Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 dolda guldkorn i härliga New York

Få städer lockar lika mycket som New York. Här finns något för alla, oavsett plånbok eller intressen. Men New York är inte bara Empire state building och Broadway.

Allt om Resor har tagit en promenad över Brooklynbron och utforskat Williamsburg, Bushwick och heta Dumbo.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i New York som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till Frihetsgudinnan och andra sevärdheter i New York  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK) 

Klättringen under Manhattan bridge ger aktiviteten en extra härlig upplevelse med vyer över skyskraporna på andra sidan floden.Klättringen under Manhattan bridge ger aktiviteten en extra härlig upplevelse med vyer över skyskraporna på andra sidan floden.Klättringen under Manhattan bridge ger aktiviteten en extra härlig upplevelse med vyer över skyskraporna på andra sidan floden.
Klättringen under Manhattan bridge ger aktiviteten en extra härlig upplevelse med vyer över skyskraporna på andra sidan floden. Foto: Ann Edliden

1. Klättra under Manhattanbron

 

Under Manhattan bridge, granne med Brooklyn bridge, ligger området Dumbo. Här huserar Brooklyns bästa och mest kvalitativa loppmarknad på söndagar. Det finns även en gammaldags snurrande karusell, otrolig utsikt över Manhattans skyline och ett område med flertalet klätterväggar. För 9 dollar får du hyra skor och det går även att få hjälp av en instruktör för en snabbkurs i hur man bäst tar sig uppför väggarna som har olika svårighetsgrad. Alltsammans medan man samtidigt hör tågen rusa förbi ovanför.
Hitta hit: Ta F train till York street, eller A- eller C train till High street/Brooklyn bridge. Stängt under vintern.
dumbo.thecliffsclimbing.com

 

Här kan man ta en drink i baren då det på kvällar och helger ofta är lång väntetid.Här kan man ta en drink i baren då det på kvällar och helger ofta är lång väntetid.Här kan man ta en drink i baren då det på kvällar och helger ofta är lång väntetid.
Här kan man ta en drink i baren då det på kvällar och helger ofta är lång väntetid. Foto: Ann Edliden

2. Roberta's

 

Godaste pizzan i New York hittar man i området Bushwick i Brooklyn. Här har paret Clinton en gång anordnat events och det ryktas också om att Beyoncé och Jay-Z hade ett stort bråk inne på restaurangen för ett par år sedan. Men förutom kändisfaktorn har Roberta's en radiostudio varifrån man sänder ett program om mat, en takterass där man odlar alla kryddor och sallad till sina pizzor och en innergård där Brooklyns hipsters samlas. Pizzorna kostar 12-19 dollar styck och förutom atmosfären är det hantverket och smakkombinationerna som verkligen satt Roberta's och Bushwick på kartan.
Hitta hit: Ta L train till Morgan avenue, 261 Moore street är adressen.
robertaspizza.com

 

Såväl stora som små åkare är välkomna under dagen när det är öppet för alla.Såväl stora som små åkare är välkomna under dagen när det är öppet för alla.Såväl stora som små åkare är välkomna under dagen när det är öppet för alla.
Såväl stora som små åkare är välkomna under dagen när det är öppet för alla. Foto: Ann Edliden

3. Rollerskatedisco

 

Varför dansa på två ben när man kan dansa på fyra hjul? Det finns ett flertal ställen i New York som erbjuder rullskridskoåkning i discoform. Pier 2 nedanför Brooklynbron är en stor utomhusrink under tak där man för endast sex dollar kan hyra ett par skridskor och sedan åka så länge man behagar (eller tills de stänger). Vissa helger innebär temakvällar som exempelvis Michael Jackson-kväll. Utsikten över Manhattan är förstås svårslagen och precis bakom piren ligger Brooklyn bridge park med promenadvägar längs med floden. Att hyra rullskridskor kostar sex dollar.
Hitta hit: A eller C train till High street/Brooklyn bridge. Gå ned mot vattnet och 150 Furman street.
brooklynbridgeskating.com

 

En gång i veckan är det burleskshow i innersta rummet på skönhetsbaren.En gång i veckan är det burleskshow i innersta rummet på skönhetsbaren.En gång i veckan är det burleskshow i innersta rummet på skönhetsbaren.
En gång i veckan är det burleskshow i innersta rummet på skönhetsbaren. Foto: Ann Edliden

4. Beauty Bar

 

Manikyr, martinis, stand up-komiker och burleskshower – där har vi receptet på en bar i East village som erbjuder en helkvällsupplevelse. Inredningen går helt i glitter och är hämtad från gamla skönhetssalonger. Man sippar på en drink i en frisörstol med hårtorken strax bakom nacken. För tio dollar får du en få manikyr och en valfri drink medan DJ:n spelar 60-talshits. De flesta kvällar i veckan händer något extra i rummet längst in, till exempel en burleskshow eller en standupkväll med okända komiker som får pröva sina vingar.
Hitta hit: 231 East 14th Street. Ta L train till 3rd Avenue eller gå till fots tio munter från Union Square.
thebeautybar.com/home-new-york

