Ta en kanaltur i Amsterdam.
1 av 10: Ta en kanaltur i Amsterdam. Foto: Figurniy Sergey
Handla på Grand Bazaar i Istanbul.
2 av 10: Handla på Grand Bazaar i Istanbul. Foto: Colourbox
Kolla in Trinity College i Dublin.
3 av 10: Kolla in Trinity College i Dublin. Foto: Scanpix
Bada naken på Långholmen i Stockholm.
4 av 10: Bada naken på Långholmen i Stockholm. Foto: Christian Örnberg
Promenera genom Kensington Gardens, London.
5 av 10: Promenera genom Kensington Gardens, London. Foto: Colourbox
Segla runt Capri.
6 av 10: Segla runt Capri. Foto: Figurniy Sergey
Låt dig hänföras av Sognefjorden i Norge.
7 av 10: Låt dig hänföras av Sognefjorden i Norge. Foto: Colourbox
Se världens bästa konst på Louvren i Paris.
8 av 10: Se världens bästa konst på Louvren i Paris. Foto: Figurniy Sergey
<p>Njut av Islands norrsken.</p>
9 av 10: <p>Njut av Islands norrsken.</p> Foto: Colourbox
Ta tåget över Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn.
10 av 10: Ta tåget över Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. Foto: Tomas Leprince

50 saker som du måste göra i Europa innan du dör

Dags att bocka av listan över platser i Europa du måste besöka innan du dör.

Ett nakendopp i Stockholm innerstad är ett av 50 måsten enligt resemagasinet Condé Nast Traveler. Bästa återställaren efter en hård natt på stan.

Sverige har fått bidra med tre saker att göra.

Förutom nakenbad, som ligger som nummer fyra på Europa-listan, så är Öresundsbron, en upplevelse som man inte får missa.

Utländska turister, i synnerhet från USA, förundras över såväl utsikten som att man så smärtfritt kan ta sig mellan två länder inom loppet av 30 minuter – utan att visa pass. "Här får man se det bästa av skandinaviskt liv", skriver CNT.

Kanaltur i Amsterdam i topp

Nummer ett på listan är en kanaltur i Amsterdam. Inte bara för mysfaktorn att åka turistbåt runtom i stan utan för att husen står så tätt intill kajen att man ser rakt in i det holländska folkhemmet.

Du får inte heller missa att handla på Grand Bazaar i Istanbul, prutarnas paradis.

Eller varför inte en kväll med sensuell flamencodans i Sevilla, ett besök på operan i Wien med mästarnas musik eller njuta av Roms glassbarer, i vackraste glassmiljön.

För selfie-publiken kan vi rekommendera att inta en cocktail framför Eiffeltornet samt utforska Fredsmuren i Belfast.

Här är listan på alla måsten i Europa:

1. Kanaltur i Amsterdam

I Amsterdam får du inte missa att köpa fisk sill i bröd, en kall Heinken på burk och sedan hoppa på fösta bästa kanaltur. Spännande resa med tanke på att de gamla husen ligger så nära kanalen och de boende sällan drar för sina gardiner. Du ser livet i holländska hemmen på första parkett.

 

LÄS OCKSÅ: Amsterdam för en weekend – guide till 13 bästa tipsen

 

2. Handla på Grand Bazaar i Istanbul

Även om du råkar besitta fackkunskaper vad gäller antikviteter så blir de flesta överraskade av det enorma utbudet, från krimskrams till riktigt fina inrednings-, köksprylar mattor och kläder på en av världens största, och äldsta marknader. 5000 stånd, eller butiker, i en byggnad vars historia går tillbaka till 1400-talet. Men det gäller att lära sig tekniken, undvik ögonkontakt med säljaren om du bara vill kolla och inte handla.

