Rom. Här finns det mycket att se, men inget går upp mot att sätta sig på en uteservering och njua av den italienska maten och drycken.
Venedig. En kanaltur med en gondol kan kännas som ett måste när du är i Venedig – men det kan vara ruskigt dyrt och det finns billigare kanalbåtar!
Florens. Är du modig så prova florentiska snabbmaten trippa – komage kokt i rosenbröd.
I Milano finns några av Italiens bästa restauranger.
Ta en kaffe på torget i Verona.
Den vita oasen Lecce.
Njut av Neaples vackra bukt med Vesuvius i bakgrunden.
1 AV 7
Rom. Här finns det mycket att se, men inget går upp mot att sätta sig på en uteservering och njua av den italienska maten och drycken.
Foto: Iakov Kalinin
2 AV 7
Venedig. En kanaltur med en gondol kan kännas som ett måste när du är i Venedig – men det kan vara ruskigt dyrt och det finns billigare kanalbåtar!
3 AV 7
Florens. Är du modig så prova florentiska snabbmaten trippa – komage kokt i rosenbröd.
4 AV 7
I Milano finns några av Italiens bästa restauranger.
5 AV 7
Ta en kaffe på torget i Verona.
Foto: Per Karlsson
6 AV 7
Den vita oasen Lecce.
Foto: Per Karlsson
7 AV 7
Njut av Neaples vackra bukt med Vesuvius i bakgrunden.

7 sköna favoriter du inte vill missa i Italien

ITALIEN. Upptäck kulturskatter i Italien. Förlora dig i romantiska Verona, njut av mästerverk i Florens och vandra längs glänsande kanaler i Venedig.

Här är sju favoritstäder du inte får missa när du besöker den italienska stöveln.

Allt om Resor

1. ROM

Förförande blandning

Rom förför. Kanske är det för att här får man en känsla av både stor- och småstad, samtidigt.

Eleganta barer blandas med charmiga uteserveringar och små bottegor. Slipsklädda, välfriserade män tar sig fram på scooter i den tutande romerska trafiken. Äldre damer prutar på matmarknaden. Colosseum, Vatikanen, Peterskyrkan, Pantheon, Fontana di Trevi, Spanska trappan, oj, vad mycket det är att se! Men ingenting går upp mot att framåt kvällen sätta sig på ett torg, kanske i mysiga Trastevere, och njuta av ett glas rött och äta en riktig, romersk pasta. Det vill säga pasta all'Amatriciana med bacon, tomatsås och pecorinoost.

Missa inte: Enoteca al Parlamento, en lyxig vinbar med riktigt bra italiensk mat i ny tappning. Ät gott och drick underbara viner strax intill det italienska parlamentet. Via dei Prefetti, 15, Rom. Enotecalparlamento.com

Resa hit: Norwegian flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Rom. Ryanair från Skavsta och Göteborg. SAS från Stockholm och Köpenhamn.

Läs också: 16 härliga måsten i Rom

 

2. VENEDIG

Strosa i museum

Trots de miljoner besökare som varje år invaderar staden är Venedig en plats som fastnar i själen. Ett tips är att gå ut tidigt på morgonen och vandra längs de glänsande kanalerna innan turiststormen börjar blåsa. Gå över Markusplatsen och se den ståtliga Markuskyrkan i gryningen. Venedig är ett öppet museum. Palats och byggnader vittnar om vilken betydande handels- och sjöfartsstad staden en gång var. Trots alla turister går det att hitta genuina matställen som inte kostar skjortan.

Missa inte: Peggy Guggenheim-museet i området Dorsoduro. Konstsamlingen med verk av Francis Bacon, Picasso och många andra ligger i ett vackert palats intill Canal Grande. Trevlig restaurang inne på museet.

Resa hit: Norwegian och SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn. Ryanair från Skavsta.

 

Läs också: Guide till Venedigs stadslabyrint

3. FLORENS

Vackra Florens.

Kultur i Medicis spår

Florens är renässansens vagga. Här har Leonardo da Vinci och Michelangelo lämnat efter sig några av sina absoluta mästerverk. Familjen Medici finansierade konst, arkitektur och mycket av det som gör Florens till den stad den är i dag. Deras bostad, Palazzo Pitti, rymmer fem utställningar, och Boboliträdgården är ett måste. Uffizimuseet, som var deras kontor, är ett av världens mest besökta museer. Brunelleschis imponerande kupol på domkyrkan, Il Duomo, ser ut att vaka över stadens takåsar. På matmarknaden Sant Ambrogio kan du botanisera bland stånden. Är du modig så prova florentinsk snabbmat, trippa - komage kokt i tomatsås i rosenbröd, för den som vill testa nytt.

Missa inte: En aperitif på Hotel Lungarnos lyxiga takterrass. Hotel Lungarno, Vicolo dell'Oro. Lungarnocollection.com

Resa hit: Norwegian och SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn till Pisa. Ryanair från Skavsta. Från Pisa går flygbussar till Florens centralstation.

Läs också: Florens – charmigt kaos i trendiga kvarter

 

4. VERONA

Ta en spritz på torget

Mindre än Rom, renare än Florens och inte så turistig som Venedig; det gör Verona till den perfekta platsen för en romantisk weekend. I stadens centrum ståtar arenan. Det är bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua som är större. På sommaren är Veronas arena Italiens operacentrum. Gå vidare mot centrum, förbi alla lyxiga affärer, till det som förr var det romerska forumet och numera heter Piazza Erbe. Här dricker lokalbefolkningen spritz före middagen, en orange­färgad aperitif gjord på det mousserande vinet Prosecco och Campari (eller Aperol). Ett måste när du är i Verona.

Missa inte: Osteria Da Ugo. Rutiga dukar, bra service och en lång vinlista gör Da Ugo till en klar favorit i Verona. Den lokala pastan bigoli (tjocka spagetti) med anka och svart tryffel är ett tips. Osteriadaugo.com

Resa hit: Lättast är att flyga till Milano eller Venedig. Sedan snabbtåget La Freccia Rossa/Bianca.

5. MILANO

Modets metropol

Milano är Italiens enda riktiga metropol. Här promenerar man raskt, i strikt högertrafik. Mode och design är ledorden. Men här ligger även några av Italiens bästa restauranger och intressanta konstmuseer. Till exempel stjärnkrogen Cracco Ristorante in Milano och museet Il Museo del Novecento med verk av Lucio Fontana och andra italienska 1900-talskonstnärer. Missa inte heller Leonardo da Vincis "Den sista måltiden" inne på klostret Santa Maria della Grazie. Är du sugen på uteliv och drinkar är kanalområdet Navigli ett tips. Inte som Venedig precis, men ändå ett mysigt område med uteserveringar och glassbarer.

Missa inte: På Il Triennale, designmuseum nära parken Sempione, finns utställningar, en bokhandel med bra utbud av designböcker och en trevlig restaurang. Viale Alemagna 6.

Resa hit: Norwegian och SAS flyger från Stockholm och Köpenhamn. Ryanair från Skavsta, Göteborg och Köpenhamn till Bergamo.

 

6. LECCE

Prålig barockstad

Staden Lecce i Apulien brukar kallas söderns Florens. Som en vit oas tornar staden upp sig på den yttersta delen på den italienska klacken. Nästan alla byggnader är i vit sandsten. Lecce är en barockstad och man har inte sparat på utsmyckningarna. Markisen Grimaldi lär ha sagt att den superdekorerade fasaden på kyrkan Santa Croce fick honom att tänka på en "galning som har en mardröm". Lecce är en salig blandning av dessa utsmyckade palats, modebutiker av högsta klass och traditionella trattorior. Det är ett färgglatt stadsliv med överfyllda restauranger och barer. Det är även nära till Adriatiska och Joniska haven som möts i Apulien.

Missa inte: Lecces många bottegor där man gör helgon­figurer i papier-maché till kyrkor runtom i världen.

Resa hit: Alitalia flyger från Stockholm till Brindisi. Därifrån tar flygbussen 45 minuter.

 

Läs också: Njut av det goda livet i Lecce

7. NEAPEL

Spana på Vesuvius på promenaden

I Italiens tredje största stad blandas rik med fattig, dekadens med lyx och konstskatter med graffiti. Titta på Neapels kanske mest fantastiska konstverk i kyrkan och frimurartemplet Cappella Sansevero. Skulptören Antonio Corradini har förvandlat ett tungt marmorblock till en lätt vit slöja över en liggande Jesus. Eller lyssna på opera på San Carlo, söderns svar på Milanos La Scala. Ät Italiens godaste pizza - pizzan föddes i Neapel. En rätt okänd sevärdhet är det underjordiska Neapel, Napoli sotterranea. Titta på romerska akvedukter, kristna katakomber och gå genom skyddsrummen som man gömde sig i under andra världskriget. På havspromenaden njuter du av Neapels vackra bukt med Vesuvius i bakgrunden. Ta en aperitif och lyssna till den napolitanska dialekten.

Missa inte: Stadens bästa pizzor hos Ciro Santa Brigida. www.cirosantabrigida.it

Resa hit: Flyg till Rom och ta expresståget La Freccia Rossa till Neapel.

 

LÄS OCKSÅ:

 10 fantastiska platser i Italien
Marcus Birros guide till Italien
 

 

Av: Åsa Johansson