 

Cuxaklostret i nordöstra Pyréenerna grundades på 870-talet. Klostret övergavs i samband med franska revolutionen 1791. I början av 1900-talet fraktades det över Atlanten till New York.Cuxaklostret i nordöstra Pyréenerna grundades på 870-talet. Klostret övergavs i samband med franska revolutionen 1791. I början av 1900-talet fraktades det över Atlanten till New York.Cuxaklostret i nordöstra Pyréenerna grundades på 870-talet. Klostret övergavs i samband med franska revolutionen 1791. I början av 1900-talet fraktades det över Atlanten till New York.
Cuxaklostret i nordöstra Pyréenerna grundades på 870-talet. Klostret övergavs i samband med franska revolutionen 1791. I början av 1900-talet fraktades det över Atlanten till New York. Foto: Ann Edliden

5. The Cloisters

 

Ett av New Yorks minst kända men vackraste museum är The Cloisters som ligger ovanför Harlem på Manhattan. Cloisters betyder helt enkelt kloster och här specialiserar man sig på medeltida konst och arkitektur. Själva museet består av fyra franska kloster som fraktats över Atlanten och byggts upp igen av en notorisk finansman och samlare, som sedan fick sälja hela samlingen till familjen Rockefeller när han gick i konkurs. De vackra trädgårdarna i sig, som sköts av experter på medeltida trädgårdskonst, är bara de värda besöket. Entrépriset ligger på 25 dollar.
Hitta hit: Ta A train och gå av vid 190 Street. Muséet ligger i Fort Tryon Park på 99 Margaret Corbin Drive.
metmuseum.org/visit/met-cloisters

 

UCB Theatre i Chelsea har flera föreställningar som alla är improviserade. Men det är Assscat 3000 på söndagar som är den mest legendariska, då människor köar utanför för gratisbiljetter.UCB Theatre i Chelsea har flera föreställningar som alla är improviserade. Men det är Assscat 3000 på söndagar som är den mest legendariska, då människor köar utanför för gratisbiljetter.UCB Theatre i Chelsea har flera föreställningar som alla är improviserade. Men det är Assscat 3000 på söndagar som är den mest legendariska, då människor köar utanför för gratisbiljetter.
UCB Theatre i Chelsea har flera föreställningar som alla är improviserade. Men det är Assscat 3000 på söndagar som är den mest legendariska, då människor köar utanför för gratisbiljetter. Foto: Ann Edliden

6. Asssscat 3000

 

Teater finns det gott om i New York, men det är lätt att glömma bort att allt inte består av Broadwaymusikaler. Den kända komikern Amy Poehlers gamla standupgäng har en egen teater, Upright Citizen's Brigade och Poehler själv sägs kunna vara på plats i publiken ibland. Inga reservationer behövs för 21.30-föreställningarna på söndagar (som är gratis). Det är bara att ställa sig i kö en timme innan biljetterna släpps vid åtta. Saturday Night Live letar efter nya komiker här och innan showen, som är helt improviserad, visas bilder på alla medlemmar i ensemblen som just nu är manusförfattare eller medverkar i det kända humorprogrammet.
Hitta hit: 307 West 26th Street. Närmaste tunnelbanestation är Penn Station eller 23rd Street.
ucbtheatre.com/show/12

 

Under förbudstiden på 20-talet blomstrade maffian. Gamla tidningsurklipp berättar om gängkrigen som då var hett nyhetsstoff.Under förbudstiden på 20-talet blomstrade maffian. Gamla tidningsurklipp berättar om gängkrigen som då var hett nyhetsstoff.Under förbudstiden på 20-talet blomstrade maffian. Gamla tidningsurklipp berättar om gängkrigen som då var hett nyhetsstoff.
Under förbudstiden på 20-talet blomstrade maffian. Gamla tidningsurklipp berättar om gängkrigen som då var hett nyhetsstoff. Foto: Ann Edliden

7. Museum of the american gangster

 

Litet privat museum som består av två rum i en lägenhet fullproppad med artefakter från maffians glansdagar. Det finns vapen, tomma patroner från gängkrigen och bilder på de mest kända skurkarna. En guidad tur med en kunnig guide ingår i entrépriset på 20 dollar och äger rum två gånger per dag. Den två timmar långa guidningen består till sista halvtimmen av ett besök på baren bredvid och källarteatern som en gång i tiden var en känd lönnkrog med dansgolv.
Hitta hit: 80 St Marks place. Närmaste tunnelbana är Astor Place eller 1st Avenute.
museumoftheamericangangster.org