Plitvicesjöarna ligger på vägen mellan Kroatiens huvudstad Zagreb och kuststaden Zadar.
1 av 5: Plitvicesjöarna ligger på vägen mellan Kroatiens huvudstad Zagreb och kuststaden Zadar. Foto: Bigstock
Nationalparken består av sjöar, skogar, grottor och vattenfall.
2 av 5: Nationalparken består av sjöar, skogar, grottor och vattenfall. Foto: Bigstock
Nationalparken Kornati består av ett kluster av öar som utgör en egen del av den kroatiska övärlden.
3 av 5: Nationalparken Kornati består av ett kluster av öar som utgör en egen del av den kroatiska övärlden. Foto: Shutterstock
Mljet är som en rysk docka med flera lager, som döljer ett grönskande inre. På ön ligger ett gammalt kloster, som numera är en restaurang.
4 av 5: Mljet är som en rysk docka med flera lager, som döljer ett grönskande inre. På ön ligger ett gammalt kloster, som numera är en restaurang. Foto: Bigstock
Den här nationalparken fångar in floden Krka och dess vattenfall. Ta med baddräkten, för det är tillåtet att  bada här, och när du ser det gröna vattnet och omgivningarna vill du inte missa den chansen.
5 av 5: Den här nationalparken fångar in floden Krka och dess vattenfall. Ta med baddräkten, för det är tillåtet att bada här, och när du ser det gröna vattnet och omgivningarna vill du inte missa den chansen. Foto: Shutterstock

4 upplevelser du inte får missa i Kroatien

KROATIEN. Sol, bad och strandliv är det vi oftast förknippar Kroatien med.

Men bortom stränderna döljer sig några fantastiska naturupplevelser.

Plitvice med vackra sjöar, skogar, grottor och vattenfall. Öarna vid Kornati. Mljet med sitt grönskande inre. Och Krka där man kan bada i vattenfall.

Här är fyra nationalparker som är värda en utflykt.

Plitvice

Plitvicesjöarna ligger på vägen mellan Kroatiens huvudstad Zagreb och kuststaden Zadar. Nationalparken består av sjöar, skogar, grottor och vattenfall. Klungan av sjöar är sammanlänkade och tack vare broar och gångvägar går det att komma riktigt nära vattenfallen. Det går två båtlinjer inom nationalparken, samt även ett litet tåg som ger dig bäst vyer. Missa inte grottorna och de gigantiska klippblock som skjuter ut som tak.

Resa hit: Om du flyger till Zadar och hyr bil där är det drygt 13 mil att köra. Det finns bussturer som går direkt från Zadar till nationalparken. De tar två timmar.

Pris: Inträde kostar mellan 70 och 220 kronor beroende på säsong.

Läs mer: www.np-plitvicka-jezera.hr

Kornati

Nationalparken Kornati består av ett kluster av öar som utgör en egen del av den kroatiska övärlden. Hela skärgården, både vatten och öar, är skyddad och det krävs en speciellt entrébiljett för att resa runt här. Har du egen båt måste du köpa den innan du seglar in i det skyddade området. Reser du med en organiserad båttur ingår entrébiljetten ofta i turpriset. En dagstur brukar innehålla en tur mellan öarna, med två eller fler stopp. Ofta stannar båten i en skyddad bukt där man kan hoppa i och simma. I turpriset på runt 300 kronor, kan även en lunch på någon av öarna ingå. Det finns många arrangörer att välja på, så kolla att turen går hela vägen ut till södra sidan av skärgården mot öppet hav. Här hittar du också de högsta klipporna som stupar rätt ner i havet.

Resa hit: Enklast är att utgå ifrån Zadar, som har bra flygförbindelser. Härifrån går bussar till Murter. Från Murter går dagligen många båtturer.

Pris: Reser du med egen båt får du betala inträde beroende på båtens storlek, från 185 kronor och uppåt. Reser du med en guidad tur ingår entrén i biljettpriset.

Läs mer: www.kornati.hr

Mljet

Denna ö längst söderut är speciell eftersom den innehåller två sjöar - med en ö. Och på ön ligger ett gammalt kloster, som numera är en restaurang. Mljet är som en rysk docka med flera lager, som döljer ett grönskande inre. Genom ett smalt gatt strömmar havsvattnet in och ut ur sjön vid flod och ebb. Det betyder att det är möjligt att simma från havet in i sjön. Men strömmen kan vara väldigt stark så det går egentligen bara att följa med. Åt vilket håll du flyter beror på vattenmassa. På den karga sydsidan skjuter klippavsatser rakt ut i öppet hav. Här är vattnet kristallklart och du ser djupt ner på den steniga havsbotten. Inne i sjön är det varmare, grumligare och grundare. På norra sidan av ön har du vacker utsikt över de andra öarna och fastlandet, och i den lilla hamnen Pomena kan du spana lyxyachter och ta en drink i en loungebar.

Resa hit: Det finns dagliga färjeförbindelser från Dubrovnik (stig av i Polace). Det går också att ta båten över från Peljesac eller ta en dagstur från ön Korcula.

Läs mer: www.mljettravel.com

Krka

Den här nationalparken fångar in floden Krka och dess vattenfall. Det går att ta sig runt till fots, men då når du bara den nedre delen av nationalparken. Det är nära entrén som de vackraste vattenfallen tar sig ner över trappavsatser. Ta med baddräkten, för det är tillåtet att  bada här, och när du ser det gröna vattnet och omgivningarna vill du inte missa den chansen. Vill du hela vägen upp till Krka kloster eller se borgarna vid Trosjen och Necven får du ta en organiserad båttur längs floden. Även om det räcker med en dag för att se nationalparken är det värt att stanna en natt i denna lilla vackra by.

Resa hit: Det går bussturer från kuststaden Sibenik in till den lilla byn Skradin. Från Skradin kan du cykla eller ta en båttur till entrén.

Pris: Inträde kostar mellan 40 och 140 kronor, beroende på säsong. Båtresan från Skradin till entrén kostar 12 kronor.

Läs mer: www.npkrka.hr

 

 

Läs mer om Kroatien HÄR!

 

LÄS OCKSÅ: Öluffa i Kroatien bland tusentals sköna öar

 Upptäck Mlini – Kroatiens okända pärla

Aktuellt just nu