Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Damma av vandrarkängorna och ta dig till en av världens bästa skid- och ­vandrings­leder: Kungsleden mellan ­Hemavan och Abisko.Damma av vandrarkängorna och ta dig till en av världens bästa skid- och ­vandrings­leder: Kungsleden mellan ­Hemavan och Abisko.Damma av vandrarkängorna och ta dig till en av världens bästa skid- och ­vandrings­leder: Kungsleden mellan ­Hemavan och Abisko.
Zipline i Åre.Zipline i Åre.Zipline i Åre.
Utforska grottor, ­Lummelunda, Gotland.Utforska grottor, ­Lummelunda, Gotland.Utforska grottor, ­Lummelunda, Gotland.
1 AV 3
Damma av vandrarkängorna och ta dig till en av världens bästa skid- och ­vandrings­leder: Kungsleden mellan ­Hemavan och Abisko.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Zipline i Åre.
Foto: Tony Wallin
3 AV 3
Utforska grottor, ­Lummelunda, Gotland.
Foto: Stig Hammarstedt

5 spännande äventyr att testa på i Sverige

Sverige dräller av äventyr – för den som vill och vågar.

Från spännande grottor på Gotland till forsränning i Bergslagen och zipline i Åre.

Här är fem favoriter för dig som vill få upp pulsen på semestern.

1. Vandra Kungsleden – Hemavan till Abisko

Trött på att ligga stilla på semestern? Damma av vandrarkängorna och ta dig till en av världens bästa skid- och ­vandrings­leder: Kungsleden mellan ­Hemavan och Abisko. Det är en drygt 400 kilometer lång äventyrssträcka som började underhållas av Svenska Turistföreningen redan för hundra år sedan. På vintern ­vandrar du bland ­snöklädda toppar, glaciärer och norrsken, på ­sommaren är det midnattssol som frestar till vandring dygnet runt, då de porlande ­jokkarna blivit fräsande forsar.

Var: Mellan Hemavan och Abisko. Välj själv var du vill starta och gå i mål, beroende på hur länge du vill vara ute och vilken sorts äventyr du längtar efter.

När: Året runt.

2. Utforska grottor, ­Lummelunda, Gotland

1948 tog sig de första besökarna - tre ­äventyrslystna grabbar från Visbytrakten - in i Lummelundagrottans inre. Där fann de stora grottsalar med spegelsjöar, märkliga fossiler och vackra droppstensformationer. Sedan den första guidningen anordnades 1959 har fyra miljoner människor besökt grottan. Gör det du med! Gå på grottäventyr, besök utställningarna i Grottcenter, klättra på klätterväggen och se film om grottans upptäckt.

Var: Gotland, strax norr om Visby.

När: Under 2015 har grottan öppet varje dag från 1 maj till 30 september.

3. Åk på forsränning i Bergslagen

I Bergslagen kan du forsränna i Sverkestaån öster om Lindesberg under nästan hela sommarhalvåret. Tack vare ett avtal med kraftföretagen får arrangören Bergslagen Forsränning släppa på extra vatten när de har turer. Sex forsar passeras med ­gummibåtarna, varav den sista är svårast och roligast. Är vattnet för kallt får ­deltagarna låna våtdräkter.

Var: Bergslagen, två timmar från ­Stockholm.

När: April till oktober.

4. Vrak på havsbotten utanför ystad

Sverige har en inte alltigenom fredlig ­historia och de många slagen har lämnat spår. På havsbotten utanför vår 300 mil långa kust finns fler än 2 000 registrerade vrak. Många ligger oåtkomligt medan andra är högintressanta för dykare som vill utforska dessa historiska lämningar! En populär dykplats i södra Sverige är vraket efter ångfartyget S/S Moltke, som förliste 1909 efter kollision med ett annat fartyg. Det står upprätt på botten och stora delar är ännu intakta.

Var: Fartyget ligger på havsbotten utanför Ystad. Flera dykföretag arrangerar turer dit.

När: Året runt.

5. Zipline i Åre

Åre Zipline Park är den enda i sitt slag i Europa. Här kopplar du fast dig i en sele och kan sedan via linhjul och karbiner glida på ziplinorna över den vackra naturen. Det finns två olika banor att välja bland, grön eller svart. I den gröna är varje sträcka 50 till 150 meter lång, i den svarta 250-350 meter. Njut av att flyga fram i hög fart 60 meter över Susabäckens raviner!

Var: Åre.

När: Året runt.

 

TEXT AV: Johanna Lagerfors

 

LÄS OCKSÅ:

 15 svenska platser du måste se innan du dör
21 pärlor i Sverige i sommar – satsa på "hemester"