Triglav är inte bara Sloveniens enda nationalpark utan även en av Europas äldsta, med en skyddsstatus sedan 1924.
1 av 3: Triglav är inte bara Sloveniens enda nationalpark utan även en av Europas äldsta, med en skyddsstatus sedan 1924. Foto: Shutterstock
Voyageurs i USA är perfekt att utforska med båt eller kanot.
2 av 3: Voyageurs i USA är perfekt att utforska med båt eller kanot. Foto: Shutterstock
Gran Paradiso kan vara ett av de äldsta skyddade områdena i Alperna, men de vilda sjöarna och bergen förbises ofta av turister.
3 av 3: Gran Paradiso kan vara ett av de äldsta skyddade områdena i Alperna, men de vilda sjöarna och bergen förbises ofta av turister. Foto: Shutterstock

5 okända nationalparker du borde se en gång i livet

Upptäck Sloveniens enda nationalpark eller besök Sveriges mytomspunna Blå jungfrun. Vi listar fem nationalparker som få turister känner till. 

Att vandra i nationalparker är ett bra sätt att uppleva ett land på. Men kanske försvinner charmen i att vara ett med naturen när du tvingas köa dig fram på vandringsstigen. Samtidigt finns det en rad spektakulära nationalparker som många turister missar. Vi tipsar om fem okända parker som är väl värda ett besök. 

1. Triglav, Slovenien

Triglav är förutom Sloveniens enda nationalpark också en av Europas äldsta, med en skyddsstatus sedan 1924. Den spektakulära nationalparken är 880 kvadratkilometer stor och utgör 3 procent av landets yta. 

Naturområdet går att utforska till fots eller på cykel och i parken finns det även guidade turer och klättringsmöjligheter. Totalt finns det 700 mil av utmärkta vandringsledar i parken, något som gör att såväl nybörjare som vandringsproffs kan hitta en lagom utmanande slinga.

Triglav i Slovenien har 700 mil av utmärkta vandringleder. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Världens 8 häftigaste varma källor att besöka 

2. Voyageurs, USA

Voyageurs nationalpark ligger i Minnesota, USA. Den 882 kvadratkilometer stora parken består till 40 procent av vatten, vilket gör det möjligt att utforska den vackra naturen från båt eller kanot. När sjöarna fryser under vintern är det även en utmärkt plats för längdskidåkning. 

Nationalparken Voyageurs i USA består till 40 procent av vatten. Foto: Shutterstock

3. Tarutao National Marine Park, Thailand

Tarutao National Marine Park grundades 1974 och täcker ett område på 1 490 kvadratkilometer i den sydligaste delen av Thailand. Parken består av 51 öar, som är uppdelade i två grupper, Tarutao-gruppen österut och Adang Rawi-gruppen i väster. Adang Rawi-gruppen är dock stängd för turism från mitten av maj till mitten av november varje år men den största ön, Tarutao, är öppen året runt.

Parkens rika djurliv gör att besökare ofta kan stötta på vildsvin, apor, sällsynta fåglar eller rentav en kungskobra. Uppskattningsvis är parken hem för 100 olika fågelarter.

För den som vill tillbringa natten i nationalparken finns det bokningsbara bungalower. Men akta er för hungriga makaker – matsäcken kan nämligen försvinna fortare än tänkt.

Upptäckt det rika djurlivet på Tarutao National Marine Park i Thailand. Foto: Shutterstock

4. Blå Jungfrun, Sverige

Mitt i norra Kalmarsund i Oskarshamns kommun ligger nationalparken Blå Jungfrun. Parken har sedan 1400-talet omgärdats av historier om häxor och trolldom.

Den lilla ön ansågs allra farligast för sjöfarare, som här drabbades av stormar oftare än någon annanstans. Sjömän undvek därför platsen under en lång tid och historierna om ön är otaliga. Den mest kända och seglivade myten är kanske den om häxor som flyger till ön på sina kvastar varje skärtorsdag för att träffa andra häxor.

Blå Jungfruns landyta mäter 65 hektar, vilket motsvarar två tredjedelar av nationalparkens yta. Resten består av vatten. Själva urberget är anledningen till att ön blivit skyddad som nationalpark. Graniten dominerar, men här finns också yngre bergarter som intresserat forskare. Öns runda profil och mjukt skulpterade hällar är formade av inlandsisen. Under istiden bildades också öns många jättegrytor.

Förutom vacker natur erbjuder ön ett aktivt djurliv. I den frodiga ädellövskogen söder om toppen växer en ymnig flora och sällsynta lavar medan lövskogen är hem för en rad ovanliga skalbaggar. Ön har också ett rikt fågelliv med arter som havsörn, skärpiplärka och tobisgrissla.

Vackra Blå Jungfrun i Kalmarsund omgärdas av sagolika historier. Foto: Shutterstock

5. Gran Paradiso, Italien

Nationalparken Gran Paradiso ligger i Graian Alps precis på gränsen mellan Aostadalen och Piedmontregionen i nordvästra Italien. Parken kan vara ett av de äldsta skyddade områdena i Alperna, men de vilda sjöarna och bergen i nationalparken Gran Paradiso förbises ofta av turister. 

Parken är döpt efter det högsta berget i området, Gran Paradiso. Berget är med sina 4 061 meter också ett av Italiens högsta berg och hela nationalparken är en samling av imponerande bergstoppar på omkring 3 000–4 000 meter.

Området saknar modern infrastruktur, vilket innebär att det inte finns några vägar eller liftar som kommer störa naturupplevelsen. 

Parken Gran Paradiso är döpt efter det högsta berget i området. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Italiensk by ger dig 90 000 kronor för att flytta dit 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande