Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 aug 2012 11:10

7 tips till fikasugna Gotlandsresenärer

Saffranspannkaka med salmbärssylt och flädersaft på Petesgården.

Saffranspannkaka med salmbärssylt och flädersaft på Petesgården.

Foto: Johanna Lundholm

Surdegsbröd från stenugnar, saffranspannkaka med utsikt över väderkvarnar - eller varför inte en fattig riddare i sann medeltidsanda. Här är 7 tips till fikasugna Gotlandsresenärer.

KUTENS BENSIN

En mycket annorlunda plats där inget verkar genomtänkt - förutom att ha gamla och rostiga saker. Den som gillar rockabilly, Elvis och gamla prylar har kommit helrätt. Andra kan komma hit för upplevelsen av ett väldigt annorlunda ställe. Hos Kuten finns "skroten", det vill säga ett gäng gamla bilar, alla rostiga, som vilar på gården och på bakgården står ett gäng rostiga kylskåp och frysar uppställda. Mitt i den mycket speciella restaurangen, Crêperie Tati, sitter gästerna och äter. Nyligen har fransmän tagit över stället och gör fantastiska crêpes i alla former.

Broskogs, Fårö.

Crepes på Kutens bensin.

Foto: Foto: Johanna Lundholm

kuten.se

 

På Sylvis döttrar säljs matbröd och bullar.

Foto: Foto: Johanna Lundholm

SYLVIS DÖTTRAR 

Den som gillar smöriga bullar och fina matbröd har kommit rätt. Här kan det lätt bli långa köer på morgnarna när turister och bofasta vill ha färskt matbröd och kakor. Bageriet öppnades av två systrar (döttrar till den bakälskande Sylvi) för 17 år sedan och har sedan dess flera gånger utsetts till ett av Sveriges bästa kaféer och konditorier. Det är dock inte mycket mysfaktor att sitta inne och fika. För den som vill sitta ner finns det några platser på bageriets altan, men hos Sylvis döttrar köper de flesta med sig brödet hem - eller till stranden. Fårö Sudergarda 1562, Fårö. sylvis.dinstudio.se

 

Foto: Foto: Johanna Lundholm

Wisby Glass och Glassmagasinet 

Nästan ett måste i Visby hamn. Glassmagasinet stoltserar som Sveriges största glassbar med 160 smaker kulglass. Kön ringlar lång under soliga sommardagar, men glassen är helt klart värd väntan. Det kan ta tid att välja mellan alla smaker och glasskonstellationer. Tips: Testa något som låter konstigt (till exempel popcornsmak), du kommer troligen bli förvånad över hur gott och självklart det känns i glassform. Skeppsbron 12, Visby.

www.glassmagasinet.se

 

LEVA KUNGSLADOR 

Petesgården

I en fin miljö med lador från 1600-talet finns här både stenugnsbageri, ekologisk restaurang, lekplats, äppellund, gårdsbutik och keramiker. Bageriet bakar förutom bland annat surdegsbröd och Gotlandslimpa även goda kakor och bakverk. Oerhört trevlig oas längs den stora vägen strax söder om Visby, omöjlig att missa. Den som vill köpa med sig kakor kan göra det i gårdsbutiken.

Toftavägen 20, Visby

www.levakungslador.se

 

 

Chokladtårta på Espegards.

Foto: Foto: Johanna Lundholm

ESPEGARDS 

Redan 1936 slog dörrarna upp till detta genuina kafé och konditori. Här bakas allt på plats, till och med de perfekta prinsessbakelserna. Espegards är ett klassiskt konditori som är öppet året runt, vilket inte är helt vanligt på Gotland. Välj mellan att sitta inomhus eller ute på altanen eller i trädgården. Storvägen 58, Ljugarn.

www.espegards.se

 

Italiensk mandeltårta på Gula Huset.

Foto: Foto: Johanna Lundholm

CAFÉ GULA HUSET

Ett pyttelitet kafé innanför ringmuren. I huset finns bara några få sittplatser i soffor och fåtöljer och ingen riktig disk. Personalen önskar helt enkelt gästerna välkomna och tar betalt i dörröppningen mellan kafédelen och köket - eller vid bordet. Café Gula Huset ligger mitt bland alla små gränder och har en liten, liten trädgård att sitta ner i. Här är vackert, mysigt och personligt. Stället har dessutom fantastiska bakverk som alla bakas i huset.

Tranhusgatan 2, Visby

www.cafegulahuset.se

 

PETESGÅRDEN

På den äkta gotländska bondgården från 1800-talet kan besökarna, förutom att upptäcka vackra omgivningar och handla i butiken, fika i trädgården. Här serveras hembakade kakor, bullar, smörgåsar och pajer. Prova också delikatessen saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt. Gården har ett fantastiskt läge med utsikt över åkrar, väderkvarn och hav. Fågelkvitter är allt som hörs och bondgårdslukten gör det hela bara ännu mer lantligt och härligt. Ett perfekt stopp längs vägen. Från väg 140 norr om Hablingbo följer du bara skyltar mot Petes, ungefär fyra kilometer från stora vägen. Museigården Petes, Petes/Hablingbo. www.museigardenpetes.se

ELISABETH MONTGOMERY