 

LÄS OCKSÅ: 11 måsten i heta Istanbul

 

3. Kolla in Trinity College i Dublin

Som att stiga rakt in i en Disney-film, men nu är det verklighet. Trinity College är en fantastisk byggnad där man kan titta på handskrivna dokument av munkarna som levde i denna överdådiga byggnad på 800 talet. Ett besök i biblioteket, Long Room, är ett måste.

 

LÄS OCKSÅ: Lågprisstaden Dublin bjuder på folklig fest

 

4. Nakenbada i Stockholm

När solen går upp klockan tre på morgonen och svenskarna går hem efter en natt på stan så är ett nakenbad i närmaste, mest skyddade vik, ett måste, och bästa receptet mot eventuell baksmälla, skriver Conde Nast Traveler. Favoritplatserna, enligt resemagasinet, är de små vikarna väster om Västerbron vid Långholmen eller från strandpromenaden vid Norr Mälarstrand.

 

LÄS OCKSÅ: 8 nakenstränder där du gärna badar näck

LÄS OCKSÅ: Härliga badupplevelser i Stockholm

5. Promenera genom Kensington Gardens, London

Efter en skön picknick i Hyde Park, vik av västerut mot en av Londons vackraste oaser, Kensington Gardens, platsen där prinsessan Diana bodde 1984 till sin tragiska död 1997. Här finns vackra träd och några av Londons mest berömda monument som bland annat hyllar drottning Victoria och prins Albert.

 

LÄS OCKSÅ: London – misstagen du gör men bör undvika

 

6. Undersök David från alla tänkbara håll i Florens

Inte så snuskigt som det kanske låter men denna, Michelangelos ikoniska skulptur, förtjänar en noggrann granskning. En 5,17 meter hög bjässe i marmor som är såväl mänsklig som ouppnåelig. Statyn står för sig själv i Galleria dell 'Accademia, Florens eftersom inget annat konstverk kan konkurrera med David.

 

LÄS OCKSÅ: Utforska renässansstaden Florens

LÄS OCKSÅ: Florens – guide till stadens 10 måsten

 

7. Ät ostron i Kroatien

Invånarna i Mali Ston-bukten, mellan Peljesac och Kroatiens fastland, har skördat ostron sen Romartiden. Dessa ostron har en speciell, och mycket delikat smak, som lär ha vara oförändrad (hur man nu vet det) i flera århundraden. Bör serveras, och sköljas ner, med ett glas av regionens lokala vin, posip.

 

LÄS OCKSÅ: Kroatien – 13 bästa öarna för din resa

 

8. Sov i en bil i Stuttgart

Och då menar vi förstås inte i din van eller hyrbil. I den tyska bilmetropolen Stuttgart som också är Mercedes-Benz hemstad, kan man sova i en bil som förvandlats till en säng. Åtminstone om man checkar in på V8 Hotel. Här kan man sova i en Mersa, en Volkswagen-bubbla, ja till och med i en knallröd Cadillac cabbe. Missa inte heller ett besök på Mercedes-fabriken som ligger i närheten och där man spottar ut 2 500 bilar, om dagen.

 

LÄS OCKSÅ: Hotellet där man kan somna vid ratten

 

9. Kolla in en flamencoshow i Andalusien

Detta är ett måste för alla Spanienälskare: kolla in en flamencoshow i vilken stad som helst i Andalusien även om bästa tipset givetvis är Sevilla. En flaska rioja på bordet när du sitter ner och njuter av den magiskt sensuella dansen.

 

10. Åka öppen hästvagn genom Krakows gamla stad

Krakow är den pittoreska, bildsköna staden fylld av historia och kultur, En dag i gamla staden i Krakow med det medeltida, kungliga slottet Wawel är ett måste, i synnerhet om du väljer att ta en gammeldags hästdroska med vagn genom stadens gamla bebyggelse. Droskan hittar du på torget.

 

LÄS OCKSÅ: Mysigt, murrigt kaféliv i medeltida Krakow

 

11. Segla runt Capri

Ta en båttur runt den vackra ön Capri utanför Neapel på den italienska västkusten och upptäck dess andlösa skönhet. Då har du också chansen att se Blå grottan på nära håll, utan att behöva trängas med andra turister. Grottan är speciell då solljuset lyser in i grottan genom havsvattnet, vilket får den att skimra i ett blått ljus. Under romartiden användes grottan för bad men är i dag enbart en turistattraktion.

 

12. Tilbringa en kväll på operan i  Wien

Vad vore den klassiska musiken utan Wien, staden som fostrade mästare som Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms och Mahler, inklusive lokala herrar som Schubert och Strauss. I dag kan man njuta av frukterna av dessa storheter i stadens legendariska operahus.

 

LÄS OCKSÅ: Wien på 24 timmar – 9 tips för ett lyckat dygn

 

13. Bli förtrollad av vetenskap i Bryssel

Besök den mest galna attraktionen i Europa - Atomium, ett 102 meter högt byggnadsverk, till formen som en järnkristall och byggd till världsutställningen i Bryssel 1958, "Expo 58". Detta ikoniska bygge har med tiden kommit att bli symbolen för Bryssel, precis som Eiffeltornet i Paris.

 

14. Få närkontakt med vikingarna i Roskilde

Roskilde är numera mest känt för att arrangera en av världens äldsta, och största rockfestivaler, men denna stad med 1 000 år på nacken, belägen utanför Köpenhamn var en gång ett centrum för vikingarna. Besök gärna vikingabyn där man kan testa en gammal vikingautrustning och även segla runt på fjorden i ett nybyggt vikingaskepp.

 

15. Låt dig hänföras av Sognefjorden

Västra Norge är fjordarnas förlovade land och den längsta av dem alla är Sognefjorden (nummer två i världen) som gräver sig drygt 20 mil in i det bergiga och klippiga landskapet. Fjorden är djup, som djupaste 1 308 meter, medan den vid inloppet endast är 100 meter djup. Klipporna på sidorna av fjorden kan bli 1 000 meter över vattenytan och bergstopparna runt fjorden över 1 500 meter. Vid Årdal kan man se ett berg som är 2 403 m högt.

 

LÄS OCKSÅ: 15 bilder som visar att Norge är ett sagoland

 

16. Se världens bästa konst i Paris

Om du är i Paris måste du vika en dag för Louvren, annars missar du chansen att se några av världens ledande konstverk, de vackraste som mänskligheten skapat. Du behöver inte ägna en hel dag för att titta på Mona Lisa (men se till att komma tidigt, det är trångt runt den lilla tavlan), här finns tusentals andra ikoniska konstverk att titta på under en dagsyutflykt.

 

LÄS OCKSÅ: 11 måsten i Paris

 

17. Kliv ner i Budapests termalbad

En av de verkliga njutningarna under ett besök i Budapest är stadens spektakulära termalbad. Dessa arktektoniska mästerverk med labyrinter som innehåller sauna, ångade rum och naturligt varma pooler med mineralrikt vatten. Staden är fylld av olika termal-spa, däribland världsberömda, Kellert och det turkiska 1500-talsbadet Kiralay.

 

LÄS OCKSÅ: Budapest – läcker lyx till löjligt låga priser

 

18. Spana in Brigitte Bardot i St. Moritz

Schweiziska Alperna är kända för sina små, gulliga chokladaskliknande hus. Förutom skidåkning spelar man också polo på en frusen insjö, klär sig i chinchilla i stället för fleecejacka i St Moritz. Och så kan man kolla in Europas jetset. Mer modeshow än skidåkning med Ferrari-bilar i alla tänkbara färger uppradade utanför klassiska Badrutt´ Palace Hotel.

