Vill du känna dig som Belle i Skönheten och Odjuret? Åk till Colmar i Frankrike.
1 av 4: Vill du känna dig som Belle i Skönheten och Odjuret? Åk till Colmar i Frankrike. Foto: SHUTTERSTOCK
Åk till Bibury i England och du lär utbrista: “Det är Robin Hood jag vill va!”.
2 av 4: Åk till Bibury i England och du lär utbrista: “Det är Robin Hood jag vill va!”. Foto: SHUTTERSTOCK
Český Krumlov I Tjeckien har flera likheter med staden där Pinoccio blev till.
3 av 4: Český Krumlov I Tjeckien har flera likheter med staden där Pinoccio blev till. Foto: SHUTTERSTOCK
Storsuccén Frost har delvis inspirerats av Sognefjorden.
4 av 4: Storsuccén Frost har delvis inspirerats av Sognefjorden. Foto: SHUTTERSTOCK

7 sagostäder som finns i verkligheten

Det finns sagolika platser och så finns platser som verkar vara direkt klippta ur sagans värld.

Här är sju platser som är så vackra att du inte tror det är på riktigt.

Alla har väl någon gång drömt om att semestra i sagans värld. Som att resa till Narnia, Landet Ingenstans eller Mumindalen. Men det finns faktiskt platser som är så vackra att det verkar vara tagna direkt ur en sagoberättare fantasi. 

Här är sju sagoplatser du faktiskt kan besöka, listade av Insider.

1. Colmar, Frankrike

Längtar du efter att känna dig som Belle i Skönheten och Odjuret? Då är det hit till Colmar i Alsace-regionen du ska boka en resa. Standen är känd om Lilla Venenedig tack vare den lilla kanalen som är kantad av fantastiska hus och byggnader och kullerstensgator. Närmare en sagoby kan du inte komma.

2. Neuschwanstein, Tyskland

Om du känner en dragning till att besöka Askungens slott är det hit till de bayerska bergen du ska söka dig. Byggt av den galne kungen Ludwig av Bayern i slutet av 1800-talet, men Neuschwanstein hämtade sin inspiration från medeltiden.

Detta sagolika slott gav i sin tur inspirationen till Askungens slott, som finns på alla Disneyland och i inledningarna till Disneys animerade filmer.

Askungens slott? Nej, Neuschwanstein i Tyskland. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Bibury, England

Om du känner att du vill brista ut i “Det är Robin Hood jag vill va!” så ska du absolut bege dig till den lilla byn Bibury i grevskapet Gloucestershire i södra England. Visserligen ligger byn med sina 700 invånare en bra bit från Sherwoodskogen, men vad gör väl det när man befinner sig i en av Englands vackraste byar.

Så det är bara att packa pilbågen och ge sig åstad.

LÄS MER: Årets 12 bästa badresor

4. Rakotz-bron, Tyskland

Om du längtar efter att besöka Tolkiens Midgård och känna dig lite mer som en hobbit, så kan du antingen åka tvärs över klotet till Nya Zeeland, eller också åker du helt enkelt till Krumlau i Tyskland och tar en kanot under Rakotz-bron i denna tyska version av Mörkmården. Det känns som om det finns alver, dvärgar och enter bakom varje sten.

Krumlau i Tyskland kan lätt misstas för Midgård. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Český Krumlov, Tjeckien

Känner du att näsan växer när du ljuger? Då kanske du skulle passa in i den här tjeckiska staden som starkt påminner om staden där Pinoccio blev till. Han var visserligen en italiensk marionettdocka, men det känns helt och hållet som om Gepettos verkstad skulle kunna ligga i denna pitoreska medeltidsstad.

LÄS MER: Nya bilderna från Tjernobyl – skrämmande vackra

6. Chefchaouen, Marocko

Denna stad skulle man gärna tillbringa tusen och en natt i. Som klippt och skuren för alla som vill känna sig som Aladdin och prinsessan Jasmin. Magin ligger i luften och varje oljelampa kan innehålla en ande. Och vem vet vad som händer om du får för dig att köpa en matta.

Chefchaouen är som klippt och skuren för alla som vill känna sig som Aladdin och prinsessan Jasmin Foto: SHUTTERSTOCK

7. Akershus, Norge

Om du inte har något mot kyla och älskar Frost, så är det hit du ska fara. Prinsessorna Elsa och Annas slott är gjort med Akershus som förebild, namnet Arendell är hämtat från hamnstaden Arendal och landskapet i filmen är skapat med Nærøyfjorden, som är en 18 kilometer lång arm till Sognefjorden, som förebild. Det är bara att packa för en Frost-turné. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande