Bunkrarna som löper under hela Albaniens yta.
Den spektakulära och mycket populära saltgruvan i Kraków.
En av ingångarna till Cu Chi-tunnlarna i Vietnam.
1 AV 3
Bunkrarna som löper under hela Albaniens yta.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Den spektakulära och mycket populära saltgruvan i Kraków.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
En av ingångarna till Cu Chi-tunnlarna i Vietnam.
Foto: SHUTTERSTOCK

8 häftiga övergivna platser under jord

Övergivna platser är ofta mytomspunna och mystiska, speciellt om de dessutom ligger under jord. Här är några speciella ställen i världen, som bunkrarna i Albanien, spökstationer i London, New York och Stockholm, samt en enorm underjordisk stad.

1. Bunkrarna i Tirana, Albanien

När de över 700 000 bunkrarna som ligger under marken i princip hela Albanien övergavs 1990 hade de väldigt litet militärt värde, de hade heller inte för sitt avsedda syfte under kommuniståren 1945–1990. De flesta är i dag förfallna medan andra har gjorts om till kaféer, lager och hem för hemlösa eller djur. 2014 öppnades förre diktatorn Enver Hoxhas enorma, topphemliga bunker för allmänheten. Här ryms Bunk'Art, ett museum för utställningar kring nationens moderna historia och samtida konst. Den 2 685 kvadratmeter stora bunkern ligger strax utanför Tirana, och rymmer 106 rum, inklusive en biograf.
Hitta hit: Rruga Fadil Deliu 1001, Tirana

Det sägs att det finns runt 24 bunkrar per kvadratkilometer under jorden i Albanien. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Chamberí-stationen, Spanien

Chamberí-stationen som designades av spanska arkitekten Antonio Palacios invigdes den 17 oktober 1919, och stängdes permanent i maj 1966. På grund av modernisering av tunnelbanenätet hölls stationen stängd i över 40 år. Tack vare en skyddande mur bevarades stationen i befintligt skick. 2006 inleddes restaureringsarbeten i syfte att förvandla stationen till ett museum. Två år senare öppnades den och är i dag en välbevarad tidskapsel från tidigt 1920-tal.
Hitta hit: PlazaChamberí, s/n28010, Madrid

Chamberí metro station, en bevarad tidskapsel sedan tidigt 1920-tal. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Wieliczkas saltgruva, Polen

Gruvan ligger utanför Kraków, 327 meter rakt ner under staden Wieliczka. Första gången Wieliczka nämns i skrift är på 1100-talet där platsen beskrivs och att det redan i slutet av 900-talet förekom storskalig saltbrytning.  I dag är gruvan en av de populäraste sevärdheterna i Kraków, jämte Auschwitz, med långt över en miljon besökare per år. 1978 sattes Saltgruvan i Wieliczka upp som ett av de första tolv världsarven på Unescos då nyinstiftade världsarvslista. Det är rekommenderat att köpa biljetter till gruvan i förhand.
Hitta hit: Tåg från Krakows centralstation till Wieliczka Rynek-Kopalnia. Därifrån är det cirka 500 meter till Saltgruvan. 

Magisk miljö i saltgruvan i Wieliczkas. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Crystal Palace-stationen, England

”Tunnelbanestationen i Londons Crystal Palace Park var ett underverk av viktoriansk elegans när den invigdes 1864”, skrev Allt om Resor när den återigen öppnades för allmänheten 2016. Den vackra stationen ligger väl gömd vid Crystal Palace Parade, och det är inte många som känner till att den existerar. Det finns gott om myter kring den övergivna plattformen. En version hävdar att stationen stängdes eftersom ett ett tåg fullt med passagerare blev fast när en tunnel kollapsade.
Hitta hit: Västra sidan av trottoaren på Crystal Palace Parade, SE19. Närmsta station, Crystal Palace.

Crystal Palace-stationen, en dold pärla inte många känner till. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Derinkuyu, Kappadokien, Turkiet

Under Derinkuyu ligger den största av de minst 150 underjordiska städerna som finns i turkiska Kappadokien. I över ett årtusende var den underjordiska staden befolkad, med allt från vinfabriker till stall. Man vet fortfarande inte riktigt hur stor staden under Derinkuyu är, senast 1963 upptäckte man tunnlar som ledde till nya rum och förenar Derinkuyu med andra underjordiska städer. Minst åtta våningsplan är framgrävda, och enligt vissa experter kan det finnas upp till 27 våningar. De som bodde i den underjordiska staden kunde avskärma sig helt genom att stänga stora stendörrar.
Hitta hit: Bayramlı, Niğde Cd., 50700 Derinkuyu/Nevşehir, Turkiet.

En liten del av den underjordiska staden Derinkuyu i Turkiet. Foto: SHUTTERSTOCK

6. City Hall subway station , New York

Det finns en mängd spökstationer runtom i USA, men de flesta är igenbommade och förbjudet område. Undantaget majestätiska City Hall Station i New York som stängde i slutet av 1945. Transit Museum i Brooklyn säljer ett begränsat antal turer till plattformen. Biljetterna säljer slut snabbt och medlemmar har förtur. Men det finns ett annat (smart och gratis) sätt att få en skymt av den vackra interiören. Ta tåg nummer 6 till Brooklyn Bridge, sitt kvar på tåget och få en skymt av perrongen när det vänder och sakta kör förbi perrongen.
Hitta hit: Slutstationen på linje 6, Brooklyn Bridge.

Majestätiska City Hall Station som invigdes 1904. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Kymlinge station, Stockholm

”Endast de döda stiger av tåget vid Kymlinge” säger myten om den ofärdiga tunnelbanestationen.

Under slutet av 1970-talet fanns det planer på att bygga en stadsdel söder om Kista, ett projekt som fick förfalla då många myndigheter och statliga verk utlokaliserades till andra orter i Sverige. Bygget av Kymlinge station var dock redan påbörjat och man valde att slutföra bygget, men i råkonstruktion, det vill säga utan biljetthallar, rulltrappor, hissar och annan utrustning. Stationen som ligger mellan Hallonbergen och Kista på blå linjen mot Akalla är ett favoritmål inom urban exploration-kulturen.

Hitta hit: Hit tar du dig med blå linjen till Kista, alternativt via de motionsspår som löper runt stationen i Ursviks motionsområde. Det är dock inte tillåtet att beträda stationen.

”Endast de döda stiger av tåget vid Kymlinge.” Foto: Wikimedia

8. Cu Chi-tunnlarna, Vietnam

Cu Chi-tunnlarna är ett myllrande nätverk av underjordiska tunnlar i Cu Chi-distriktet i utkanten av Ho Chi Minh i Vietnam. Tunnlarna är del av ett ännu större nätverk av tunnlar som finns i större delen av landet. Tunnlarna användes under Vietnamkriget, huvudsakligen som gömställen i samband med strider, vapengömmor, logi för de stridande, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. I dag är det ett populärt resmål för turister.
Hitta hit: TL15, Phú Hiệp, Củ Chi, Hồ Chí Minh 733814, Vietnam.

Tunnlarna i Ho Chi Minh är inget för den klaustrofobiske. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Världens 13 häftigaste övergivna platser