 

19. Njut av Islands norrsken

Norrsken kan beskådas från en rad olika platser, men Island är nummer ett. Vintern är "prime time" för denna upplevelse, men öns föränderliga väder betyder att du riskerar att du får se en himmel fylld av regn och moln. Ljuset är som mest aktivt mellan 23.00 och 02.00.

 

LÄS OCKSÅ: 12 måsten du inte får missa på magiska Island

 

20. Afternoon tea på Claridge´s i London

Afternoon tea är en institution i England och ett måste för varje svensk anglofil på besök i London. Det finns inget mer klassiskt, engelskt än att inta eftermiddagste i lövtunna tekoppar, äta scones, gurk-snittar och söta bakverk. Tesorterna hos Claridge´s är handplockade av te-experten Henrietta Lovell, olika sorter från Kina, Sri Lanka, Afrika, Indien och Europa. Men boka i tid, 90 dagar innan besöket måste du lägga in din bokning!

 

LÄS OCKSÅ: 20 måsten du inte får missa i London

 

21. Ta tåget över Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn

För amerikanska turister är den här resan något väldigt unikt, att på en halvtimme kunna ta sig från ett land till ett annat och inte behöva visa pass är på gränsen till det otänkbara. Men tusentals svenskar och danskar tar sig varje dag fram och tillbaka denna sträcka - jobb, affärer och nöje - samtidigt som man får en fantastisk utsikt över Öresund vare sig man nu sitter i en tågkupé eller kör bil över bron. "Skandinaviskt liv från dess bästa sida", skriver Condé Nast Traveler.

 

LÄS OCKSÅ: 10 smultronställen i Skåne – och en bubblare

 

Och listan fortsätter:

22 Bli hänryckt av Bolsjoj-baletten i Moskva

23. Missa inte Antoni Gaudís verk i Barcelona, som till exempel La Sagrada Familia

24. Titta på vackra gator och torg i Lissabon

25. Sippra på en cocktail framför Eiffeltornet i Paris

26. Njut av en pilsner i Tyskland högst belägna "beer garden" på Zugspitze

27. Ät tryffel i Umbrien i Italien

28. Utforska Lyon och deras underjordiska tunnlar, så kallade traboules. Gamla stan i Lyons har bevarad renässansarkitektur som gör att området har en plats på Unescos världsarvslista

29. Hoppa på Giants Causeways stenar längs Antrimkusten, Norra Irland

30. Gör en tidsresa i Aten

31. Ta en taxiresa längs Fredsmuren i Belfast

32. Cykla runt i Amsterdam

33. Besök Monacos Grand Prix som blev en deltävling i formel 1-VM 1950

34. Käka middag på Rules, Londons äldsta restaurang

35. Dansa på Exit, musikfestival som hålls varje år i Petrovaradinfästningen i Novi Sad i Vojvodina, Serbien

36. Öluffa i den grekiska övärlden

37. Drick chianti i Chiantiregionen - och bordeaux in Bordeaux

38. Bo kungligt i de skotska högländerna

39. Se Reykjaviks skyline från toppen av kyrkan Hallgrímskirkja

40. Promenera längs Berlin muren

41. Kombinera historia med glass i Rom

42. Ta en öl, eller flera, i Tjeckiens huvudstad Prag

43. Upplev Valencia i Spanien under den fem dagar långa Las Fallas-festivalen

44. Besök Vasamuseet i Stockholm. Skeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholm 1628 och är i dag världens enda bevarade 1600-talsskepp

45. Ta en tidig joggingtur genom Luxembourgträdgården i Paris

46. Upplev Picassos Guernica i Reina Sofia-museet i Madrid i Spanien

47. Följ filmen "In Bruges!" (med Brendan Gleeson and Colin Farrell), på plats i belgiska Brygge

48. Beställ en Einspänner dubbel espresso toppad med vispgrädde i Wien

49. Köp skinn och mockakläder på marknad i Florens

50. Ställ dig på kontinentens yttersta spets i Sagres, Portugal

 

Källa: cntraveler.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande