjol infördes ett biljettsystem i Cinque Terre, där gränsen sattes till en och en halv miljon besökare om året. Foto: GETTY
De många japanska badanläggningarna är populära attraktioner även bland turister. Dock har många utländska besökare stött på ett oväntat problem - japanerna ogillar starkt tatueringar vars förekomst är närmast tabu i landet.
4 av 4: De många japanska badanläggningarna är populära attraktioner även bland turister. Dock har många utländska besökare stött på ett oväntat problem - japanerna ogillar starkt tatueringar vars förekomst är närmast tabu i landet. Foto: SEAN PAVONE

8 platser som avskyr turister över allt annat

Flera av våra populäraste resmål har fått nog.

Orter som Barcelona, Amsterdam och Santorini håller på att älskas ihjäl av gigantiska turistflockar och på många håll börjar de fast boende bli direkt fientliga mot turisterna.

Här är åtta platser som inte alls uppskattar turister:

Koh Khai-öarna, Thailand

Thailand är oftast extremt turistvänligt, men de här öarna (Koh Khai Nui och Koh Khai Nai) är förbjuden mark för turister sedan maj i fjol. Öarna är kända för sina färgstarka koraller och var mycket omtyckt som mål för dagsutflykter från Phuket. Orsaken till förbudet är miljöskäl.  Myndigheterna uppger att nära 80 procent av korallerna har farit illa på grund av av alla nyfikna besökare.

LÄS MER: Turister i Thailand portas från flera stränder

Santorini, Grekland

I fjol fick en av Greklands flitigast utnyttjade hamnar nog. Man bestämde sig för att begränsa antalet besökande kryssningsskepp i hamnen i öns huvudort Fira. Den superpopulära ön huvudstad översvämmades nämligen sedan länge av runt 10 000 överdagen-besökare från skeppen dagligen under högsäsong. Nu har man satt gränsen till 8 000. 

Greklands vackraste ö – Santorini. Foto: ANNA HAGVÄRN

Amsterdam

Chefen för marknadsföringen av Amsterdam, Frans van der Avert, gjorde nyligen ett vasst uttalande som visar att staden är urless på turister, skriver The Independent.

– Vi lägger inte ens en euro på marknadsföring av Amsterdam längre. Vi vill inte ha hit mer folk. Vi vill höja kvalitén på våra besökare – vi vill ha folk som är intresserade av vår stad, inte sådana som bara vill ha den som en bakgrundsmiljö till sitt festande. 

– Vi ser många turister som inte visar någon respekt för stadens karaktär. Särskilt lågprisflyget skapar problem. Ryanair-resenärer är de mest högljudda.

Ord och inga visor.

Bhutan

Turismen kom i gång först 1974 till det här kungadömet vid Himalaya och den är högst begränsad eftersom landet arbetar hårt på att bevara sin unika kultur och sin oförstörda natur. Inriktningen är "turism med högt värde men låg påverkan". För den turist som väl kommer dit är förstås begränsningen ett plus på grund av bristen på trängsel, men det är inte billigt, visumet kostar över 2000 kronor – per dag!

Turismen i Bhutan är högst begränsad eftersom landet arbetar hårt på att bevara sin unika kultur och oförstörda natur. Foto: JONAS SUNDQUIST

Cinque Terre, Italien

Den här lilla gruppen tät sammanslingrande bergsbyar på den vackra italienska kusten har tagit till kraftåtgärder för att begränsa turismen. I fjol (2016) infördes ett biljettsystem och gränsen sattes till en och en halv miljon besökare. Siffran kan låta hög med sommaren 2015 sökte sig två och en halv miljoner turister sig hit.

LÄS MER: Så vill Cinque Terre begränsa turismen

Barcelona

När Ada Colau, Barcelonas första kvinnliga borgmästare tillträdde 2015 skrädde hon inte orden när det gällde den turism hon anser förstör hennes stad.

– Vi vill inte att staden ska bli en billig souvenirbutik, sa hon och tog Venedig som varnande exempel. Sedan dess har hon frusit alla tillstånd för nya hotell och uthyrningslägenheter för turister. Hon har också bedrivit en jakt på kort-tids-uthyrare och utfärdat böter till Airbnb på 30 000 euro. Bland hennes förslag finns såväl en ny turistskatt som en begränsning av antalet turister som släpps in i staden.

LÄS MER: Barcelona trappar upp kriget mot turister

Ada Colau, Barcelonas borgmästare, vill inte att staden ska bli en billig souvenirbutik. Foto: LUCIANO MORTULA

Japanska badhus

De många japanska badanläggningarna anlagda på eller vid landets stora utbud av läckra, varma källor är populära attraktioner även bland turister. Dock har många utländska besökare stött på ett oväntat problem – japanerna ogillar starkt tatueringar vars förekomst är närmast tabu i landet. Tatueringar är mycket starkt förknippade med gangstrar och Yakuza (landets motsvarighet till maffian). Mer än hälften av alla onsen (bad med varma källor) vägrar släppa in tatuerade personer.

Arlington, Texas, USA

För två år sedan analyserade amerikanska flygbolaget Stratos Jets över 37 000 geografiskt taggade och turistrelaterade tweets för att utröna vilka platser som var mest vänliga mot besökare i USA – och vilka som var ovänligast. 

I den senare kategorin vann den här Texasstaden, följd av New York och Las Vegas. 

Arlington i Texas är den stad som anstränger sig minst för att vara trevlig gentemot sina besökare på Twitter, enligt flygbolaget Stratos Jets. Foto: GETTY

LÄS MER: Europa – så uppfattas vi av turister

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande