40 festivaler världen runt
Februari blir årets stora festmånad när det är karneval och kinesiskt nyår nästan samtidigt.
Men det händer mer 2010.
Här är guiden till 40 festivaler jorden runt.
Le Festival au Désert
Essakane, Mali
7-9 januari
Ökenfestival med ursprung i nomadfolket tuaregernas årliga sammankomster. Hölls första gången 2001. Folkmusik från Mali, Afrika och övriga världen.
Thaipusam
Batugrottorna utanför Kuala Lumpur, Malaysia
30 januari
Varje år samlas hundratusentals hinduer för att fira Thaipusam i de heliga Batugrottorna. Festivalen firas till guden Murugas ära och en gyllene staty av honom bärs uppför de 272 trappstegen till grottorna. Många deltagare bär "kavadis", tunga konstruktioner med statyer och blommor. De mest hängivna har piercat sig med krokar och nålar genom tungan, kinderna eller skinnet. Thaipusam firas under den tionde månaden i den hinduiska kalendern, oftast i slutet av januari.
Snöfestivalen
Sapporo, Japan
5-11 februari
Varje år kommer två miljoner besökare till Sapporo för att titta på de vackra is- och snöskulpturer festivalen är känd för. I tävlingen om bästa staty deltar lag från många länder, bland andra Sverige.
Fête du Citron
Menton, Frankrike
12 februari-3 mars
Varje söndag under Franska rivierans mest c-vitaminrika festival paraderar vagnar med citrusskulpturer på Mentons gator. På torsdagskvällar går det livligare till på månskensparaderna och däremellan kan man njuta av citrusutställning på Jardins Biovès.
KINESISKT NYÅR
Det kinesiska nyåret firas i minst två veckor med fyrverkerier, smällare och röda dekorationer. Fyrverkerierna är för att skrämma bort onda andar, och pengar ges i röda kuvert - rött symboliserar lycka. Datumet följer månens gång, men infaller alltid i januari eller februari. Nästa gång slutar oxens år och tigerns tar vid.
Nyåret är främst en familjehögtid med presenter och middagar men firas också med fyrverkerier och parader i många städer, inte bara i Kina utan överallt där det finns en stor kinesisk befolkning. Firandet övergår sedan i vårfestivalen som avslutas med lyktfestivalen på årets femtonde dag.
Årets första dagar är helgdagar i Kina, Taiwan, Singapore, Malaysia och flera andra länder där det bor många kineser.
På nyåret åker man hem till familjen, vilket innebär att det är så gott som omöjligt att få tag på några som helst inrikes tåg- eller flygbiljetter i Kina under dagarna runt helgen. Allt är dyrt och fullbokat eller stängt så res bara dit om allt är förbokat och det är just nyårsfirandet du vill uppleva!
Här kan du fira kinesiskt nyår:
Peking, Kina
Tempelmarknaden är en viktig del av firandet. På lyktfestivalen på årets femtonde dag sätts lanternor upp i Chaoyangparken och upp till 30 meter långa drakar paraderar på gatorna.
Shanghai, Kina
Årets första dag firas med fyrverkerier och drak- och lejondans.
Hongkong, Kina
Stor parad på nyårsafton. Blomstermarknad i Victoria Park.
Singapore
Förutom sedvanliga parader och fyrverkerier har Singapore en alldeles egen nyårstradition: kasta yusheng (fisksallad!) på varandra under nyårsmiddagen.
Penang, Malaysia
Penangs Chinatown har Malaysias bästa nyårsfirande. Landets ogifta kinesiska kvinnor står för ett eget bidrag till firandet när de kastar tangeriner i vattnet på årets femtonde dag. Männen sitter i båtar och samlar upp dem.
Bangkok, Thailand
Drakparad med mera koncentrerat kring Yaowarat Road i Chinatown.
San Francisco, USA
27 februari
Här finns en stor Chinatown där nyår har firats sedan 1860. Stadens nyårsfirande lär vara det största utanför Kina med en parad med över 100 vagnar.
New York, USA
Parad genom Chinatown och kinesisk kulturfestival.
Los Angeles, USA
20-21 februari
Den årliga Golden Dragon Parade går av stapeln för 111:e gången nästa år. Stor festival i Los Angeles State Historical Park, paraden är första dagen.
London, Storbritannien
Firandet begränsas inte till Chinatown utan är centrerat till Trafalgar Square och Leicester Square, med uppträdanden, parader och fyrverkerier. Flera museer och gallerier brukar också passa på att ha kinesiska utställningar och evenemang.
KARNEVAL
- början på fastan firas rejält!
Vi kallar gärna alla möjliga festivaler för karneval, men karneval är egentligen det som firas under fastlagen, som avslutas på fettisdagen (även känd som Mardi gras). Dagen därpå börjar fastan som pågår ända till påsk.
Här i Sverige nöjer vi oss kanske med att äta semlor, men runt om i världen firas karnevalen med hejdundrande festligheter.
Det gäller inte bara de stora kända karnevalerna. Vilket katolskt land du än befinner dig i runt fettisdagen kan du räkna med firande av olika slag:
Rio de Janeiro, Brasilien
13-16 februari 2010
Hundratusentals turister besöker världens mest berömda festival varje år. Sambaskolornas stora parad hålls i Sambodrome där 80 000 jublande besökare får betala dyrt för sina biljetter. Gratis är däremot gatufestivalen som pågår samtidigt i hela staden.
Mardi Gras, New Orleans, USA
16 februari 2010
Ända sedan 1857 har New Orleans-borna festat på fettisdagen. Förra året beräknades 750 000 delta. Alla får gå med i paraden, bara man klär ut sig. Och det kostar ingenting.
Venedig, Italien
6-16 februari 2010
Masker, förklädnader och lyxiga baler kännetecknar Venedigs karneval. De exklusivaste balerna kostar tusentals kronor att besöka - men helst ska man ha en VIP-inbjudan förstås.
Port of Spain, Trinidad
15-16 februari
På Västindiens största karneval är det soca som gäller i stället för samba.
Santa Cruz, Teneriffa, Spanien
12-21 februari
Spaniens största karneval firas i Teneriffas huvudstad. Stor parad på fettisdagen och på askonsdagen eldar man upp en jättelik sardin i papier-maché som först förts runt staden.
Cadiz, Spanien
11-21 februari
Spaniens vildaste karneval pågår i elva dagar då hundratusentals cadizbor och besökare festar och paraderar. Specialitet: parodier på politiker, kändisar och kyrkan.
Las Palmas, Gran Canaria, Spanien
26 januari-20 februari
Spanielns gayvänligaste karneval firas med gatufester, parader och utomhuskonserter i Santa Catalinaparken. Även här eldar man sardin, det sker på Canterasstranden.
ST PATRICK`S DAY
Treklövrar, corned beef och öl!
Gröna kläder och treklövrar är det viktigaste attributet när irländare i hela världen firar sitt lands skyddshelgon den 17 mars. Och traditionen bjuder att den som ses utan något grönt får ett tjuvnyp av alla som uppmärksammar detta.
Förutom i Irland firas St Patrick's day överallt där det finns en stor befolkning av irländare eller irländska ättlingar, särskilt i USA dit många fattiga irländare utvandrade på 1800-talet. Man äter en traditionell måltid bestående av corned beef och kål. Och dricker irländskt öl, förstås.
Dublin, Irland
15-17 mars
Dagen firas naturligtvis i hela Irland men huvudstaden har största paraden.
Chicago, USA
14-17 mars
Stor parad där deltagarna är lika gröna som Chicagofloden som får irländarnas färg under firandet.
New York, USA
17 mars
Femte avenyn stängs av för att ge plats åt New Yorks största gatuparad mellan 44:e och 86:e gatan. Man ser bättre ju längre norrut man står.
Den anrika paraden gick första gången officiellt av stapeln 1766, och nuförtiden firas högtiden inte bara av irländare. Till och med Empire State Building brukar lysas upp av den traditionella gröna färgen.
Las Fallas
Valencia, Spanien
15-19 mars
Gigantiska papier maché-dockor som på ett satiriskt sätt kommenterar aktuella händelser pryder Valencia under Las Fallas. Fallas kommer från det latinska ordet för facklor och mycket riktigt eldas dockorna upp i festivalens final. Dessutom parader, konserter, gatufester, skönhetstävling med mera.
Gangaur
Jaipur, Indien
18-19 mars
Den hinduiska guden Shiva (Gan) och hans maka Gauri hyllas med en procession med dekorerade elefanter och vagnar i en av Rajahstans största festivaler.
Vårdagjämningen
Chichen Itza, Mexiko
20 mars
Vid vår- och höstdagjämningen bildar solen och skuggor en orm som ringlar nerför trapporna på Chichen Itzas största pyramid. Pyramiden är en kalender och när den befjädrade ormguden Kukulkan syntes visste man att det var dags att plantera majsen. I dag firas vår- och höstdagjämningarna med musik och dans.
Semana Santa
Sevilla, Spanien
28 mars-4 april
Påskveckan firas med religiösa processioner där deltagarnas klädsel påminner om, men inte har något att göra med, Ku Klux Klans.
Songkran
Chiang Mai, Thailand
13 april
Vid det thailändska nyåret ska allt gammalt och smutsigt kastas bort och det som blir kvar ska renas. Buddhabilder badas och unga familjemedlemmar häller välsignat vatten i händerna på de äldre. Men roligast är det när renandet löper amok och folk sprutar vatten på varandra utan något som helst mått och sans. Se upp för vattentorpeder! Songkran firas över hela Thailand, men särskilt ivrigt i Chiang Mai.
Koninginnedag
Amsterdam, Nederländerna
30 april
Orange är färgen som gäller när holländarna firar drottningens födelsedag. Varför? Jo, kungahuset heter ju Oranje. Alla är ute, ölet flödar, och "spacecakes", sockerkakorna som säljs i gathörnen, innehåller inte bara mjöl och socker... Dagens drottning, Beatrix, är för övrigt född den 31 januari, men man har ändå fortsatt att fira hennes mamma Julianas födelsedag då vädret brukar vara lite vänligare.
Syttende mai
Norge
17 maj
Nationaldagen firas grundligt i hela Norge, men bäst är det på Karl Johan i Oslo. Nästa år får nog svårt att toppa årets festligheter då man också firade att Alexander Rybak vann schlagerfestivalen dagen innan.
San Fermin
Pamplona, Spanien
6-14 juli
Tjurrusningarna i Pamplona hör till Spaniens mest kända festligheter. Men San Fermin är förstås mer än så. Under den dryga veckan långa stadsfesten exploderar Pamplona i musik, dans, mat och dryck. www.sanfermin.com
La Tomatina
Buñol, Spanien
Cirka 13-30 augusti
Orgierna i tomatkastning som äger rum i Buñol varje år lär ha startat 1945 när ett uttråkat ungdomsgäng gav sig in i en procession som passerade. Deltagarna blev arga. Slagsmål utbröt. Ett grönsaksstånd råkade stå strax bredvid... Resten är historia, som man brukar säga. Själva tomatkastningen är alltid den sista onsdagen i augusti, den 25:e nästa år.
Notting Hill-karnevalen
London, Storbritannien
30 augusti
Helt fel tid på året, men vad gör det? Notting Hills karneval startades av karibiska invandrare 1964 och har utvecklats till en av Europas största gatufestivaler. I dag är den multikulturell men de karibiska rötterna är starka.
Oktoberfest
München, Tyskland
18 september-3 oktober
Världens största ölfest har mer att bjuda på än jättelika stop med bärs. Här finns också bratwurst, dirndl och lederhosen. Samt parader, musik, tivoli och mycket mer.
Höstdagjämningen
Chichen Itza, Mexiko
22 september
Se 20 mars.
Vegetariska festivalen
Phuket, Thailand
September eller oktober
Rituell piercning med allt från knivar och svärd till cyklar och borrmaskiner som sticks genom kinderna. Det är de mest kända och spektakulära inslagen i Phukets vegetariska festival. Under festivalen ska man dessutom idka avhållsamhet avseende såväl kött som alkohol och sex. Festivalen firas framför allt av thailändare med kinesiskt ursprung till minnet av att ett kinesiskt teatersällskap år 1825 lyckades klara sig från en sjukdomsepidemi tack vare sin vegetariska diet.
Datum är inte klart än, läs mer på www.phuketvegetarian.com.
Día de muertos
Mexiko
31 oktober-2 november
De dödas dag firas för att minnas och hedra döda släktingar. Gravar smyckas med blommor och calaveras, dödskallar av socker. På vissa ställen, exempelvis Oaxaca i södra Mexiko, firar man med processioner och marknader.
Diwali (eller Deepavali)
Indien
5 november
Lika viktigt som jul är för kristna är Diwali för hinduer. Ljusfestival som firas i hela Indien i fem dagar med presenter, fyrverkerier och ljuslyktor. Dag tre är den viktigaste.
Loi Krathong
Thailand
21 november
När regnperioden går mot sitt slut svämmar Thailands floder ofta över. Då passar man på att skicka iväg alla gamla olyckor på en liten flotte (krathong) av bananblad och blommor. Loi Krathong firas när det är fullmåne i det tolfte månvarvet, normalt i november. Chiang Mai och Ayutthaya hör till de ställen där man firar mest.
Fotnot: Med reservation för ändringar. Alla datum är inte klara för 2010.