7 misstag nybörjare gör på finkrog – se och lär!
På sommarsemestern kan oväntade saker inträffa.
Som till exempel att du hamnar på en riktig finkrog.
Här är sju saker du måste veta för att inte göra bort dig på lyxrestauranger.
Att gå på finkrog kan kännas lite pirrigt för den som är ovan.
Hur bör man uppföra sig? Och vad får man absolut inte göra?
Här delar tre matexperter med sig av sina bästa tips i sammanhanget.
De tre är kocken Timothy Hollingsworth (chefskock och ägare till restaurangen Otium i Los Angeles) mästersommelieren Sur Lucero och etikettexperten Julia Esteve-Boyd.
1. Ge upp om du inte lyckas boka bord via nätet
Ibland är det bättre att försöka på det gamla sättet: genom att helt enkelt ringa.
– Vanligtvis lägger en krog inte ut alla sina platser på nätet så det brukar löna sig att ringa, säger kocken Timothy Hollingsworth till thisisinsider.com.
2. Inte klä upp sig
Enligt etikettexperten Julia Esteve-Boyd bör du aldrig bära jeans på en riktigt flott restaurang, och komma ihåg att alltid kolla upp klädreglerna där i förväg.
LÄS MER: De är Nordens 30 bästa restauranger 2017
3. Att glömma grundläggande bordsregler
Enligt samma expert får du aldrig ropa för att få betjäningens uppmärksamhet, aldrig be om senap eller ketchup och du ska vänta med att beställa dryck tills alla gäster satt sig på sig vid bordet.
Och en dam får absolut inte lägga sin handväska på bordet. Behöver du torka dig med servetten ska den duttas med, inte svepas. Och bröd ska inte skäras utan brytas för hand.
4. Inte berätta om dina matallergier
Prata med servitören om saken. De flesta bättre krogar har lösningar för den typen av problem. Du ska inte heller skämmas för att berätta om att du har lite bråttom om så är fallet.
LÄS MER: Här är vinnarna av Gulddraken 2017
5. Beställa dina favoriträtter
Det kan vara frestande att beställa en välbekant rätt, men försök att låta bli.
– På en finkrog ska du våga beställa något mer ovant, säger kocken Hollingsworth och fortsätter:
– Ibland kan vissa ingredienser tyckas avskräckande men för det mesta är rätterna baserade på klassiska smakkombinationer. Nu har du chansen att prova något du inte kunnat laga hemma och kanske ger det dig uppslag till hur du kan piffa upp dina egna recept.
6. Bara beställa det krogen är mest känd för
I krogrecensioner nämns ofta rätterna som ett ställe är speciellt berömt för, men var inte rädd för att beställa någon mindre omskriven maträtt.
– Många finkrogar ändrar sina menyer relativt ofta och beställer du bara det kända riskerar du att missa de läckraste och mest påhittiga nya sensationerna, säger Timothy Hollingsworth.
LÄS MER: Fika i Stockholm – kaféerna som är värda ett besök
7. Vara rädd för att fråga servitören
Osäker på vad du ska beställa? Servitören är där för att hjälpa dig!
– Matgäster ska inte vara rädda för att antyda några riktlinjer vad det gäller deras smak som eventuella monetära begränsningar, säger sommelier Sur Lucero.
– Nybörjare ska ange nivån på hur äventyrliga de vill vara för att sedan bara koppla av och njuta.